Mięta Pieprzowa

Mięta jest jedną z najpopularniejszych roślin w ziołolecznictwie i medycynie naturalnej. Przede wszystkim znane są jej pozytywne właściwości w walce z problemami gastrycznymi. Herbatka miętowa wspomaga pracę jelit, wzmaga wydzielanie soku żołądkowego i pomaga na wzdęcia.
Mięta pieperzowa - właściwości.
Liście mięty zawierają różnorodne składniki, takie jak: garbniki, gorczyce, fenolokwasy, karotenoidy, sterole, flawonidy, triterpeny, witainę C, prowitaminę A i sole mineralne.
Mięta pieprzowa wykazują działanie rozkurczowe, wiatropędne, żółciopędne, moczopędne, pobudzające czynności wydzielnicze żołądka i wątroby, uspokajające, odkażające, przeciwzapalne, aromatyzujące, przeciwbólowe, stymulujące procesy trawienia, kojące, napotne.
Zawarty w mięcie mentol jest wykorzystywany dla higieny jamy ustnej, zwalcza nieświeży oddech. Olejek miętowy ma też zbawienne działanie w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych. Mięta pieprzowa ma właściwości antybakteryjne.
Herbatkę z mięty można pić także na zimno.
Mięta pieprzowa - przeciwskazania.
Chociaż mięta pieprzowa ma wiele korzyści zdrowotnych, nie jest odpowiednia dla każdego. Osoby cierpiące na refluks żołądkowy powinny unikać mięty, ponieważ może nasilać dolegliwości. Osoby uczulone na rośliny z rodziny miętowatych powinny zachować ostrożność.
Przed regularnym spożywaniem mięty pieprzowej w większych ilościach zaleca się konsultację z lekarzem, zwłaszcza w przypadku istniejących schorzeń lub przyjmowania leków.
Kraj pochodzenia: Serbia
Mięta Pieprzowa

trwa wysyłanie opinii...



