Anji Bai Cha
słynna „biała” herbata zielona z Anji
Anji Bai Cha (安吉白茶, „biała herbata z Anji”) – pomimo nazwy nawiązującej do herbaty białej, jest to tak naprawdę zielona herbata.
Uprawiana w prowincji Zhejiang, herbata ta jest cenioną pozycją wśród zielonych herbat. Jej nierozwinięte listki są cienkie i proste. Szczep, z którego wykonywana jest Anji Bai Cha, to odmiana albinoska. Wczesną wiosną, kiedy temperatury są niskie, liście szczepu Bai Ye Yi Hao wytwarzają bardzo mało chlorofilu, przez co mają blade, niemal białe zabarwienie. Stąd herbata bierze swoją nazwę. Anji Baicha jest wyjątkowo bogata w aminokwasy, co nadaje jej unikalny smak i przesądza o bardzo niskim poziomie goryczy oraz cierpkości.
Parzenie: Anji Bai Cha wiele wybacza, więc jej parzenie nie jest trudne. Temperatura wody przy pierwszym parzeniu nie powinna przekraczać 85°C. Zalecamy użyć 5g liści na 250ml wody. Sugerowany przez nas czas pierwszego parzenia to 2 minuty. Kolejne parzenia stopniowo wydłużamy. Jedną porcję liści można parzyć co najmniej trzykrotnie.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Zhejiang, Anji
Kultywar: Bai Ye Yi Hao
II 2-4 min
III 5-6 min
Anji Bai Cha
słynna „biała” herbata zielona z Anji
trwa wysyłanie opinii...