TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, dostawa od 9 zł, do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 9 zł, do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Tongmuguan Lapsang Souchong 2021

tradycyjna wędzona herbata wysokiej klasy

Tongmuguan Lapsang Souchong 2021
Tongmuguan Lapsang Souchong 2021 – naturalnie wędzona dymem z drewna sosnowego herbata czarna znana także jako Zhengshan Xiaozhong, pochodząca z rezerwatu Tongmu Guan, autorstwa uznanego mistrza herbacianego.

W aromacie suchych liści dym jest stosunkowo intensywny, ale po zaparzeniu herbata ujawnia znacznie łagodniejsze oblicze. Nuta dymna przede wszystkim bardzo harmonijnie wpisuje się w charakterystyczne, tropikalne nuty smakowe czarnej herbaty z Tongmu Guan. Aromat naparu przypomina wędzoną śliwkę. Bardzo gładka, o długim i przyjemnym finiszu. Napar czysty i klarowny, złoto-pomarańczowy. 

To herbata wytwarzana według tradycyjnej i niestety zanikającej już metody. Cała obróbka herbaty przebiega w specjalnym, kilkupoziomowym drewnianym budynku (qīnglóu 青楼), na parterze którego znajdują się piece, w których pali się drewno sosnowe. Świeżo zebrane zielone liście trafiają na najwyższe piętro, gdzie przechodzą więdnięcie i otrzymują pierwszą dawkę dymu. Następnie trafiają piętro niżej, gdzie są zwijane i zostawiane do utlenienia, cały czas w dymie. Utlenione liście przenoszone są piętro niżej, tuż nad piece, gdzie są suszone, oraz gdzie dymu jest najwięcej. Dzięki temu, że cały proces produkcji przebiega w ciągłej obecności dymu, liście są nim przesiąknięte do szpiku, dym miesza się z sokami herbaty i idealnie z nimi integruje. W przeciwieństwie do powierzchownie tylko wędzonych herbat, w tym przypadku dymny aromat wyczuwalny jest aż do ostatniego parzenia. Warto podkreślić, że to herbata rosnąca w krystalicznie czystych warunkach naturalnych rezerwatu przyrody Tongmu Guan. Do wędzenia użyto drewna lokalnych sosen, które upadły z przyczyn naturalnych. W rezerwacie wycinka drzew jest zakazana, co także przyczynia się do tego, że tradycyjnie dymiony Zhengshan Xiaozhong jest herbatą zanikającą i coraz droższą – cena lokalnego drewna jest wysoka, natomiast „importowanie” drewna oznacza wysokie koszty transportu. Kolejnym czynnikiem jest to, że obecnie wśród chińskich konsumentów popularniejszy jest współczesny, niewędzony Zhengshan Xiaozhong.

Po procesie obróbki wędzona herbata musi leżakować kilka miesięcy. Herbata z danego roku trafia na rynek około września. lub nawet dopiero rok po zbiorach. Wędzony Zhengshan Xiaozhong nadaje się do kilkuletniego przechowywania bez utraty jakości.

Pochodzenie: Chiny, prowincja Fujian, Tongmu Guan
Zbiory: początek maja 2021

Parzenie:
Zalecamy parzenie w stylu gongfu (opisane w tabeli poniżej). Standardowe zachodnie parzenie, chociaż nie ujawni wszystkich walorów tej herbaty, także da pyszny napar. W takim wypadku polecamy następujące parzenie:
5g / 250 ml / 96°C
I parzenie: 2 minuty
II parzenie: 3 minuty
III parzenie 6 minut
Parzenie
5g / 100-120 ml
90-96℃
Zaczynamy od ok. 10 sekund, stopniowo wydłużamy.
6-8 parzeń
Powyższe parzenie dotyczy zalecanego stylu gongfu cha. Instrukcja parzenia w stylu zachodnim znajduje się w opisie produktu.

Tongmuguan Lapsang Souchong 2021

tradycyjna wędzona herbata wysokiej klasy

10g - 35 zł
25g - 80 zł
50g - 160 zł
wysyłka: w ciągu 2 dni opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-pt 8-16:30
OPINIE
5 1 5 0
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane