TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 pln ; ; dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
do zapłaty 0 pln
kod promocyjny
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
Bihakkocha Koshun 2017
Bihakkōcha Kōshun 2017 – japońska herbata oolong (turkusowa*). Piękna herbata wytwarzana w bardzo małej ilości. 
 
Największymi atutami tej herbaty są piękny aromat i długi, orzeźwiający posmak. W zapachu przeważają owoce tropikalne, natomiast smak przypomina dobre japońskie herbaty zielone, ale z wybijającymi się nutami cytrusowymi, długo utrzymującymi się w ustach w postaci przyjemnej, orzeźwiającej kwasowości. Kiedy spróbowaliśmy tej herbaty pierwszy raz, wiedzieliśmy, że musimy ją mieć w swoim asortymencie. 
 
Japońskie oolongi to prawdziwy rarytas. Stanowią nie więcej niż jeden procent całej produkcji herbaty w Japonii. Nazwa bihakkōcha znaczy dosłownie „herbatę delikatnie utlenianą” i może odnosić się do lekko utlenionych herbat zielonych (oferowaliśmy taką herbatę w 2015 roku) lub właśnie do jasnych oolongów. 
 
Zbiory: czerwiec 2017
Kultywar: Kōshun (香駿)
Szczep ten charakteryzuje się przede wszystkim wyrazistym, często kwiatowym aromatem. Człon „kō” 香 w kōshun oznacza właśnie „aromat”, z kolei „shun” 駿 odnosi się do dawnej prowincji Suruga, której obszar pokrywał się z częścią dzisiejszej prefektury Shizuoka.

*herbatę oolong można w Polsce spotkać pod błędną nazwą niebieska herbata. Prawidłowe tłumaczenie chińskiego terminu qingcha to herbata turkusowa.

Bihakkocha Koshun 2017

Japoński oolong!

dostawa: od 7 PLN, darmowa dostawa od 100 PLN, wysyłki ZAGRANICZNE za 45 PLN (stały koszt)
wysyłka ekspresowa w ciągu 24h
opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-sb 10-20.00 KOSZT DOSTAWY - PŁATNOŚĆ - ZWROT
typ:
oolong, klasyczna
region:
Japonia, Shizuoka
zbiory:
letnie/second flush, 2017
Parzenie
5g / 250ml wody
96℃ (wrzątek)
I 1,5 min; II 2 min; III 3-4 min; IV 6-8 min
Dla pełnego docenienia tej herbaty zalecamy parzenie w stylu gongfu, stosując 4-5g liści na 100ml wody. Proponujemy zacząć od parzenia przez 10-20 sekund przy I i II zalaniu.
OCEŃ PRODUKT
     
     

trwa wysyłanie opinii...

ostatnio przeglądane