Wuliang Gaoshan Oolong 2016
Wuliang Gaoshan Oolong 2016 – wysokogórski oolong pochodzący z Yunnanu. Ręcznie obrabiany i z certyfikowanych upraw ekologicznych.
Pamiętacie naszego yunnańskiego oolonga z 2008 roku? Ten pochodzi z tej samej plantacji, ale znacznie różni się od wersji z 2008 roku, bo nie jest palony. Daje więc jaśniejszy i delikatniejszy napar, przypominający wysokogórskie oolongi z Tajwanu, jednak jest od nich bardziej wytrawny. Uwagę zwracają pięknie zachowane liście, które świadczą o mistrzowskiej, ręcznej obróbce.
Oolongi z Yunnanu są niewątpliwą rzadkością. Plantacja w górach Wuliang należy do Tajwańczyka, który od kilkunastu lat na yunnańskim gruncie produkuje wysokiej klasy oolongi.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Wuliangshan
Zbiory: wiosna 2016
Parzenie:
W stylu gongfu cha:
Wrzątek, 5g/100ml wody
I parzenie 30 sekund, II 30s, III 40s, IV 60s, V 2 min, VI 3 min
W stylu zachodnim:
Wrzątek, 5g/250ml wody
I parzenie 2 minuty, II 1 minuta, III 2 minuty, IV 4 minuty
Wuliang Gaoshan Oolong 2016
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane