Taiping Hou Kui 2024
oryginalny – łagodny i wysublimowany
NOWOŚĆ
Taiping Hou Kui 2024 – jedna z najsłynniejszych chińskich herbat zielonych. Rzadko spotykany oryginał z rdzennego regionu produkcji.
Liście i napar mają delikatny czysty aromat – w Chinach często przyrównywany do zapachu orchidei, chociaż wyczuwalna jest tu też nuta arbuza i aromaty morskie, kojarzące się z niektórymi herbatami z Japonii. W pierwszych chwilach po wzięciu naparu do ust wydaje się, że niewiele się dzieje. Prawdziwa przyjemność z picia tej herbaty zaczyna się jednak kilka chwil po przełknięciu, kiedy aromat wraca w wydychanym nosem powietrzu, a na podniebieniu i w przełyku pojawia się i trudny do określenia, a charakterystyczny dla tego gatunku posmak. Smak przechodzi ze słodkiego i delikatnego w lekko warzywny, morski i wytrawny, pozostawiając w przełyku delikatny kwiatowy posmak. Pod względem struktury naparu jest to jedna z najbardziej gładkich herbat zielonych z Chin i może w tej kwestii rywalizować z Anji Baicha. To wyrafinowana i ulotna herbata – niemal dokładne przeciwieństwo ordynarnych podróbek sprzedawanych pod nazwą Taiping Hou Kui, które niestety zalały zachodni rynek. Podkreślamy, że jest to herbata delikatna – dla amatorów lekkich smaków, którzy lubią dokładnie wsłuchiwać się w historie, które herbata ma do opowiedzenia.
Liście są węższe, mniejsze, mniej rozciągnięte niż w większości herbat podających się za Hou Kui, a które w rzeczywistości powinny nazywać się Bu Jian. Na większości sprasowanych pędów widoczny jest pąk i dwa liście. Hou Kui zbierany jest w nietypowym standardzie „pąk i trzy liście”, ale w procesie sortowania trzeci i jednocześnie najbardziej rozwinięty z liści jest usuwany. Gdzieniegdzie, w wyniku niedokładnego sortowania, liść ten może być pominięty i trafić do ostatecznego produktu.
Herbata tu prezentowana pochodzi z okolic jeziora Taiping, czyli z regionu, gdzie narodził się ten styl herbaty. Produkcja ręczna wspomagana maszynowo.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Anhui, okolice jeziora Taiping
Zbiory: połowa kwietnia 2024
Kultywar: shidacha 柿大茶
Liście i napar mają delikatny czysty aromat – w Chinach często przyrównywany do zapachu orchidei, chociaż wyczuwalna jest tu też nuta arbuza i aromaty morskie, kojarzące się z niektórymi herbatami z Japonii. W pierwszych chwilach po wzięciu naparu do ust wydaje się, że niewiele się dzieje. Prawdziwa przyjemność z picia tej herbaty zaczyna się jednak kilka chwil po przełknięciu, kiedy aromat wraca w wydychanym nosem powietrzu, a na podniebieniu i w przełyku pojawia się i trudny do określenia, a charakterystyczny dla tego gatunku posmak. Smak przechodzi ze słodkiego i delikatnego w lekko warzywny, morski i wytrawny, pozostawiając w przełyku delikatny kwiatowy posmak. Pod względem struktury naparu jest to jedna z najbardziej gładkich herbat zielonych z Chin i może w tej kwestii rywalizować z Anji Baicha. To wyrafinowana i ulotna herbata – niemal dokładne przeciwieństwo ordynarnych podróbek sprzedawanych pod nazwą Taiping Hou Kui, które niestety zalały zachodni rynek. Podkreślamy, że jest to herbata delikatna – dla amatorów lekkich smaków, którzy lubią dokładnie wsłuchiwać się w historie, które herbata ma do opowiedzenia.
Liście są węższe, mniejsze, mniej rozciągnięte niż w większości herbat podających się za Hou Kui, a które w rzeczywistości powinny nazywać się Bu Jian. Na większości sprasowanych pędów widoczny jest pąk i dwa liście. Hou Kui zbierany jest w nietypowym standardzie „pąk i trzy liście”, ale w procesie sortowania trzeci i jednocześnie najbardziej rozwinięty z liści jest usuwany. Gdzieniegdzie, w wyniku niedokładnego sortowania, liść ten może być pominięty i trafić do ostatecznego produktu.
Herbata tu prezentowana pochodzi z okolic jeziora Taiping, czyli z regionu, gdzie narodził się ten styl herbaty. Produkcja ręczna wspomagana maszynowo.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Anhui, okolice jeziora Taiping
Zbiory: połowa kwietnia 2024
Kultywar: shidacha 柿大茶
herbata:
zbiory:
Parzenie
6-8g / 250 ml
~85-90°C
I parzenie 2,5 min;
II 2,5 min;
III 4-5 min; IV 8-10 min
II 2,5 min;
III 4-5 min; IV 8-10 min
3-4 parzenia
Zalecamy parzenie w szklanym naczyniu bez pokrywki. III i IV parzenie może być wykonane z użyciem wrzątku.
Taiping Hou Kui 2024
oryginalny – łagodny i wysublimowany
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 15 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
Witold
09.03.2024
smak 5.00
aromat
5.00
Subtelny i świeży bukiet, a w nim słodycz zapętlająca się w trakcie popijania, czyli tak, jak opisano. Wyczułem pewien rodzaj kwaskowatości w ziołowej gamie. Ostatecznie wyłania się wspaniała kwiatowość, nawet po przełykaniu „powietrza” po wypitym łyku. Herbata bardzo wydajna, warta też „dzielenia się” piciem (porcja 250 ml x kolejne parzenia to dużo, a z listków tej wielkości trudno robić bardzo małe porcje, bo potrzebują towarzystwa i przestrzeni, żeby powstał odpowiedni napar).
TomEk
18.08.2022
smak 5.00
aromat
5.00
WOOW, pierwsza tak aromatyczna zielona jaką piłem. Przez niskiej jakości chińską senche kupioną w markecie zrezygnowałem z chińskich i postawiłem na japońskie zielone. Po pierwszym parzeniu Taiping Huo Kui chętnie poznaje świat chińskich herbat zielonych. 5/5 bo nie można więcej.
Piotr K.
07.11.2020
smak 5.00
aromat
5.00
Ja akurat fanem Long Jinga nie jestem, ale Taiping bardzo polubiłem. Herbata bardzo odświeżająca i lekka, ale nie wodnista. Idealna na letnie poranki. Dużo soczystego arbuza, agrest, trochę miodowej słodyczy. Nie robi się gorzka. Podane tu wskazówki parzenia sprawdziły się u mnie najlepiej. Chętnie powtórzę.
Aneta
23.07.2019
smak 5.00
aromat
5.00
Myślałam, że nic nie pobije Long Jinga, ale Taiping Hou Kui nie daje o sobie zapomnieć. Herbata wydajna, lubiąca wyższe temperatury. Najlepsza zielona.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane