Lushan Yun Wu 2023
zielona herbata chińska „Chmur i Mgieł”

Lushan Yun Wu 2023 – uprawiana w Jiangxi, pośród chmur i mgieł (co dosłownie znaczy człon Yun Wu) jest jedną najbardziej znanych chińskich herbat zielonych.
Yun Wu ma lekko skręcone liście o ciemnozielonej barwie. Pijąc napar z jej liści, poczujemy maślano-słodkawy, roślinny smak o odświeżającym finiszu. Zaliczamy Lushan Yun Wu do raczej delikatnych herbat zielonych, ale przy dłuższym zaparzeniu potrafi pokazać moc, a jej smak zmienia się w lekko dymny i gorzkawy, ale z wyraźnym umami.
W dawnych Chinach krajobrazy Lushan były tematem licznych wierszy i obrazów. Region był również przez wieki duchowym centrum chińskiej cywilizacji. Pośród tych mistycznych wzniesień od wieków jest także uprawiana herbata. Mgły i chmury porankami i wieczorami tworzą szczelne okrycie dla herbacianych krzewów, pozwalając jej rosnąć w jak najbardziej naturalnych warunkach. Idealne warunki do uprawy herbacianych krzewów wspomaga także odpowiednia ekspozycja na promienie słońca, które przebijają się przez mgliste okrycie. Jedno z chińskich przysłów mówi: „Yun Wu Chu Hao Cha”, co w wolnym tłumaczeniu oznacza: „Wśród chmur i mgieł rodzi się dobra herbata”.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Jiangxi
Zbiory: marzec 2023
Sposób parzenia: polecamy parzyć tę herbatę w stylu zhong tou – najpierw wypełniamy naczynie w 1/5 części wodą o temperaturze od 75°C – 80°C, a następnie wrzucamy liście (w dawce 2 g na każde 150 ml wody). Zanim dopełnimy resztę naczynia wodą, należy poczekać, aż liście zaabsorbują trochę wody (czyli około 15-20 sekund). Po tych zabiegach parzymy herbatę przez 1 minutę. Taki czas jest zalecany przy pierwszym i drugim parzeniu. Przy kolejnych można zwiększyć czas parzenia o 30 sekund albo podnieść temperaturę parzenia o 5°C.
II 2 min
III 4-5 min
Lushan Yun Wu 2023
zielona herbata chińska „Chmur i Mgieł”

trwa wysyłanie opinii...



