Lady in Red Rize Oolong 2024
pieczona, łagodna i słodka turecka herbata
NOWOŚĆ
Lady in Red Rize Oolong 2024 – lekka, delikatnie pieczona herbata turecka. Wariacja na temat „czerwonego oolonga”, czyli herbaty pomiędzy czarną a oolongiem. Wytwarzana rzemieślniczo w małych ilościach.
Suche liście pachną skórką świeżo pieczonego chleba, ale mają także delikatne owocowe nuty, kojarzące się na przykład ze śliwką. Napar jest łagodny i słodki, przeważają w nim nuty pieczone i karmelowe, z odrobiną dojrzałych owoców. To herbata, która najlepiej sprawdzi się w pojedynczym długim parzeniu.
Nazwa „Lady in Red” jest nawiązaniem do dwóch faktów: red, bo to wysoko utleniony oolong, dający czerwony napar; lady, bo herbata produkowana jest przez kooperatyw złożony z samych kobiet, które produkują wysokiej jakości herbaty w tureckim regionie Rize.
Pochodzenie: Turcja, Rize
Zbiory: maj 2024
Suche liście pachną skórką świeżo pieczonego chleba, ale mają także delikatne owocowe nuty, kojarzące się na przykład ze śliwką. Napar jest łagodny i słodki, przeważają w nim nuty pieczone i karmelowe, z odrobiną dojrzałych owoców. To herbata, która najlepiej sprawdzi się w pojedynczym długim parzeniu.
Nazwa „Lady in Red” jest nawiązaniem do dwóch faktów: red, bo to wysoko utleniony oolong, dający czerwony napar; lady, bo herbata produkowana jest przez kooperatyw złożony z samych kobiet, które produkują wysokiej jakości herbaty w tureckim regionie Rize.
Pochodzenie: Turcja, Rize
Zbiory: maj 2024
herbata:
region:
zbiory:
Parzenie
5g / 250ml
90-96°C
3-5 minut
1 parzenie
Lady in Red Rize Oolong 2024
pieczona, łagodna i słodka turecka herbata
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 15 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
Piotr
29.08.2024
smak 5.00
aromat
5.00
Wspaniała herbata o bardzo bogatym aromacie, na który składa się pyszna słodowość, wręcz piwność (w typie porteru angielskiego), wsparta lekko kwaskowatą owocowością (suszone śliwki, a może wręcz nuta suski sechlońskiej dopełniona jeżynami lub owocami leśnymi) oraz znacznie dalszą, delikatną ziołową nutą (może nieco szałwiową?). Parzenie w stylu gongfu cha jak najbardziej udane. Poza tym suszone listki, jak i namoczone po parzeniu wyglądają bardzo jakościowo i po prostu pięknie!
Piotr
28.08.2024
smak 5.00
aromat
5.00
Jestem w głębokim szoku. Herbaty z Turcji zawsze uznawałem za kiepskie. Czasem w Turcji, stosując proporcje wagową 1:1 herbata:woda, udawało mi się zyskać napar o charakterze herbaty. A tu mamy nieprawdopodobne zaskoczenie. Herbata tak aromatyczna, że cały dom pachnie podczas parzenia. Do tego smak - słodki, pieczony chleb, lekkie wędzenie. Po prostu zawrót głowy.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane