Aracha Yame 2017
Shincha Aracha Yame 2017 – wyśmienita shincha (dosłownie „nowa herbata”) z Yame. Herbata prosto od rolnika, niezwykle świeża. Prawdziwie sezonowy rarytas.
To prawdziwa shincha przeznaczona do możliwie jak najszybszego spożycia w ciągu kilku tygodni po zbiorach. Aby podkreślić świeżość tej herbaty, celowo pozostawiono w liściach większą zawartość wody (5% zamiast zwyczajowych 3%), co skutkuje żywszym smakiem i aromatem, jednak sprawia, że herbata nie nadaje się do długiego przechowywania. Ponadto, jest to herbata w wersji aracha, prosto od rolnika, nie poddana sortowaniu.
Miejsce pochodzenia tej herbaty to Yame, a dokładniej wieś Yabemura i położona 650 m n.p.m. plantacja rodziny Harashima. W ostatnich latach herbaty z Yame stały się prawdopodobnie najbardziej cenionymi herbatami japońskimi, wygrywając najwięcej nagród na konkursach herbacianych. Liście pochodzą z krzewów kultywaru Yabukita, czyli najbardziej tradycyjnej japońskiej odmiany. Co ciekawe, jak na japońskie warunki są to jednak krzewy stare, bo około 50-letnie, zasadzone przez założyciela plantacji.
Pochodzenie: Japonia, prefektura Fukuoka, Yame, wieś Yabemura
Zbiory: drugi tydzień maja 2017
Kultywar: Yabukita
przeglądane