Yixing Hong Cha 2017
Yixing Hong Cha 2017 to czarna herbata produkowana w słynnym Yixing, w prowincji Jiang Su, znanego z produkcji czajniczków z glinki purpurowej. Yixing Hong Cha powstaje z wyselekcjonowanych listków z tych samych krzewów, z których wytwarza się słynną herbatę Bi Luo Chun; zazwyczaj z trzech górnych liści lub ich pączków. Następnie poprzez podgrzewanie ich oksydacja zostaje zatrzymana na poziomie 85% - 90%.
Liście są cienkie i kręcone, mają subtelnie lśniący czarny kolor. Napar ma orzechowy i naturalnie słodki aromat, piękny, czerwony kolor o dobrej przejrzystości i gładkiej strukturze.
Smak jest dość złożony. Z jednej strony doświadczymy słodki i delikatny smak z lekkim kwiatowym posmakiem w tle, z drugiej strony wyczujemy jego zdecydowany mocny, charakterystyczny dla czarnych herbat charakter.
Sposób przygotowania: Zalecamy parzenie wodą o temperaturze 95 °C przez 2 minuty. Te same listki można parzyć co najmniej dwukrotnie.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Jiangsu, Yixing
Zbiory: wiosna 2017
Yixing Hong Cha 2017
trwa wysyłanie opinii...