Nepal Googney Ilam FF 2015
Nepal Googney Ilam FF 2015 - Wybitnej jakości nepalska herbata z plantacji Googney w rejonie Ilam.
Liście zostały zebrane w czasie tegorocznych pierwszych, wiosennych zbiorów (First Flush). Prawdziwa gratka dla miłośników wiosennych darjeelingów i tych, którzy szukają czarnej herbaty pozbawionej ciężkości.
W smaku herbata jest delikatnie cytrusowa i pozostawia długi, słodkawy posmak przyjemnie oblepiający podniebienie.
Zapach kwiatowo-waniliowy, przywodzący na myśl skojarzenia z dobrej jakości herbatą białą. W zaparzonych liściach można poczuć nieco ostrzejsze, pieprzne i ziołowe nuty.
Po zaparzeniu można zobaczyć, z jak niesamowitą troską i precyzją została wykonana ta herbata, gdyż ukażą nam się całe młode liście, często z łodyżką i pąkami.
Jak w przypadku wszystkich herbat nepalskich, przy uprawie nie stosowano nawozów sztucznych. Jest to związane z dyrektywami rządu Nepalu, które surowo regulują rolnictwo w obszarach wysokogórskich.
Chociaż jest to czarna herbata, to stopień utlenienia jej liści jest wyjątkowo niski - prawdopodobnie niższy nawet niż w darjeelingach z wiosennych zbiorów. Zawdzięcza to specyficznemu procesowi obróbki, przebiegającemu tak jak w herbatach darjeeling first flush:
- wydłużony jest proces więdnięcia herbaty po zerwaniu, wydobywając z niej więcej walorów zapachowych - podobnie jak np. w przypadku tajwańskich oolongów
- utlenianie herbaty przez zwijanie liści jest krótsze i mniej intensywne, pozostawiając zielone i niepołamane liście
- duża wysokość nad poziomem morza i chłodny klimat wczesnej wiosny utrudniają dalsze, samoistne utlenianie liści
Liście zostały zebrane w czasie tegorocznych pierwszych, wiosennych zbiorów (First Flush). Prawdziwa gratka dla miłośników wiosennych darjeelingów i tych, którzy szukają czarnej herbaty pozbawionej ciężkości.
W smaku herbata jest delikatnie cytrusowa i pozostawia długi, słodkawy posmak przyjemnie oblepiający podniebienie.
Zapach kwiatowo-waniliowy, przywodzący na myśl skojarzenia z dobrej jakości herbatą białą. W zaparzonych liściach można poczuć nieco ostrzejsze, pieprzne i ziołowe nuty.
Po zaparzeniu można zobaczyć, z jak niesamowitą troską i precyzją została wykonana ta herbata, gdyż ukażą nam się całe młode liście, często z łodyżką i pąkami.
Jak w przypadku wszystkich herbat nepalskich, przy uprawie nie stosowano nawozów sztucznych. Jest to związane z dyrektywami rządu Nepalu, które surowo regulują rolnictwo w obszarach wysokogórskich.
Chociaż jest to czarna herbata, to stopień utlenienia jej liści jest wyjątkowo niski - prawdopodobnie niższy nawet niż w darjeelingach z wiosennych zbiorów. Zawdzięcza to specyficznemu procesowi obróbki, przebiegającemu tak jak w herbatach darjeeling first flush:
- wydłużony jest proces więdnięcia herbaty po zerwaniu, wydobywając z niej więcej walorów zapachowych - podobnie jak np. w przypadku tajwańskich oolongów
- utlenianie herbaty przez zwijanie liści jest krótsze i mniej intensywne, pozostawiając zielone i niepołamane liście
- duża wysokość nad poziomem morza i chłodny klimat wczesnej wiosny utrudniają dalsze, samoistne utlenianie liści
akcesoria:
smak:
aromat:
region:
zbiory:
Nepal Googney Ilam FF 2015
ocena
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
Łukasz
16.06.2015
ocena
4.00
Bardzo fajna, moja pierwsza Nepalska i podeszla mi, 2g 90℃ 2 minuty zero goryczki w smaku delikatna aczkolwiek bardzo dobra, owocowa sie wydaje, poźniej jakby pikantna. 3g 95℃ 2 m, bardziej zdecydowana, pojawia sie delikatna goryczka ale bardzo fajnie komponuje się z resztą. Dlugo pozostaje w ustach. Jednym słowem świetna herbata. Aromat moze nie specjalnie intensywny ale nadrabia smakiem.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane