TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, dostawa od 12 zł, do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 12 zł, do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Matcha Shizuoka 40g

do zastosowań kulinarnych lub tradycyjnego przygotowania

Matcha Shizuoka 40g
Matcha Shizuoka (40g) – sproszkowana zielona herbata z prefektury Shizuoka. Ma postać intensywnie zielonego pudru. Powstaje po zmieleniu tencha –  herbaty liściastej pochodzącej z zacienianych plantacji, a więc uprawianej podobnie jak gyokuro, choć przetwarzanej w odmienny sposób. Na świecie kojarzona głównie z japońską ceremonią parzenia herbaty chanoyu. Pakowana w oryginalną puszkę zawierającą 40 g herbaty
 
Matcha jest bogata w antyoksydanty, witaminy (zawiera szczególnie dużo witaminy C) i aminokwasy (teaninę). Ze względu na wysoką zawartość kofeiny (teiny), matcha, obok gyokuro, jest najbardziej pobudzającą z herbat.
 
Sposób przygotowania: Choć dogłębne poznanie i przyswojenie sobie zasad ceremonii chanoyu wymaga wielu lat praktyki, to jednak codzienne przygotowanie herbaty matcha wcale nie musi być skomplikowanym rytuałem. W domowych warunkach wystarczy nam większa czarka lub nawet zwykła miseczka i coś, co pozwoli nam rozrobić herbaciany proszek w wodzie. Najlepiej sprawdzi się tutaj tradycyjna bambusowa trzepaczka chasen, która przy odpowiedniej technice ubijania (tzn. przy wykonywaniu energicznych ruchów na kształt litery M lub W) pozwoli nam uzyskać kremową konsystencję naparu z charakterystyczną pianką na powierzchni. Jeśli nie dysponujemy chasenem, można eksperymentować np. z elektrycznym, ręcznym spieniaczem do mleka lub ewentualnie z łyżeczką czy małą trzepaczką kuchenną. Niezależnie od narzędzia, którym będziemy się posługiwać, warto dodatkowo przesiać herbatę przez sitko przed zmieszaniem jej z wodą. Dzięki temu unikniemy grudek i łatwiej będzie nam spienić napar.
Do codziennego picia zalecamy przyjąć proporcje: ok. 3 g herbaty (1 płaska łyżeczka) na 150-200 ml wody o temp.  ok. 70°C. Mieszamy szybkimi ruchami, aż do rozpuszczenia się proszku i pojawienia się pianki. Napar wypijamy w całości!
 
W Japonii bardzo popularne jest także używanie matcha do celów kulinarnych, przede wszystkim w cukiernictwie, ponieważ nadaje potrawom nie tylko charakterystycznego smaku, ale też barwi je na piękny zielony kolor.

Pochodzenie: Japonia, prefektura Shizuoka
Parzenie
3 g / 100 ml
70°C
nie dotyczy
Matcha jest przygotowywana przez rozmieszanie proszku w wodzie do momentu uzyskania jednorodnej zawiesiny z cienką pianką.

Matcha Shizuoka 40g

do zastosowań kulinarnych lub tradycyjnego przygotowania

smak
     
3.33
aromat
     
3.33
56
wysyłka: w ciągu 1-2 dni opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-pt 8-16:30
OPINIE
3.33 3 5 0
Artur smak  
     
5.00     aromat  
     
4.00
Nie jest to najlepsza matcha ale za tą cenę naprawde warto :) Mocny klasyczny aromat i zadowalający smak, ładne wygodne opakowanie.
Michał smak  
     
3.00     aromat  
     
3.00
Niestety po którymś opakowaniu przestała mi smakować. Słabo się pieni, mocny smak pozostający długo na języku nie zachęca. Matcha Uji premium kupimy za podobną cenę a moim zdaniem jest o wiele lepsza.
SYLWIA smak  
     
2.00     aromat  
     
3.00
Porównując do nieco droższej Organic Matcha Kotobuki, moim zdaniem dużo bardziej opłaca się zainwestować w ta droższą. Smak bez porównania lepszy.
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane