Wuyi Jin Jun Mei 2021
najbardziej ekskluzywna herbata czarna

Jin Jun Mei 2021 – ekskluzywna herbata czarna wytwarzana w wyłącznie z młodych pąków lokalnej dzikiej odmiany herbaty z gór Wuyi.
Z natury delikatna i ulotna, ale głęboka. Suche liście pachną jak kwiaty i skórka chleba. Napar ma kwiatowy aromat, delikatny słodki smak z nutami cytrusów w posmaku i piękne drobne listki. Odpowiednio zaparzona w stylu gongfu (w gaiwanie) ma złoto-pomarańczowy napar. Bardzo elegancka herbata.
Jin Jun Mei to styl herbaty, który powstał dopiero w roku 2006. Wytworzenie jej wymaga ogromnego nakładu pracy ludzkiej, gdyż 10 gramów gotowej herbaty to 1000 małych pąków, z których każdy musi być zebrany ręcznie. Jin Jun Mei jest obecnie w Chinach herbatą bardzo modną i ma status herbaty luksusowej. Herbata Jin Jun Mei, tak jak Zhengshan Xiaozhong, powstała wysoko w górach Wuyi, w rezerwacie Tongmuguan, skąd jej produkcja rozprzestrzeniła się na całą prowincję Fujian. Prezentowana herbata nie pochodzi z samego rezerwatu, ale z wyższych partii gór Wuyi w pobliżu Tongmuguan.
Zbiory: wiosna 2021
Odmiana krzewu: cai cha
Pochodzenie: Chiny, prowincja Fujian, góry Wuyi
Z natury delikatna i ulotna, ale głęboka. Suche liście pachną jak kwiaty i skórka chleba. Napar ma kwiatowy aromat, delikatny słodki smak z nutami cytrusów w posmaku i piękne drobne listki. Odpowiednio zaparzona w stylu gongfu (w gaiwanie) ma złoto-pomarańczowy napar. Bardzo elegancka herbata.
Jin Jun Mei to styl herbaty, który powstał dopiero w roku 2006. Wytworzenie jej wymaga ogromnego nakładu pracy ludzkiej, gdyż 10 gramów gotowej herbaty to 1000 małych pąków, z których każdy musi być zebrany ręcznie. Jin Jun Mei jest obecnie w Chinach herbatą bardzo modną i ma status herbaty luksusowej. Herbata Jin Jun Mei, tak jak Zhengshan Xiaozhong, powstała wysoko w górach Wuyi, w rezerwacie Tongmuguan, skąd jej produkcja rozprzestrzeniła się na całą prowincję Fujian. Prezentowana herbata nie pochodzi z samego rezerwatu, ale z wyższych partii gór Wuyi w pobliżu Tongmuguan.
Zbiory: wiosna 2021
Odmiana krzewu: cai cha
Pochodzenie: Chiny, prowincja Fujian, góry Wuyi
herbata:
aromat:
zbiory:
Parzenie
5g / 100 ml
ok. 90°C
I parzenie 10s
II 10s
III 20s - kolejne parzenia stopniowo wydłużane
II 10s
III 20s - kolejne parzenia stopniowo wydłużane
6-7 parzeń
Zalecamy parzenie w stylu gongfu cha. Parzenie w stylu zachodnim nie pozwoli wydobyć wszystkich niuansów tej herbaty.
Wuyi Jin Jun Mei 2021
najbardziej ekskluzywna herbata czarna
smak
aromat
dostawa w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
dostawa zagraniczna:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
Grzegorz
smak 5.00
aromat
5.00
O jak się cieszę, że wróciła ta herbata. Zamówiłem na początku tylko 10 gramów i żałowałem, że tak mało. Lekka, a jednocześnie głęboka. Zapach naprawdę wyjątkowy, jakby połączenie białej herbaty srebrne igły z klasyczną czarną.
Tomasz
smak 5.00
aromat
5.00
Genialna herbata...
Łukasz
smak 5.00
aromat
4.00
Ciekawa herbata, coś pomiędzy herbatą czarną a białą. Fajny jest aromat zaparzonego suszu - pachnie świeżym siankiem :) Natomiast aromat naparu jest delikatny, ulotny. Za to smak znacznie bardziej intensywny, choć należy ostrzec miłośników mocnych czarnych herbat, że to jednak inna bajka - moc czarnej łągodzona jest tu przez delikatność młodych listków. Na pewno warto spróbować.
Piotr
smak 4.00
aromat
3.00
Zaparzałem w małym gai wan'ie w krótkich cyklach od 10 do 35 s. Aromat słabo wyczuwalny, ale przyjemny. Także smak bardzo delikatny przyjemny, dla mnie typowy dla dobrych herbat chińskich.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



