Lawenda

Lawenda (Lavandula vera) - występuje naturalnie głównie w klimacie śródziemnomorskim, uprawiana jest prawie w całej Europie (w tym w Polsce), a coraz częściej również w innych regionach świata.
Zawiera: kwasy organiczne, fitosterol, kumarynę i sole mineralne, a także olejki eteryczne o charakterystycznej woni.
Właściwości: wywar z lawendy działa głównie przeciwskurczowo, uspokajająco i wiatropędnie. Ponieważ właściwości rośliny hamują rozwój bakterii, napar może być przydatny przy bólach brzucha, wzdęciach czy kolkach jelitowych. Powszechnie uważa się też, że lawenda jest pomocna w leczeniu bezsenności. Stosuje się ją wówczas nie tylko w formie naparu, ale także jako dodatek do kąpieli. Z kolei dzięki właściwościom bakteriobójczym, nadaje się ona ponadto do inhalacji dróg oddechowych.
Lawendę z umiarem można stosować w kuchni, doskonale łączy się z grillowanymi mięsami czy marynatami.
Kraj pochodzenia: Polska
* Przed spożyciem ziół, szczególnie w przypadku osób przyjmujących różnego rodzaju leki, zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Zawiera: kwasy organiczne, fitosterol, kumarynę i sole mineralne, a także olejki eteryczne o charakterystycznej woni.
Właściwości: wywar z lawendy działa głównie przeciwskurczowo, uspokajająco i wiatropędnie. Ponieważ właściwości rośliny hamują rozwój bakterii, napar może być przydatny przy bólach brzucha, wzdęciach czy kolkach jelitowych. Powszechnie uważa się też, że lawenda jest pomocna w leczeniu bezsenności. Stosuje się ją wówczas nie tylko w formie naparu, ale także jako dodatek do kąpieli. Z kolei dzięki właściwościom bakteriobójczym, nadaje się ona ponadto do inhalacji dróg oddechowych.
Lawendę z umiarem można stosować w kuchni, doskonale łączy się z grillowanymi mięsami czy marynatami.
Kraj pochodzenia: Polska
* Przed spożyciem ziół, szczególnie w przypadku osób przyjmujących różnego rodzaju leki, zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
herbata:
funkcje:
smak:
składniki:
region:
Parzenie
5 g/250 ml
96°C
ok. 5-10 min.
1 łyżka suszu na szklankę wrzątku, parzyć pod przykryciem ok. 5-10 min., odcedzić i pić 3 razy dziennie. Aby podczas parzenia napar nie tracił ciepła, można zaparzać w termosie.
Lawenda
smak
aromat
dostawa w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
dostawa zagraniczna:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
Barbara
smak 5.00
aromat
5.00
Stała pozycja w mojej kuchni. Stosuję jako napar na problemy z jelitami, a latem dodaję do samodzielnie przyrządzonej lemoniady.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



