TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; dostawa od 10 zł, do darmowej brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 10 zł, do darmowej brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Matcha Shizuoka 40g

Matcha Shizuoka 40g
Matcha Shizuoka (40g) - wysokiej jakości sproszkowana zielona herbata z prefektury Shizuoka. Ma postać intensywnie zielonego pudru. Powstaje po zmieleniu tencha - wysokogatunkowej herbaty pochodzącej z zacienianych plantacji, a więc uprawianej podobnie jak gyokuro, choć przetwarzanej w odmienny sposób. Na świecie kojarzona głównie z japońską ceremonią parzenia herbaty chanoyu. Pakowana w oryginalną puszkę zawierającą 40 g herbaty
 
Matcha jest bogata w antyoksydanty, witaminy (zawiera szczególnie dużo witaminy C) i aminokwasy (teaninę). Ze względu na wysoką zawartość kofeiny (teiny), matcha, obok gyokuro, jest najbardziej pobudzającą z herbat.
 
Sposób przygotowania: Choć dogłębne poznanie i przyswojenie sobie zasad ceremonii chanoyu wymaga wielu lat praktyki, to jednak codzienne przygotowanie herbaty matcha wcale nie musi być skomplikowanym rytuałem. W domowych warunkach wystarczy nam większa czarka lub nawet zwykła miseczka i coś, co pozwoli nam rozrobić herbaciany proszek w wodzie. Najlepiej sprawdzi się tutaj tradycyjna bambusowa miotełka chasen, która przy odpowiedniej technice ubijania (tzn. przy wykonywaniu energicznych ruchów na kształt litery M lub W) pozwoli nam uzyskać kremową konsystencję naparu z charakterystyczną pianką na powierzchni. Jeśli nie dysponujemy Chasenem, można eksperymentować np. z elektrycznym, ręcznym spieniaczem do mleka lub ewentualnie z łyżeczką czy małą trzepaczką kuchenną. Niezależnie od narzędzia, którym będziemy się posługiwać, warto dodatkowo przesiać herbatę przez sitko przed zmieszaniem jej z wodą. Dzięki temu unikniemy grudek i łatwiej będzie nam spienić napar.
Do codziennego picia zalecamy przyjąć proporcje: ok. 3 g herbaty (1 płaska łyżeczka) na 150-200 ml wody o temp.  60-70 C. Mieszamy szybkimi ruchami, aż do rozpuszczenia się proszku i pojawienia się pianki. Napar wypijamy w całości!
 
W Japonii bardzo popularne jest także używanie matcha do celów kulinarnych, przede wszystkim w cukiernictwie, ponieważ nadaje potrawom nie tylko charakterystycznego smaku, ale też barwi je na piękny zielony kolor.

Pochodzenie: Japonia, prefektura Shizuoka
Parzenie
3 g / 100 ml
70°C

Matcha Shizuoka 40g

smak
     
5.00
aromat
     
4.00
48
48
dostawa: wysyłka ekspresowa od 10 zł, darmowa dostawa w Polsce od 150 zł, EUROPA za 45 zł, USA za 85 zł, zobacz szczegóły dostawy, płatności i zwrotu >>
opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-pt 8-17.00
OPINIE
4.50 1 5 0
Artur smak  
     
5.00     aromat  
     
4.00
Nie jest to najlepsza matcha ale za tą cenę naprawde warto :) Mocny klasyczny aromat i zadowalający smak, ładne wygodne opakowanie.
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane