Butterfly Pea Tea (Klitoria ternateńska)

Butterfly Pea Tea (Klitoria ternateńska) – suszone niebieskie kwiaty Clitoria ternatea, które dają zaskakujący niebieski napar.
Napar z kwiatów klitorii znany jest przede wszystkim pod nazwą butterfly pea tea.
Słynie z tego, że ma intensywnie niebieski kolor – z tego względu chętnie wykorzystywany jest jako naturalny barwnik do drinków i deserów. Czysty napar bez dodatków charakteryzuje się ziołowym, ziemistym i drzewnym smakiem.
Po dodaniu soku z cytryny, napar zmienia kolor na fioletowy! To efekt wrażliwości na zmianę PH.
Nietypowy kolor naparu jest skutkiem wysokiej zawartości antocyjanów – to też silne przeciwutleniacze, które mają pozytywny wpływ na wzrok, a także kondycję skóry i włosów.
Klitoria ternateńska jest uprawiana i wykorzystywana głównie w Tajlandii, Indiach i Chinach.
Butterfly Pea Tea zawiera flawonoidy, fitosterole, terpenoidy i laktony. Klitoria ternateńska bywa używana w medycynie ajurwedyjskiej i przypisywane są jej takie właściwości jak:
– poprawa pracy mózgu (zalecana w stanach depresyjnych i przy dużym stresie)
– działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwgorączkowe
– rozluźnianie mięśni gładkich, a przez to działanie relaksujące
– działanie moczopędne
Kraj pochodzenia: Chiny
Napar z kwiatów klitorii znany jest przede wszystkim pod nazwą butterfly pea tea.
Słynie z tego, że ma intensywnie niebieski kolor – z tego względu chętnie wykorzystywany jest jako naturalny barwnik do drinków i deserów. Czysty napar bez dodatków charakteryzuje się ziołowym, ziemistym i drzewnym smakiem.
Po dodaniu soku z cytryny, napar zmienia kolor na fioletowy! To efekt wrażliwości na zmianę PH.
Nietypowy kolor naparu jest skutkiem wysokiej zawartości antocyjanów – to też silne przeciwutleniacze, które mają pozytywny wpływ na wzrok, a także kondycję skóry i włosów.
Klitoria ternateńska jest uprawiana i wykorzystywana głównie w Tajlandii, Indiach i Chinach.
Butterfly Pea Tea zawiera flawonoidy, fitosterole, terpenoidy i laktony. Klitoria ternateńska bywa używana w medycynie ajurwedyjskiej i przypisywane są jej takie właściwości jak:
– poprawa pracy mózgu (zalecana w stanach depresyjnych i przy dużym stresie)
– działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwgorączkowe
– rozluźnianie mięśni gładkich, a przez to działanie relaksujące
– działanie moczopędne
Kraj pochodzenia: Chiny
Parzenie
4-6 kwiatów / 250 ml
96℃ (wrzątek)
7-10 minut
1 parzenie
Wystarczy kilka (4-6) kwiatów na 250 ml naparu. Zalewamy kwiaty wrzątkiem i pozwalamy im się parzyć przez 7-10 minut.
Butterfly Pea Tea (Klitoria ternateńska)
smak
aromat
koszt wysyłki w Polsce:
od 10 zł, darmowa wysyłka od 150 zł, szczegóły >>
stały koszt wysyłki zagranicznej:
UE 45 zł, UK 65 zł, Norwegia 100 zł, USA 85 zł, szczegóły >>

OPINIE
Justyna
smak 5.00
aromat
5.00
Jak dla mnie czarodziejska z niebieskiego, po purpurowy z cytryną co w smaku jest jeszcze lepsze. Polecam.
Bruno
smak 5.00
aromat
5.00
nieoczekiwanie pyszny napar, który uzyskałem ze zmieszania kilku kwiatów z werbeną cytrynową i kroplą świeżej cytryny. polecam zakupy w sklepie.
Katarzyna
smak 5.00
aromat
5.00
Zapach i smak zdecydowanie ziołowy, trochę przypominający pokrzywę. Napar rzeczywiście intensywnie niebieski :-)
Michalina
smak 4.00
aromat
4.00
Osobiście jestem fanką bardziej wyrazistych smaków i aromatów, ale napar po dodaniu wyciśniętej cytrynki jest świetną alternatywą dla standardowej wody z cytryną. Ślicznie zmienia kolor i zostaje po nim przyjemne, gładkie uczucie na języku c:
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



