Zhengyan Huangjingui 2021

Zhengyan Huangjingui Yancha 2021 – skalna herbata, czyli oolong z gór Wuyi. Palony i mineralny smak łączy się z pięknymi nutami kwiatowymi.
Herbata palona w stopniu średnim, która jest przykładem bardziej aromatycznych oolongów z gór Wuyi. Klasyczne dla yancha kadzidlane nuty palenia, skórki świeżego chleba oraz przede wszystkim akcenty mineralne są zdecydowanie wyczuwalne. Szczep Huangjingui jest jednak znany przede wszystkim ze swojego intensywnego kwiatowego aromatu i wykorzystuje się go głównie w południowej części prowincji Fujian do produkcji jasnych oolongów w stylu Tie Guan Yin. Po przetworzeniu w sposób charakterystyczny dla herbat skalnych aromaty kwiatowe także są wyczuwalne, a w posmaku pojawia się lekka nuta cynamonowa.
Prezentowana herbata pochodzi z obszaru parku krajobrazowego gór Wuyi, czyli zhengyan („prawdziwych skał”), a dokładniej z okolic Lwiego Szczytu (Shizifeng 狮子峰). Może się wydać dziwne, skąd szczep z Anxi wziął się w parku krajobrazowym Wuyi, gdzie każdy metr ziemi jest na wagę złota. Wszystko staje się jednak jasne, kiedy przypomnimy sobie, że szczep ten wykorzystano do skrzyżowania ze szczepem tieguanyin, w wyniku czego powstał Huang Guan Yin – obecnie jeden z najpopularniejszych kultywarów gór Wuyi. Jego uprawa w Wuyi ma całkiem już długą historię.
Autorem tej herbaty jest mistrz Gao Peng, producent wielokrotnie nagradzany w konkursach lokalnych i krajowych, a także syn wybitnej specjalistki i badaczki herbaty skalnej.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Fujian, góry Wuyi, Shizifeng
Kultywar: huangdan (黄旦 – potocznie znany jako huangjingui 黄金桂)
Zbiory: kwiecień 2021
Herbata palona w stopniu średnim, która jest przykładem bardziej aromatycznych oolongów z gór Wuyi. Klasyczne dla yancha kadzidlane nuty palenia, skórki świeżego chleba oraz przede wszystkim akcenty mineralne są zdecydowanie wyczuwalne. Szczep Huangjingui jest jednak znany przede wszystkim ze swojego intensywnego kwiatowego aromatu i wykorzystuje się go głównie w południowej części prowincji Fujian do produkcji jasnych oolongów w stylu Tie Guan Yin. Po przetworzeniu w sposób charakterystyczny dla herbat skalnych aromaty kwiatowe także są wyczuwalne, a w posmaku pojawia się lekka nuta cynamonowa.
Prezentowana herbata pochodzi z obszaru parku krajobrazowego gór Wuyi, czyli zhengyan („prawdziwych skał”), a dokładniej z okolic Lwiego Szczytu (Shizifeng 狮子峰). Może się wydać dziwne, skąd szczep z Anxi wziął się w parku krajobrazowym Wuyi, gdzie każdy metr ziemi jest na wagę złota. Wszystko staje się jednak jasne, kiedy przypomnimy sobie, że szczep ten wykorzystano do skrzyżowania ze szczepem tieguanyin, w wyniku czego powstał Huang Guan Yin – obecnie jeden z najpopularniejszych kultywarów gór Wuyi. Jego uprawa w Wuyi ma całkiem już długą historię.
Autorem tej herbaty jest mistrz Gao Peng, producent wielokrotnie nagradzany w konkursach lokalnych i krajowych, a także syn wybitnej specjalistki i badaczki herbaty skalnej.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Fujian, góry Wuyi, Shizifeng
Kultywar: huangdan (黄旦 – potocznie znany jako huangjingui 黄金桂)
Zbiory: kwiecień 2021
smak:
zbiory:
Parzenie
6g / 100 ml
96°C (wrzątek)
seria krótkich parzeń zaczynając od kilku sekund
ok. 8 parzeń
Powyższe parametry dotyczą parzenia w stylu gongfu cha, co jest standardową metodą przygotowania herbat skalnych. W przypadku parzenia w większym czajniczku sugerujemy 5g na 250 ml wody i I parzenie o długości około 2,5 minuty.
Zhengyan Huangjingui 2021
smak
aromat
dostawa w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
dostawa zagraniczna:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
Łukasz
smak 5.00
aromat
5.00
Moja ocena jest trochę na wyrost - nie jestem fanem palonych oolongów, ale nie chcę też "krzywdzić" herbaty z powodu osobistego gustu ;) Paloność oolongów odbieram jako mniej lub bardziej drażniącą i zabijającą to, co w nich najfajniejsze, czyli niesamowitą kwiatowość i/lub nuty warzywne. Muszę przyznać, że w tym wypadku palenie było chyba delikatniejsze, bo tak nie dominuje (choć jest ewidentne), a w tle nawet przebija się aromat kwiatowy. Wytrawnym fanom herbaty polecam spróbować, a pozostałym - wedle uznania :)
Dominik
smak 5.00
aromat
5.00
Liście pachną delikatniej niż zwykle yancha, nie ma takiej ostrości, bardziej kwiatowa, słodkawa, do tego mleczna czekolada. Wilgotne liście zaczynają pachnieć jak orzechy laskowe albo masło orzechowe z nich.
Napar jest zaskakujący. Jest to bowiem chyba najsłodsza yancha jaką piłem. Nie wiem czy to kwestia delikatniejszego palenia czy może kultywaru, smak ten jednak kojarzy mi się z mlekiem z odrobiną miodu. Od trzeciego parzenia dochodzą lekko goryczkowate-pikantne iskierki oraz mineralność, ciekawe, wzbogacają tę herbatę i pokazują, że rzeczywiście to jest skalny oolong z gór Wuyi.
W posmaku wyczułem delikatnie orzechy i coś kwiatowego.
Wspaniała herbata, nietypowa i warta spróbowania. Pomyślałem, że to coś jakby do naparu z yancha dodać odrobinę naparu z jasnego, tajwańskiego oolonga ;)
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



