Kamairi Zairai 2017

Shincha Kamairi Zairai 2017 – zielona herbata japońska prażona na woku. Zebrana i produkowana w całości ręcznie, według zanikających, tradycyjnych metod. 手摘み, 手炒り, 手揉み (tezumi, teiri, temomi – ręcznie zbierana, ręcznie prażona, ręcznie zwijana).
Ręcznie zbierane dwa listki i pąk zostały zostawione do długiego więdnięcia i na następny dzień prażone na woku. Po pierwszej turze prażenia następuje krótka przerwa (ok. 3 minuty), ręczne zwijanie liści i ponowne prażenie, kiedy herbata przez cały czas przerzucana jest ręcznie na wielkim woku (kama). Cały ten proces powtarzany jest trzykrotnie! Bardzo pracochłonna i produkowana w małych ilościach kamairicha. Na dodatek wytwarzana ze starych (90-letnich) krzewów typu zairai, czyli odmiany lokalnej, charakterystycznej dla danego miejsca.
Smak wyraźnie i przyjemnie pieczony, orzeszkowy, delikatnie dymny i warzywny. Można by rzec – rustykalny. Czuć też w tej herbacie ściągającą świeżość charakterystyczną dla zairai, po japońsku zwaną shibumi. Bardzo aromatyczna.
Herbata uprawiana bez użycia chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych. Naturalnie!
Pochodzenie: Japonia, prefektura Saga, Ureshino, Fudōyama
Zbiory: 28.04.2017 (obróbka 29.04.2017)
Kultywar: Zairai (在来, odmiana lokalna)
przeglądane



