TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 pln ; ; dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
do zapłaty 0 pln
kod promocyjny
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
Xiaguan Teji Tuocha 2005
Xiaguan Teji Tuocha 2005 – surowy pu-erh, klasyk z fabryki Xiaguan. Herbata intensywna, bogata i energetyzująca. 
 
W aromacie suchych liści i kilku pierwszych naparów wyraźnie zaznaczona jest dymność, która przywołuje skojarzenia z kompotem z suszonych owoców. Nuta dymna znika po około 4-5 zalaniach, w kolejnych ustępując miejsca kwiatowym i żywicznym aromatom. Posmak wypełnia całe usta i długo się utrzymuje. Napar ma kolor słomkowy, w późniejszych naparach przechodzący w pomarańczowy. Od momentu produkcji herbata ta była przechowywana w suchych i czystych warunkach. Prasowanie dosyć twarde, szczególnie na środku „gniazda”.
 
Receptura „teji” (特级 – dosłownie „specjalnej klasy/jakości”) została stworzona w 2003 roku i jest obecnie najlepszej jakości recepturą tuocha produkowanych przez fabrykę Xiaguan, powyżej popularniejszej receptury „jiaji” (甲级). Teji jest mieszanką liści pochodzących z regionów Wuliang i Baoshan.
 
Rok produkcji: 2005
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan
Herbata prasowana w kształt tuo, czyli miseczki lub gniazda, o masie ok. 100g każde.
 
Parzenie:
Zalecamy parzenie w stylu gongfu cha, w gaiwanie lub małym glinianym czajniczku:
96℃ (wrzątek), od 4 do 7g (dla nałogowców) liści na 100 ml wody.
Przed pierwszym parzeniem zalecamy krótkie przepłukanie liści, aby je obudzić, ogrzać i oczyścić.
Kilka pierwszych parzeń powinno trwać mniej niż 10 sekund.


*Herbata pu-erh jest też spotykana w Polsce pod błędną nazwą „czerwona herbata”.
 

Xiaguan Teji Tuocha 2005

dostawa: od 7 PLN, darmowa dostawa od 100 PLN, wysyłki ZAGRANICZNE za 45 PLN (stały koszt)
wysyłka ekspresowa w ciągu 24h
opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-sb 10-20.00 KOSZT DOSTAWY - PŁATNOŚĆ - ZWROT
typ:
pu-erh, klasyczna
region:
Chiny, yunnan
zbiory:
2005
Parzenie
4-7g/100ml
96°C
Kilka pierwszych parzeń powinno trwać mniej niż 10 sekund.
Przed pierwszym parzeniem zalecamy krótkie przepłukanie liści, aby je obudzić, ogrzać i oczyścić.
OCEŃ PRODUKT
     
     

trwa wysyłanie opinii...

ostatnio przeglądane