Cena Ilość Wartość Rabat Usuń
Suma: 0 PLN

Logowanie

Zamawiam
Kod rabatowy:
KLASYCZNA PREMIUM BIAŁA ŻÓŁTA ZIELONA ZIELONA Z DODATKAMI OOLONG CZARNA CZARNA Z DODATKAMI PU ERH ZIOŁA ROOIBOS OWOCOWA YERBA MATE AKCESORIA
An Ji Bai Cha 2017

An Ji Bai Cha 2017

Aromat:
     
(ocena: 4.43/5)
Smak:
     
(ocena: 4.57/5)
Asortyment:
Gramatura i cena:
Opis produktu

Ming Qian An Ji Bai Cha (安吉白茶, Anji White Tea, biała herbata z Anji) - wiosna 2017! - pomimo nazwy nawiązującej do herbaty białej i tradycji pochodzenia listków, jest to tak naprawdę zielona herbata, a jakością i pełnością przewyższa większość herbat białych.

Uprawiana w górach Taimushan (prowincja Zhejiang), herbata jest rzadką i cenną pozycją wśród zielonych herbat. Jej nierozwinięte listki są cienkie i proste, w czym podobna jest do herbat białych, jednak wygląd jej, choć wspaniały, nie może równać się z odświeżającym, łagodnym smakiem i aromatem, który urzeka świeżością.

Bogata w aminokwasy, znana jest z antystresowych właściwości.
Obecnie sprzedawana przez nas An Ji Bai Cha pochodzi z wczesnych zbiorów przed Świętem Wielkiej Jasności (Qing Ming Jie)!
 

Parzenie: jest to typ herbaty, którą trzeba bardzo uważnie parzyć - zwłaszcza istotne jest nieprzekraczanie temperatury wody - 85 stopni. Najlepiej aby była ona w okolicach 80 stopni. Mniej więcej 2-3 łyżeczki herbaty (3 gramy) zaparzamy około 150 ml wody przez około minutę. Drugie parzenie podobnie. Od trzeciego parzenia warto zaparzać ją przez 1,5 minuty - później 2 minuty, 3 minuty. Jeśli zdecydujemy się na wyciśnięcie szóstego parzenia, czas trzeba wydłużyć do 4,5 minuty.

Nasza ocena: Unikalna pozycja dla koneserów lubiących smaczne herbaty zielone, najwyższej jakości. Bardzo bogata i pełna herbata, przy swojej dostojności i delikatności. Łączy w sobie wiele cech wysokiej jakości herbat białych, oraz odświeżającego charakteru herbat zielonych. 

Pochodzenie: Chiny, prowincja Zhejiang
Zbiory: przełom marca i kwietnia 2017
Kultywar: Bái yè yī hào (白叶一号)

Sposoby parzenia
3 g / 150 ml
80-85°C
1-3 min
Jest to typ herbaty, którą trzeba bardzo uważnie parzyć - zwłaszcza istotne jest nieprzekraczanie temperatury wody - 85 stopni. Najlepiej aby była ona w okolicach 75-80 stopni. Mniej więcej 2-3 łyżeczki (3 gramy) herbaty zaparzamy około 150 ml wody przez około minutę. Drugie parzenie podobnie. Od trzeciego parzenia warto zaparzać ją przez 1,5 minuty - później 2 minuty, 3 minuty. Jeśli zdecydujemy się na wyciśnięcie szóstego parzenia, czas trzeba wydłużyć do 5-6 minut.
Oceny i opinie
Rzeczywiście jest to jedna z najbardziej specyficznych herbat: napar praktycznie bezbarwny, ale z wyczuwalnym aromatem herbat zielonych. Natomiast smak jest niezwykle delikatny, można by powiedzieć słaby, ale w rzeczywistości jest tylko delikatny, zupełnie bez goryczy i typowych smaków herbat zielonych. Nie udało mi się natomiast w smaku wyczuć japońskiego umami.
Piotr Skutil | 15:10 | 07.09
aromat:
     
(3/5)
smak:
     
(3/5)
fantastyczna, bardzo delikatna, ale o bardzo subtelnym a jednocześnie bogatym i wyrafinowanym smaku.
Anna Nacher | 19:41 | 01.04
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Zdecydowanie moja ulubiona herbata. Kupuję świeżą dostawę już kolejny rok.
Urszula Foryś | 25.04.2016
aromat:
     
(4/5)
smak:
     
(4/5)
Przepyszna herbatka, na pewno zagości u mnie na stałe i będzie tą na szczególne okazje.
Małgorzata Łubiarz | 07.01.2016
aromat:
     
(4/5)
smak:
     
(5/5)
Mam w kolekcji kilka zielonych herbat, ale muszę przyznać że ta jest wyjątkowa. Tania nie jest, ale warta każdej wydanej złotówki :)
Wojciech Broda | 09.12.2015
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Jak dla mnie jest na 2 miejscu za gyokuro. Smak znakomity, delikatny, brak goryczy.
Paweł Kamiński | 10.12.2012
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Najlepsza zielona herbata jaką piłam i piję
Agnieszka Bobrzak-Tecław | 24.08.2010
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Rekomendacje
Kraków, Floriańska 13, tel: 604 133 733,
Website Security Test