TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 pln ; dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 150 pln
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 150 pln
do zapłaty 0 pln
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Baoshan Minggu 2019

Baoshan Minggu 2019
NOWOŚĆ
herbata:
region:
Chiny, Yunnan
zbiory:
wiosenne/first flush, 2019
Baoshan Minggu 2019 – najlepsza z naszych młodych, surowych herbat pu’er. Wykonana ze starych drzew herbacianych w wieku 180-200 lat.
 
Niska goryczka, aromat owoców tropikalnych z lekką dymną nutą. Smak przyjemnie oblepia usta i długo się utrzymuje, wyraźnie zaznaczona jest „powracająca słodycz” (chin. 回甘 hui gan). Wyborna herbata z bardzo dobrze wyselekcjonowanych liści, a ponadto dobrze przetworzona i odpowiednio sprasowana (nie za mocno i nie za słabo). Nie mogliśmy przegapić takiej okazji i zakupiliśmy całą wyprodukowaną partię, która nie jest jednak duża, tylko 5 kg – mówimy więc o produkcji na naprawdę małą skalę. 
 
Liście tej herbaty zostały zebrane przed Świętem Wielkiej Jasności (清明節, 5 kwietnia) i wykonana jest ze starych drzew (古樹 gushu). Nazwa Minggu (明古) jest skrótem oznaczającym te dwie rzeczy. Ogród, z którego pochodzi, położony jest 1800 m n.p.m., we wschodniej części powiatu Baoshan. Stosuje się tam wyłącznie naturalne nawozy, nie używa pestycydów, a położenie na dużej wysokości gwarantuje, że herbata nie jest zanieczyszczona chemikaliami z wyżej położonych ogrodów. Wiek drzew szacowany jest na 180-200 lat. Herbaty pu’er robione z takich właśnie drzew są bardzo cenione, ponieważ stary, wpuszczony głęboko w glebę system korzeni pozwala im czerpać z ziemi więcej składników mineralnych istotnych dla ostatecznego smaku. Przyglądając się liściom zobaczycie, że ich żyłki są grube i mięsiste, a szypułki długie i grube. To cechy, po których najłatwiej rozpoznać herbatę „gushu”, czyli ze starych drzew. Mamy świadomość, że nie jest to najtańsza herbata, ale pu’ery tej samej jakości, a pochodzące z bardziej renomowanych regionów Yunnanu, mogą osiągać dwu- lub trzykrotnie wyższą cenę. 

Herbata sprasowana w „ciastka” o masie 100 g. Dostępne próbki luzem (10 i 25 g)

Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Baoshan
Zbiory: Marzec 2019
Odmiana krzewu: yunnańska odmiana wielkolistna

Parzenie
a) w stylu gongfu cha (zalecane)
5-7g / 100ml wody, 90-95°C
krótkie (kilkunastosekundowe) i wielokrotne zalania, stopniowo wydłużane. Jedną porcję liści można w ten sposób parzyć do 15 razy.
b) w większym czajniczku
4-5g / 250 ml wody, 85-95°C
I parzenie 1,5 min; II parzenie 3 minuty; III parzenie 5-6 minut


Zachęcamy do lektury naszego wprowadzenia do herbat pu-erh.
Parzenie
5-7g/100ml
90-95°C
kilkanaście sekund
Nawet kilkanaście parzeń w stylu gongfu lub 3-4 parzenia w dużym czajniczku.
Zalecamy parzenie w stylu gongfu cha - krótkie i wielokrotne parzenia, które stopniowo wydłużamy. W wypadku parzenia w większej ilości wody, zalecamy lekko obniżyć temperaturę wody i parzyć herbatę przez ok. 1,5 minuty. Drugie zalanie wydłużamy do 3 minut.

Baoshan Minggu 2019

smak
     
5.00
aromat
     
5.00
10g - 16 pln
25g - 39 pln
100g - 148 pln
dostawa: wysyłka ekspresowa od 10 pln, darmowa dostawa w Polsce od 150 pln, EUROPA za 45 pln, USA za 85 pln
KOSZT DOSTAWY - PŁATNOŚĆ - ZWROT opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-pt 8-17.00
OPINIE
5.00 1 5 0
Damian smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Aromat i smak świeżo zebranego miodu, żółtych kwiatów (mimoza, akcja!) i wysokogórskich traw, goryczka pojawia się w późniejszych, dłuższych zaparzeniach, ale nie przeszkadza. Super piątka +:)
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane