Baoshan Minggu 2019
Baoshan Minggu 2019 – najlepsza z naszych młodych, surowych herbat pu’er. Wykonana ze starych drzew herbacianych w wieku 180-200 lat.
Niska goryczka, aromat owoców tropikalnych z lekką dymną nutą. Smak przyjemnie oblepia usta i długo się utrzymuje, wyraźnie zaznaczona jest „powracająca słodycz” (chin. 回甘 hui gan). Wyborna herbata z bardzo dobrze wyselekcjonowanych liści, a ponadto dobrze przetworzona i odpowiednio sprasowana (nie za mocno i nie za słabo). Nie mogliśmy przegapić takiej okazji i zakupiliśmy całą wyprodukowaną partię, która nie jest jednak duża, tylko 5 kg – mówimy więc o produkcji na naprawdę małą skalę.
Liście tej herbaty zostały zebrane przed Świętem Wielkiej Jasności (清明節, 5 kwietnia) i wykonana jest ze starych drzew (古樹 gushu). Nazwa Minggu (明古) jest skrótem oznaczającym te dwie rzeczy. Ogród, z którego pochodzi, położony jest 1800 m n.p.m., we wschodniej części powiatu Baoshan. Stosuje się tam wyłącznie naturalne nawozy, nie używa pestycydów, a położenie na dużej wysokości gwarantuje, że herbata nie jest zanieczyszczona chemikaliami z wyżej położonych ogrodów. Wiek drzew szacowany jest na 180-200 lat. Herbaty pu’er robione z takich właśnie drzew są bardzo cenione, ponieważ stary, wpuszczony głęboko w glebę system korzeni pozwala im czerpać z ziemi więcej składników mineralnych istotnych dla ostatecznego smaku. Przyglądając się liściom zobaczycie, że ich żyłki są grube i mięsiste, a szypułki długie i grube. To cechy, po których najłatwiej rozpoznać herbatę „gushu”, czyli ze starych drzew. Mamy świadomość, że nie jest to najtańsza herbata, ale pu’ery tej samej jakości, a pochodzące z bardziej renomowanych regionów Yunnanu, mogą osiągać dwu- lub trzykrotnie wyższą cenę.
Herbata sprasowana w „ciastka” o masie 100 g. Dostępne próbki luzem (10 i 25 g)
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Baoshan
Zbiory: Marzec 2019
Odmiana krzewu: yunnańska odmiana wielkolistna
Parzenie
a) w stylu gongfu cha (zalecane)
5-7g / 100ml wody, 90-95°C
krótkie (kilkunastosekundowe) i wielokrotne zalania, stopniowo wydłużane. Jedną porcję liści można w ten sposób parzyć do 15 razy.
b) w większym czajniczku
4-5g / 250 ml wody, 85-95°C
I parzenie 1,5 min; II parzenie 3 minuty; III parzenie 5-6 minut
Zachęcamy do lektury naszego wprowadzenia do herbat pu-erh.
Herbata sprasowana w „ciastka” o masie 100 g. Dostępne próbki luzem (10 i 25 g)
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Baoshan
Zbiory: Marzec 2019
Odmiana krzewu: yunnańska odmiana wielkolistna
Parzenie
a) w stylu gongfu cha (zalecane)
5-7g / 100ml wody, 90-95°C
krótkie (kilkunastosekundowe) i wielokrotne zalania, stopniowo wydłużane. Jedną porcję liści można w ten sposób parzyć do 15 razy.
b) w większym czajniczku
4-5g / 250 ml wody, 85-95°C
I parzenie 1,5 min; II parzenie 3 minuty; III parzenie 5-6 minut
Zachęcamy do lektury naszego wprowadzenia do herbat pu-erh.
Baoshan Minggu 2019
ocena
koszt dostawy w Polsce:
od 15 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
Krzysztof
10.07.2020
ocena
5.00
Niesamowita słodycz miodu i pyłków kwiatów, goryczka i cierpkość jest minimalna, przy krótszych parzeniach nie występuje. Spokojnie można z niej wycisnąć kilkunastokrotne parzenie gong fu bez utraty smaku.
Damian
17.12.2017
ocena
5.00
Aromat i smak świeżo zebranego miodu, żółtych kwiatów (mimoza, akcja!) i wysokogórskich traw, goryczka pojawia się w późniejszych, dłuższych zaparzeniach, ale nie przeszkadza. Super piątka +:)
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane