TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 pln ; dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 150 pln
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 150 pln
do zapłaty 0 pln
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Mi Lan Xiang Premium 2019

Mi Lan Xiang Premium 2019
NOWOŚĆ
herbata:
region:
chiny, guangdong
zbiory:
wiosenne/first flush, 2019
Mi Lan Xiang Premium 2019 – herbata oolong z gór Feniksa (Fenghuang Shan), należąca do grupy „o zapachu miodowej orchidei”, czyli Mi Lan Xiang. 

W aromacie tej herbaty dominują ostre, świdrujące nuty kwiatowe, miodowe i cytrusowe. Posmak może kojarzyć się z amerykańskimi odmianami chmielu. Oczywiście jak przystało na herbatę dancong mocno zaznaczona jest goryczka, która w posmaku zamienia się w słodycz (efekt tzw. „powracającej słodyczy”, czyli hui gan).

Herbata pochodzi ze wsi Daping, rośnie na wysokości 900-1000 m n.p.m. Historia upraw herbaty w tej wsi sięga XVII wieku. Kultywar użyty do wykonania tej herbaty nazywany jest Wudong #3 i zalicza się krzewów z grupy Mi Lan Xiang, czyli „o zapachu miodowej orchidei”.

Pochodzenie: Chiny, prowincja Guangdong, Fenghuang Shan, wieś Daping
Zbiory: wiosna 2019
Kultywar: Wudong #3 (乌岽3号)

Parzenie oolongów dancong:

I tradycyjne „codzienne” parzenie
– Naczynie: gaiwan
– Ilość liści: 5-10 g / 100 ml
Tradycyjnie w Chaozhou (miasto u stóp gór Feniksa) herbatę parzy się używając bardzo dużej ilości liści, jakieś 8-10 g na gaiwan o pojemności 100 ml. Osobom nieprzywykłym do tego typu parzenia zalecamy jednak użyć mniej liści, 5-7 g na 100 ml
– Czas parzenia: przed pierwszym parzeniem przepłukujemy liście. Pierwsze parzenia muszą być bardzo krótkie, około 5-10 sekund. Kolejne parzenia stopniowo, powoli wydłużamy.

II parzenie degustacyjne lub testowe
W celu szybkiej oceny herbaty, specjaliści z Chaozhou stosują czasem ekstremalne parzenie w stylu gongfu. Stosowane są proporcje jak w codziennym parzeniu, ale inny jest czas parzenia:
I parzenie 30 sekund; II parzenie 30 sekund; III parzenie długie, ponad minutę. 
Uwaga! Herbata zaparzona w ten sposób jest ekstremalnie mocna. Polecamy traktować jako ciekawostkę. 

III parzenie w miseczce
– Naczynie: miseczka 150-250 ml
– Ilość liści: około 1 g na każde 100 ml wody
– Czas parzenia: według uznania. Pijemy napar bez oddzielania liści. Ten sposób parzenia daje bardzo aromatyczny i lekki napar, idealny na chwilę relaksu i wyciszenia. 
Parzenie
5-10 g / 100 ml
96°C (wrzątek)
I parzenie 5 s; II 5 s; III 10 s; IV 20 s; V 30 s; VI 45 s; VII 1 min; VIII 1,5 min...
gongfu: ponad 10 parzeń; w dużym czajniczku: 3 parzenia
Zalecamy parzenie w stylu gongfu. W przypadku parzenia w dużym czajniczku, sugerujemy 4 g liści na 250 ml i pierwsze parzenie trwające około 1:30 min.

Mi Lan Xiang Premium 2019

smak
     
5.00
aromat
     
5.00
10g - 26 pln
25g - 63 pln
50g - 125 pln
dostawa: od 7 pln, wysyłka ekspresowa, darmowa dostawa od 150 pln,
za granicę za 65 pln (stały koszt)
KOSZT DOSTAWY - PŁATNOŚĆ - ZWROT opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-pt 8-17.00
OPINIE
5.00 2 5 0
Łukasz smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Wow, niesamowita herbata. Mimo początkowego parzenia jedynie przez 5 sekund (w proporcjach ok. 5 g na 100 ml wody), aromat jest tak wyrazisty, że to aż niewiarygodne. Herbata jest palona, ale ponieważ dominuje w niej kwiatowość, całość łączy się w nutę karmelową czy ciemnego miodu. Posmak pozostaje długo na języku, ale to, rzekłbym, duża wyrazistość, a nie ostrość. Mimo iż raczej wolę inne nuty (ziemiste, trawiaste, warzywne), a jeśli kwiatowe, to raczej w wydaniu niepalonym, to muszę przyznać, że ta herbata robi po prostu wrażenie. Polecam spróbować!
Michał smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Przepyszna! Miodowa orchidea zdecydowanie jest odpowiednią nazwą . Wyraźne nuty miodu, czarnego bzu, i kwiatów. Przepyszna herbata, polecam spróbować!
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane