TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

herbata żółta

(6 produktów)

Herbata żółta
 

Co to jest herbata żółta?

Herbata żółta to najrzadsza ze wszystkich typów herbaty. Na szerszą skalę wytwarza się ją jedynie w Chinach, a nawet tam stanowi tylko około 0,2% całkowitej rocznej produkcji herbaty. Nazywana jest czasem herbatą cesarską. Poza Chinami z wytwarzaniem żółtej herbaty w skali mikro eksperymentuje się na Tajwanie i ostatnio w Dardżylingu. Żółta herbata ma smak zbliżony do zielonej herbaty – delikatny i słodszy, jednak z mniejszą dawką świeżości, która charakterystyczna jest dla herbaty zielonej. Można ją parzyć tak jak herbatę zieloną, lub użyć wody o nieco wyższej temperaturze. 


Jak powstaje żółta herbata?

W celu otrzymania tej herbaty, do standardowego procesu produkcji zielonej herbaty dodano jeszcze jeden krok – duszenie gorących liści. Pod wpływem tego procesu w liściach zachodzą skomplikowane procesy chemiczne, które nie zostały jeszcze do końca dobrze przebadane: ciemnienie nieenzymatyczne, a być może także lekki stopień dojrzewania mikrobiologicznego. 


Typy herbaty żółtej

Najsłynniejsza i najbardziej obecnie ceniona herbata żółta to herbata pąkowa. Wytwarzana jest z samych młodych, nierozwiniętych pąków liściowych krzewu herbacianego. Tak jak biała herbata yin zhen, czarna herbata jin jun mei, czy niektóre herbaty zielone. Nie ma tych herbat wiele, tylko kilka gatunków, a najbardziej prestiżowym z nich niewątpliwie jest Junshan Yin Zhen. Ze względu na swoją rzadkość, oryginalna herbata Junshan Yin Zhen jest bardzo droga. Jednak w ujęciu historycznym żółte herbaty pąkowe niekoniecznie są tymi najbardziej tradycyjnymi. Za te należy uznać raczej Huang Xiao Cha i Huang Da Cha. Wytwarzane są ze starszych, bardziej rozwiniętych listków, a ich proces żółknięcia jest dłuższy. Wymagają też mocniejszego suszenia, przez co mają charakterystyczny aromat – ciepły, słodki i pieczony.

Herbata Kekecha (Herbata Kakaowa) jest czasem klasyfikowana jako herbata żółta, chociaż w rzeczywistości nią nie jest. Zasługuje na odrębne traktowanie, bo wytwarzana jest z zupełnie innego gatunku krzewu herbacianego – Camellia Ptilophylla. Charakteryzuje się ekstremalnie niską lub nawet zerową zawartością kofeiny, a stosunkowo wysoką zawartością teobrominy.

Więcej o herbacie żółtej dowiecie z naszego wprowadzenia do herbat żółtych.