Gyokuro Haruto Okumidori 2022

Gyokuro Haruto Okumidori 2022 – wyśmienitej jakości gyokuro z prefektury Kagoshima.
Przy tradycyjnym parzeniu w niskiej temperaturze (50-60°C), z użyciem dużej ilości liści, otrzymujemy herbatę z wyrazistym umami, kwiatowo-morskim aromatem i owocowym posmakiem, w którym wybija się skórka winogron. Parzona jak sencha (mniej liści, nieco wyższa temperatura, daje zbalansowany, słodki napar z przyjemnym, lekkim umami, niską cierpkością i goryczą. Dostępna w bardzo ograniczonej ilości.
Herbata pochodzi z ekologicznej plantacji państwa Nishi, położonej u podnóża wulkanu Kirishima w południowej prefekturze Kagoshima. Herbaty z tej plantacji, jak chociażby Gyokuro Saemidori, goszczą w naszym sklepie już od kilku lat i nie zawodzą swoją jakością. W przypadku tej herbaty zdecydowano się na zmieszanie dwóch kultywarów krzewu herbacianego: haruto 34 oraz okumidori. Drugi krzew jest bardzo popularny i dobrze znany większości fanów japońskiej herbaty, ale na większą uwagę zasługuje tu kultywar haruto 34, zarejestrowany w roku 2016 i odznaczający się wybitnie dobrą jakością, według ekspertów przewyższającą nawet kultywar saemidori. Krzewy zacieniane przez 20 dni przed zbiorem.
Zbiory: pierwszy zbiór wiosenny (ichibancha) 2022
Pochodzenie: Japonia, prefektura Kagoshima, Kirishima, Makizono
Kultywaru: haruto 34, okumidori
Przy tradycyjnym parzeniu w niskiej temperaturze (50-60°C), z użyciem dużej ilości liści, otrzymujemy herbatę z wyrazistym umami, kwiatowo-morskim aromatem i owocowym posmakiem, w którym wybija się skórka winogron. Parzona jak sencha (mniej liści, nieco wyższa temperatura, daje zbalansowany, słodki napar z przyjemnym, lekkim umami, niską cierpkością i goryczą. Dostępna w bardzo ograniczonej ilości.
Herbata pochodzi z ekologicznej plantacji państwa Nishi, położonej u podnóża wulkanu Kirishima w południowej prefekturze Kagoshima. Herbaty z tej plantacji, jak chociażby Gyokuro Saemidori, goszczą w naszym sklepie już od kilku lat i nie zawodzą swoją jakością. W przypadku tej herbaty zdecydowano się na zmieszanie dwóch kultywarów krzewu herbacianego: haruto 34 oraz okumidori. Drugi krzew jest bardzo popularny i dobrze znany większości fanów japońskiej herbaty, ale na większą uwagę zasługuje tu kultywar haruto 34, zarejestrowany w roku 2016 i odznaczający się wybitnie dobrą jakością, według ekspertów przewyższającą nawet kultywar saemidori. Krzewy zacieniane przez 20 dni przed zbiorem.
Zbiory: pierwszy zbiór wiosenny (ichibancha) 2022
Pochodzenie: Japonia, prefektura Kagoshima, Kirishima, Makizono
Kultywaru: haruto 34, okumidori
herbata:
funkcje:
zbiory:
Parzenie
7-8g / 100ml
50-60°C
I parzenie 2 minuty
II 20 sekund
III 40 sekund; IV 2 minuty
II 20 sekund
III 40 sekund; IV 2 minuty
4 parzenia
Gyokuro może być też parzone jak standardowa sencha, ale z zachowaniem niższej temperatury wody.
Gyokuro Haruto Okumidori 2022
dostawa w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
dostawa zagraniczna:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



