Wuliangshan Tuocha 2012
Wuliangshan Tuocha 2012 - klasyczny Pu’er sheng (dojrzewający), sprasowany w formę gniazdka (tuo) o wadze 100g. Wyrazista herbata, która wraz z leżakowaniem będzie zyskiwać na jakości.
Zapach i smak to klasyka najczęściej wybierana w Chinach jako herbata codzienna. Aromat tytoniowy, z subtelnymi morskimi nutami. W smaku owoce tropikalne i lekka warzywność. Herbata została zebrana i sprasowana w roku 2012, więc obecnie jest w fazie przejściowej miedzy świeżą herbatą Pu’er, a herbatą leżakowaną. Swój pełen potencjał zacznie przedstawiać dopiero za około 3-4 lata, ale już teraz na pewno trafi w gusta osób lubiących bardziej zdecydowane smaki.
Pochodzenie: Simao, prowincja Yunnan, Chiny
Zbiór: 2012
Materiał: 100% odmiana wielkolistna (Daye Zhong)
Parzenie:
W wypadku wszystkich młodych pu-erhów zdecydowanie zalecane jest parzenie w stylu azjatyckim (gongfu cha):
5-7g/100ml, temp. 95°C
Przed parzeniem ogrzewamy naczynia wodą, następnie przepłukujemy liście przez kilkanaście sekund w celu ich ogrzania, otwarcia i nawilżenia.
I parzenie 15 sekund; II 10 s; III 15s; IV 20s – kolejne parzenia stopniowo wydłużamy o kilkanaście sekund każde.
Sposób zachodni (w większym czajniczku):
4g/250ml, temp. 85°C
I parzenie 1 minuta; II 1,5 min III 3 min
Wuliangshan Tuocha 2012
koszt dostawy w Polsce:
od 15 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane