Jin Xuan Bai Cha 2016
Jin Xuan Bai Cha (金萱白茶) – biała herbata wytworzona z popularnego tajwańskiego szczepu krzewu herbacianego, kojarzonego głównie z oolongami. Ręcznie zbierana i pochodząca z ekologicznych upraw.
W zapachu dominuje wanilia i trochę pikantnych, korzennych aromatów. Po zaparzeniu otrzymujemy białą herbatę przypominającą smakiem bardzo dobrej jakości Bai Mu Dan, ale bardziej gładką, oleistą i mleczną, co niewątpliwie jest zasługą użycia kultywaru Jin Xuan. Oolongi wytworzone z tego krzewu znane są z tego, że są śmietankowo kremowe, i nie inaczej jest w przypadku herbaty białej Jin Xuan. Dobra do zaparzania w stylu gongfu cha i na sposób zachodni.
Powstanie tej herbaty jest efektem wielu lat eksperymentów i ciężkiej pracy tajwańskiego mistrza herbacianego, właściciela plantacji w Huangshan. Połączenie tajwańskich kultywarów i słynnego terroir „Gór Żółtych” (Huangshan) daje wyborne rezultaty! Można powiedzieć, że to kolejna „herbata fusion”, która zrywa z tradycją, łącząc w jednym produkcie to, co najlepsze w kilku innych, bardziej tradycyjnych. Ponadto, herbata ta jest zupełnie wolna od nawozów sztucznych i pestycydów, spełniając nawet bardzo restrykcyjne normy Unii Europejskiej dla upraw ekologicznych.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Anhui, Huangshan
Zbiory: kwiecień 2016
Kultywar: Jin Xuan (金萱, TRES #12)
Herbata pakowana w torebki po 25g.
Herbata pakowana w torebki po 25g.
Jin Xuan Bai Cha 2016
ocena
koszt dostawy w Polsce:
od 15 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
Jacek
12.06.2017
ocena
5.00
wysmienity do cold brew
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane