Gyokuro Goko Fujieda (30g)
Gyokuro Gokō Fujieda – ekskluzywne gyokuro nominowane do nagrody w japońskim ogólnokrajowym konkursie herbacianym.
Już wygląd i zapach suchych liści zapowiadają ucztę dla zmysłów. Długie, błyszczące igiełki wydzielają słodki zapach suszonych owoców z lekkim ziołowym tłem. Pierwsze parzenie to przede wszystkim uderzenie umami i pozostającej w ustach słodyczy. Jest to przy tym naturalny i nieprzytłaczający smak, w przeciwieństwie do wielu gyokuro, gdzie umami wydobywane jest przez (zbyt) intensywne nawożenie krzewów. W kolejnych parzeniach na pierwszy plan wychodzą smaki i aromaty ziołowo kwiatowe, ale umami nadal jest wyczuwalne.
Kultywar Gokō, z którego wykonana została ta herbata, przeznaczony jest głównie do produkcji herbat zacienianych (jak gyokuro i kabusecha). Jak widać, producenci tej herbaty dążyli do perfekcji w każdym etapie jej produkcji – od starannej selekcji krzewu, do nadania listkom odpowiedniego kształtu.
Parzenie
1. Tradycyjne, „ceremonialne” – esencjonalne, mocne, „herbaciane espresso”
1g liści na każde 10 ml wody, temperatura 50°C, jednorazowo parzyć maksymalnie 100ml
I parzenie 2 minuty; II parzenie 30 sekund; III parzenie 45s; IV 1,5 min; V 2,5 min
2. W większej ilości wody.
1g liści na każde 40ml wody, temperatura 60°C
I parzenie 2 minuty; II parzenie 30 sekund; III parzenie 45s; IV 1,5 min
Pochodzenie: Japonia, prefektura Shizuoka, Fujieda
Kultywar: Gokō
Zbiory: Pierwszy zbiór 2015 (Ichibancha)
Herbata oryginalnie pakowana w torebki 30g i ozdobną, tekturową kopertę.
Herbata oryginalnie pakowana w torebki 30g i ozdobną, tekturową kopertę.
Gyokuro Goko Fujieda (30g)
koszt dostawy w Polsce:
od 15 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane