TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Bada Lao Zhai 2015

Bada Lao Zhai 2015
Bada Lao Zhai 2015 - młody pu’er sheng (surowy) pochodzący z gór Bada w powiecie Lincang, tuż przy granicy z Mjanmą (dawną Birmą).
 
Herbata dla osób ceniących sobie nieco bardziej wyraziste smaki. Wyraźnie wyczuwalna mineralność, wręcz słoność. Zapach morski i lekko warzywny. 
 
Pu’er Bada Lao Zhai wytwarzany jest tradycyjnymi, domowymi metodami, prasowany ręcznie przy użyciu ciężkich kamieni, a nie pneumatycznej prasy, jak w wypadku masowo produkowanych herbat pu’er. 
 
Tak młoda herbata pu’er może też nawet być uznawana za dojrzewającą herbatę zieloną – technicznie różni się od niej nieznacznie, a w krótkim czasie leżakowania w liściach nie postąpiły jeszcze procesy utleniania i fermentacji, nadające smaki charakterystyczne dla dojrzałych herbat pu’er.

Zbiory: wiosna 2015
 
Parzenie:
W wypadku wszystkich młodych pu-erhów zdecydowanie zalecane jest parzenie w stylu azjatyckim (gongfu cha):
5-6g/100ml, temp. 95°C
Przed parzeniem ogrzewamy naczynia wodą, następnie przepłukujemy liście przez kilkanaście sekund w celu ich ogrzania, otwarcia i nawilżenia.
I parzenie 15 sekund; II 10 s; III 15s; IV 20s – kolejne parzenia stopniowo wydłużamy o kilkanaście sekund każde. Herbatę można parzyć ponad 10 razy!
 
Sposób zachodni (w większym czajniczku):
4g/250ml, temp. 85°C
I parzenie 1 minuta; II 1,5 min III 3 min

Nie wiesz czy warto kupować całe ciastko? Dostępne są próbki 25g!

Zobacz nasz filmik o pu-erhach i przeczytaj wprowadzenie do herbat pu-erh.

akcesoria:
aromat:
region:
przeglądane