KLASYCZNA PREMIUM BIAŁA ŻÓŁTA ZIELONA ZIELONA Z DOD. OOLONG CZARNA CZARNA Z DOD. PU ERH ZIOŁA ROOIBOS OWOCOWA YERBA MATE AKCESORIA
Bihakkocha Koshun 2017

Bihakkocha Koshun 2017

Aromat:
     
(ocena: 0/5)
Smak:
     
(ocena: 0/5)
Asortyment:
Gramatura i cena:
Opis produktu
Bihakkōcha Kōshun 2017 – japoński oolong. Piękna herbata wytwarzana w bardzo małej ilości. 
 
Największymi atutami tej herbaty są piękny aromat i długi, orzeźwiający posmak. W zapachu przeważają owoce tropikalne, natomiast smak przypomina dobre japońskie herbaty zielone, ale z wybijającymi się nutami cytrusowymi, długo utrzymującymi się w ustach w postaci przyjemnej, orzeźwiającej kwasowości. Kiedy spróbowaliśmy tej herbaty pierwszy raz, wiedzieliśmy, że musimy ją mieć w swoim asortymencie. 
 
Japońskie oolongi to prawdziwy rarytas. Stanowią nie więcej niż jeden procent całej produkcji herbaty w Japonii. Nazwa bihakkōcha znaczy dosłownie „herbatę delikatnie utlenianą” i może odnosić się do lekko utlenionych herbat zielonych (oferowaliśmy taką herbatę w 2015 roku) lub właśnie do jasnych oolongów. 
 
Zbiory: czerwiec 2017
Kultywar: Kōshun (香駿)
Szczep ten charakteryzuje się przede wszystkim wyrazistym, często kwiatowym aromatem. Człon „kō” 香 w kōshun oznacza właśnie „aromat”, z kolei „shun” 駿 odnosi się do dawnej prowincji Suruga, której obszar pokrywał się z częścią dzisiejszej prefektury Shizuoka.
 
Sposoby parzenia
5g / 250ml wody
96℃ (wrzątek)
I 1,5 min; II 2 min; III 3-4 min; IV 6-8 min
Dla pełnego docenienia tej herbaty zalecamy parzenie w stylu gongfu, stosując 5-6g liści na 100ml wody. Proponujemy zacząć od parzenia przez 20 sekund przy I i II zalaniu.
Oceny i opinie
Nikt jeszcze nie komentował tego produktu
Rekomendacje
Kraków, Floriańska 13, tel: 604 133 733,
Website Security Test