TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Xiaguan Teji Tuocha 2005

Xiaguan Teji Tuocha 2005
Xiaguan Teji Tuocha 2005 – surowy pu-erh, klasyk z fabryki Xiaguan. Herbata intensywna, bogata i energetyzująca. 
 
W aromacie suchych liści i kilku pierwszych naparów wyraźnie zaznaczona jest dymność, która przywołuje skojarzenia z kompotem z suszonych owoców. Nuta dymna znika po około 4-5 zalaniach, w kolejnych ustępując miejsca kwiatowym i żywicznym aromatom. Posmak wypełnia całe usta i długo się utrzymuje. Napar ma kolor słomkowy, w późniejszych naparach przechodzący w pomarańczowy. Od momentu produkcji herbata ta była przechowywana w suchych i czystych warunkach. Prasowanie dosyć twarde, szczególnie na środku „gniazda”.
 
Receptura „teji” (特级 – dosłownie „specjalnej klasy/jakości”) została stworzona w 2003 roku i jest obecnie najlepszej jakości recepturą tuocha produkowanych przez fabrykę Xiaguan, powyżej popularniejszej receptury „jiaji” (甲级). Teji jest mieszanką liści pochodzących z regionów Wuliang i Baoshan.
 
Rok produkcji: 2005
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan
Herbata prasowana w kształt tuo, czyli miseczki lub gniazda, o masie ok. 100g każde.
 
Parzenie:
Zalecamy parzenie w stylu gongfu cha, w gaiwanie lub małym glinianym czajniczku:
96℃ (wrzątek), od 4 do 7g (dla nałogowców) liści na 100 ml wody.
Przed pierwszym parzeniem zalecamy krótkie przepłukanie liści, aby je obudzić, ogrzać i oczyścić.
Kilka pierwszych parzeń powinno trwać mniej niż 10 sekund.


*Herbata pu-erh jest też spotykana w Polsce pod błędną nazwą „czerwona herbata”.
 
akcesoria:
region:
zbiory:
przeglądane