TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Wuliangshan Tuocha 2012

Wuliangshan Tuocha 2012
Wuliangshan Tuocha 2012 - klasyczny Pu’er sheng (dojrzewający), sprasowany w formę gniazdka (tuo) o wadze 100g. Wyrazista herbata, która wraz z leżakowaniem będzie zyskiwać na jakości.
 
Zapach i smak to klasyka najczęściej wybierana w Chinach jako herbata codzienna. Aromat tytoniowy, z subtelnymi morskimi nutami. W smaku owoce tropikalne i lekka warzywność. Herbata została zebrana i sprasowana w roku 2012, więc obecnie jest w fazie przejściowej miedzy świeżą herbatą Pu’er, a herbatą leżakowaną. Swój pełen potencjał zacznie przedstawiać dopiero za około 3-4 lata, ale już teraz na pewno trafi w gusta osób lubiących bardziej zdecydowane smaki. 
 
Pochodzenie: Simao, prowincja Yunnan, Chiny
Zbiór: 2012
Materiał: 100% odmiana wielkolistna (Daye Zhong)
 
Parzenie:
W wypadku wszystkich młodych pu-erhów zdecydowanie zalecane jest parzenie w stylu azjatyckim (gongfu cha):
5-7g/100ml, temp. 95°C
Przed parzeniem ogrzewamy naczynia wodą, następnie przepłukujemy liście przez kilkanaście sekund w celu ich ogrzania, otwarcia i nawilżenia.
I parzenie 15 sekund; II 10 s; III 15s; IV 20s – kolejne parzenia stopniowo wydłużamy o kilkanaście sekund każde.
 
Sposób zachodni (w większym czajniczku):
4g/250ml, temp. 85°C
I parzenie 1 minuta; II 1,5 min III 3 min
 
akcesoria:
region:
zbiory:
przeglądane