Fengqing Laoshu Dianhong 2018
Fengqing Laoshu Dianhong 2018 – czarna herbata z Yunnanu, prasowana w formę „ciastka” jak herbaty pu-erh, nadająca się do długiego leżakowania.
Czarna herbata wytwarzana ze starych drzew herbacianych (laoshu 老树) w wieku 80-100 lat, pochodzących z powiatu Fengqing w zachodniej części prowincji Yunnan. To materiał bazowy, z którego najczęściej wytwarzana jest herbata sheng pu-erh i tak jak w przypadku herbat pu-erh, liście tej herbaty suszone są na słońcu.
Smak bardzo czysty, wyraźnie owocowo-winny, z dużą dozą słodyczy zbalansowanej lekką cierpkością. Charakterystyczny dla wielu herbat yunnańskich aromat rustykalny, ale z lekkimi nutami kwiatowymi.
To herbata, która nadaje się dobrze do każdego typu parzenia: krótkich parzeń w stylu gongfu cha, długiego parzenia w stylu zachodnim, a także picia z kubka lub czarki bez oddzielania liści od naparu. Prasowanie herbaty ułatwia jej długie przechowywanie.
Fengqing w regionie Lincang był miejscem, gdzie w 1939 roku założono pierwszą fabrykę czarnej herbaty w Yunnanie, a w 1958 roku tamtejsza herbata zyskała sławę jako jedna z herbat, którą chińscy dyplomaci przekazywali w oficjalnym podarunku dyplomatom zagranicznym. Dianhong (滇红) to skrótowe określenie czarnej herbaty yunnańskiej. Znak Dian 滇 pochodzi od dawnej nazwy tej krainy geograficznej, a hong 红 oznacza czerwony – od słowa hongcha 红茶, czerwona herbata, w świecie zachodnim niezwykle umiejętnie tłumaczonego jako „herbata czarna”.
Herbata prasowana w formę ciastka o nominalnej masie 357 gramów. Umożliwiamy zakup mniejszej ilości tej herbaty, która zostanie zapakowana w nasze torebki firmowe.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Lincang, powiat Fengqing
Odmiana krzewu: yunnańska odmiana wielkolistna (云南大叶种)
Zbiory: wiosna 2018 (data prasowania 21.05.2018)
Czarna herbata wytwarzana ze starych drzew herbacianych (laoshu 老树) w wieku 80-100 lat, pochodzących z powiatu Fengqing w zachodniej części prowincji Yunnan. To materiał bazowy, z którego najczęściej wytwarzana jest herbata sheng pu-erh i tak jak w przypadku herbat pu-erh, liście tej herbaty suszone są na słońcu.
Smak bardzo czysty, wyraźnie owocowo-winny, z dużą dozą słodyczy zbalansowanej lekką cierpkością. Charakterystyczny dla wielu herbat yunnańskich aromat rustykalny, ale z lekkimi nutami kwiatowymi.
To herbata, która nadaje się dobrze do każdego typu parzenia: krótkich parzeń w stylu gongfu cha, długiego parzenia w stylu zachodnim, a także picia z kubka lub czarki bez oddzielania liści od naparu. Prasowanie herbaty ułatwia jej długie przechowywanie.
Fengqing w regionie Lincang był miejscem, gdzie w 1939 roku założono pierwszą fabrykę czarnej herbaty w Yunnanie, a w 1958 roku tamtejsza herbata zyskała sławę jako jedna z herbat, którą chińscy dyplomaci przekazywali w oficjalnym podarunku dyplomatom zagranicznym. Dianhong (滇红) to skrótowe określenie czarnej herbaty yunnańskiej. Znak Dian 滇 pochodzi od dawnej nazwy tej krainy geograficznej, a hong 红 oznacza czerwony – od słowa hongcha 红茶, czerwona herbata, w świecie zachodnim niezwykle umiejętnie tłumaczonego jako „herbata czarna”.
Herbata prasowana w formę ciastka o nominalnej masie 357 gramów. Umożliwiamy zakup mniejszej ilości tej herbaty, która zostanie zapakowana w nasze torebki firmowe.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Lincang, powiat Fengqing
Odmiana krzewu: yunnańska odmiana wielkolistna (云南大叶种)
Zbiory: wiosna 2018 (data prasowania 21.05.2018)
akcesoria:
aromat:
zbiory:
Fengqing Laoshu Dianhong 2018
koszt dostawy w Polsce:
od 15 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane