Bangdong Gushu Zi Ya 2022
prawdziwie egzotyczny smak dzikiej herbaty

Bangdong Gushu Zi Ya 2022 – biała herbata pąkowa typu ya bao wytwarzana ze starych, wysokich i dzikich drzew herbacianych. Dzika odmiana o purpurowych pąkach.
Ya Bao jest jedną z najbardziej zaskakujących herbat, przez co polecamy ją początkującym dla zapoznania się z różnorodnością smaków herbaty. Smak i aromat purpurowego Ya Bao ze starych, kilkumetrowych drzew herbacianych to zaskoczenie nawet dla nas.
Suche liście mają aromat sycylijskich pomarańczy odmiany waniliowej, po zaparzeniu uwalniają się aromaty owoców tropikalnych (liczi) i kwiatów bzu. Przejrzysty, blado-żółtawy napar jest zaskakująco słodki, z lekką goryczką cytrusów, bardzo aromatyczny i o gładkiej strukturze. W posmaku wyczuwalne są nuty ziołowe. Napar o lekkim body i przyjemnej strukturze. Na pewno niebagatelny wpływ na intensywność smaków tej herbaty ma jej świeżość – została zebrana w lutym tego roku.
Pąki te zostały zebrane z drzew rosnących dziko w górach (ok. 2000 m n.p.m.) w pobliżu Bangdong. Te drzewa nie należą do nikogo. Zbiór na zasadzie „kto pierwszy, ten lepszy.” Ale taki zbiór jest trudny, bo wymaga wspięcia się na wiele wysokich drzew rozrzuconych na dużej przestrzeni. Według dostawcy są to drzewa odmiany taliensis, (Dalicha 大理茶) w wieku nawet do 1000 lat. Do obu informacji lepiej podchodzić sceptycznie, bo zarówno jasne określenie konkretnej dzikiej odmiany krzewu herbacianego, jak też ich wieku, jest trudne. Nie ulega jednak wątpliwości, że są dzikie i stare. Oczywiście wszystkie te czynniki sprawiają, że jest to herbata dostępna w małej ilości.
Ya Bao to pąki spoczynkowe niektórych odmian wielkolistnych herbaty, które drzewo herbaciane wypuszcza tuż po zimie. Są one najczęściej przetwarzane w stylu herbaty białej. Tak jest też w tym wypadku: pąki przeszły dwuetapowe suszenie, najpierw na słońcu, a następnie w pomieszczeniu.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, okolice Bangdong
Odmiana: dzika herbata, być może Camellia taliensis (Dalicha 大理茶)
Zbiory: luty 2022
Ya Bao jest jedną z najbardziej zaskakujących herbat, przez co polecamy ją początkującym dla zapoznania się z różnorodnością smaków herbaty. Smak i aromat purpurowego Ya Bao ze starych, kilkumetrowych drzew herbacianych to zaskoczenie nawet dla nas.
Suche liście mają aromat sycylijskich pomarańczy odmiany waniliowej, po zaparzeniu uwalniają się aromaty owoców tropikalnych (liczi) i kwiatów bzu. Przejrzysty, blado-żółtawy napar jest zaskakująco słodki, z lekką goryczką cytrusów, bardzo aromatyczny i o gładkiej strukturze. W posmaku wyczuwalne są nuty ziołowe. Napar o lekkim body i przyjemnej strukturze. Na pewno niebagatelny wpływ na intensywność smaków tej herbaty ma jej świeżość – została zebrana w lutym tego roku.
Pąki te zostały zebrane z drzew rosnących dziko w górach (ok. 2000 m n.p.m.) w pobliżu Bangdong. Te drzewa nie należą do nikogo. Zbiór na zasadzie „kto pierwszy, ten lepszy.” Ale taki zbiór jest trudny, bo wymaga wspięcia się na wiele wysokich drzew rozrzuconych na dużej przestrzeni. Według dostawcy są to drzewa odmiany taliensis, (Dalicha 大理茶) w wieku nawet do 1000 lat. Do obu informacji lepiej podchodzić sceptycznie, bo zarówno jasne określenie konkretnej dzikiej odmiany krzewu herbacianego, jak też ich wieku, jest trudne. Nie ulega jednak wątpliwości, że są dzikie i stare. Oczywiście wszystkie te czynniki sprawiają, że jest to herbata dostępna w małej ilości.
Ya Bao to pąki spoczynkowe niektórych odmian wielkolistnych herbaty, które drzewo herbaciane wypuszcza tuż po zimie. Są one najczęściej przetwarzane w stylu herbaty białej. Tak jest też w tym wypadku: pąki przeszły dwuetapowe suszenie, najpierw na słońcu, a następnie w pomieszczeniu.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, okolice Bangdong
Odmiana: dzika herbata, być może Camellia taliensis (Dalicha 大理茶)
Zbiory: luty 2022
herbata:
funkcje:
smak:
aromat:
zbiory:
Parzenie
5 g / 250 ml
96°C (wrzątek)
I parzenie 1,5 min
II 3 min
III 6 min +
II 3 min
III 6 min +
8 parzeń w stylu gongfu; 3 parzenia w większym czajniczku.
Polecamy parzenie w stylu gongfu cha: 5g/100 ml, przepłukanie liści, I parzenie 15 sekund – kolejne stopniowo wydłużamy.
Bangdong Gushu Zi Ya 2022
prawdziwie egzotyczny smak dzikiej herbaty
smak
aromat
dostawa w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
dostawa zagraniczna:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
Kamil
smak 5.00
aromat
5.00
Niesamowita. Zaskakująca. Koniecznie trzeba spróbować. Balans smaków wyrazisty, ciekawe odkrycie. Nie przepadam za białymi, jednak po tę warto sięgnąć. Zdecydowanie
Łukasz
smak 5.00
aromat
5.00
Niby biała herbata, a jednak zupełnie inna od standardowych przedstawicieli gatunku. Już niezaparzony susz pachnie wyjątkowo (jak na herbatę niearomatyzowaną i bez dodatków) owocowo. Ów aromat mango po zaparzeniu idzie w kierunku liczi. W tle przebija się nuta świeżego sianka. Kolor naparu jest jasnozielony, ale mimo "wodnistego" wyglądu ma ciało, a owocowa słodycz na długo oblepia język. Może nie do końca mój smak (wolę herbaty kwiatowe, a jesli o owocowym profilu, to najchętniej czarne), ale ciężko nie docenić jej wyjątkowości i efektywności. Zdecydowanie warto spróbować! [Parzona w stylu gongfu cha zgodnie z zaleceniami w opisie.]
Dorota
smak 5.00
aromat
5.00
ciekawe odkrycie. Zupełnie inna niż białe herbaty jakie znam. Bardzo ciekawy zapach suszu - nie wiem do czego go porównać. Smak delikatny, interesujący. Gdyby była tańsza kupowałabym często
Piotr
smak 5.00
aromat
5.00
Nie mam takiego doświadczenia z tak eksluzywnymi herbatami jak Autorzy opisu więc proszę potraktować moje odczucia z lekką rezerwą.
W smaku gładka z wyczuwalną gorzkawo-cytrusową nutą. Ma w sobie coś tropialnego. Gdyby nie cena, raczyłbym się nią codziennie. Jest to najlepsza herbata biała jaką dotychczas piłem, a miałem już przyjemność zapoznać się z m.in. Kenia Silver Needle, Taiwan Baicha, Gruzińską Białą Gezruli, Guangxi Silver Needle, Mingfeng Shan Gushu Baicha, Ya Bao Yesheng, Bai Mu Dan Supergrade...
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



