TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Gyokuro Goko Fujieda (30g)

Gyokuro Goko Fujieda (30g)
Gyokuro Gokō Fujieda – ekskluzywne gyokuro nominowane do nagrody w japońskim ogólnokrajowym konkursie herbacianym.  
 
Już wygląd i zapach suchych liści zapowiadają ucztę dla zmysłów. Długie, błyszczące igiełki wydzielają słodki zapach suszonych owoców z lekkim ziołowym tłem. Pierwsze parzenie to przede wszystkim uderzenie umami i pozostającej w ustach słodyczy. Jest to przy tym naturalny i nieprzytłaczający smak, w przeciwieństwie do wielu gyokuro, gdzie umami wydobywane jest przez (zbyt) intensywne nawożenie krzewów. W kolejnych parzeniach na pierwszy plan wychodzą smaki i aromaty ziołowo kwiatowe, ale umami nadal jest wyczuwalne.

Kultywar Gokō, z którego wykonana została ta herbata, przeznaczony jest głównie do produkcji herbat zacienianych (jak gyokuro i kabusecha). Jak widać, producenci tej herbaty dążyli do perfekcji w każdym etapie jej produkcji – od starannej selekcji krzewu, do nadania listkom odpowiedniego kształtu. 

Parzenie
1. Tradycyjne, „ceremonialne” – esencjonalne, mocne, „herbaciane espresso” 
1g liści na każde 10 ml wody, temperatura 50°C, jednorazowo parzyć maksymalnie 100ml
I parzenie 2 minuty; II parzenie 30 sekund; III parzenie 45s; IV 1,5 min; V 2,5 min

2. W większej ilości wody.
1g liści na każde 40ml wody, temperatura 60°C
I parzenie 2 minuty; II parzenie 30 sekund; III parzenie 45s; IV 1,5 min

Pochodzenie: Japonia, prefektura Shizuoka, Fujieda
Kultywar: Gokō
Zbiory: Pierwszy zbiór 2015 (Ichibancha)

Herbata oryginalnie pakowana w torebki 30g i ozdobną, tekturową kopertę.
 
akcesoria:
region:
przeglądane