Gyokuro Yame Premium

Gyokuro Yame Premium – najszlachetniejszy gatunek japońskiej herbaty, słynna „drogocenna/jadeitowa (玉) rosa (露)”, tym razem z plantacji położonych w okolicy miasta Yame w prefekturze Fukuoka, na wyspie Kiusiu. Gyokuro klasy premium z kultywaru „yabukita”, zachwycające swoją naturalnością i elegancją. Luksusowy produkt na szczególne okazje!
Yame to jeden z trzech najważniejszych regionów produkcji wyśmienitego gyokuro, obok Uji w prefekturze Kioto i miasteczka Okabe w Shizuoce. W Yame wytwarza się go zresztą najwięcej. Aby mogło powstać gyokuro, niezbędne jest zastosowanie specjalnej, pracochłonnej techniki uprawy krzewów herbacianych, polegającej na budowaniu zadaszenia i precyzyjnym ograniczaniu roślinom dostępu do światła słonecznego na ok. 3 tygodnie przez zbiorami. Przy umiejętnym użyźnieniu pól pozwala to uzyskać herbatę o charakterystycznym, morskim czy glonowym aromacie oraz wyrazistym, głębokim smaku, w którym dominuje słodycz połączona z silnym umami, dzięki podwyższonej zawartości aminokwasów (głównie L-teaniny) w listkach. Pomimo powszechnego dziś zacieniania krzewów poprzez rozciąganie nad polami czarnej siatki z włókna syntetycznego, część plantatorów w Yame wciąż stosuje tradycyjne zacienienie ze słomianych mat, preferując także ręczny zbiór liści według ortodoksyjnych standardów.
Wysokiej jakości gyokuro to herbata, którą najlepiej delektować się w maleńkich porcjach, w formie naparu o bardzo skoncentrowanym smaku. Do jego przygotowania idealnie sprawdzą się utensylia typu hōhin i shiboridashi albo niewielkich rozmiarów czajniczek, a oprócz tego małe czarki do picia. Należy pamiętać, aby wsypać do naczynia więcej liści i zalać je zdecydowanie mniejszą ilością wody niż w przypadku innych japońskich herbat, np. w proporcji 6 g/100 ml. Drugą istotną kwestią jest znaczne obniżenie temperatury wody, do 50-60° C. Listki powinny następnie parzyć się przez ok. 2 min.
W rezultacie otrzymamy coś w rodzaju „espresso z zielonej herbaty”. Smakowo taki napój bardziej przypomina pyszny bulion niż kawę, ale z pewnością nie brakuje mu właściwości pobudzających, ponieważ gyokuro zawiera poza bogactwem aminokwasów również większą procentowo dawkę kofeiny niż jakakolwiek kawa! Jednocześnie L-teanina łagodzi gwałtowne, niepożądane działanie kofeiny, przynosząc za to uczucie odprężenia, w związku z czym efekt pobudzenia po gyokuro jest dla wielu osób przyjemniejszy aniżeli po wypiciu kawy.
Herbata pakowana oryginalnie w torebki 50 g, zamykane w gustowne tekturowe pudełka.
akcesoria:
funkcje:
zbiory:
Gyokuro Yame Premium
ocena
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
Kasper
ocena
5.00
Tę herbatę chciałoby się pić codziennie. Niezwykle mocny aromat czuć przy każdym ruchu powietrza. Różnorodność smaków powala. Listki przy jedzeniu bardzo delikatne.
Do tego całkiem wydajna :)
Daria
ocena
4.00
Zacznę od praktycznych informacji :
1) parzenie - Aromat to głęboka słodycz podchodząca pod zapach gorącego karmelku.
Smak: Intensywnie morski, wszechograniające unami, które sprawia ciarki na karku, a wręcz odrzuca.
2)parzenie - Aromat bez zmian. Smak natomiast bardziej słodki, o wiele mniej wyczuwalne unami co dla mnie na plus bo zanika uczucie odrzucenia.
3)parzenie - aromat słodkiej zielonej herbaty. Smak jak w 2 parzeniu.
4)parzenie - aromat jak 3 parzenie, smak dobrej zielonej herbaty.
Podsumowanie: Herbata smaczna, słodziutka, pachnie przepięknie morzem, lecz intensywność unami mnie tu przerosła :D Jak w innych herbatach cieszę się że jest ono wyczuwalne tak tutaj cieszę się gdy ten smak zanika w kolejnym parzeniu :D
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



