TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; wysyłka od 10 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
wysyłka od 10 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Gruzińska „Ramiz” 2020

Gruzińska „Ramiz” 2020
herbata:
region:
Gruzińska „Ramiz” 2020 – w całości ręcznie przetwarzana herbata z miejsca, gdzie założono pierwsze gruzińskie plantacje herbaty.
 
Suche liście zachęcają mocnym zapachem dojrzałych owoców, pomieszanym z nutami kwiatowymi. Podobne doznania dominują w smaku – owoce, głównie lekko kwaskowe śliwki z domieszką moreli. Bardzo „gładka”. Wyborna! Bez wątpienia najlepsza gruzińska herbata, jaką kiedykolwiek mieliśmy w ofercie. Po zaparzeniu okazuje się, jak pięknie zachowane i duże są liście tej herbaty.
 
Autorem tej herbaty jest pan Ramiz, który cały proces obróbki przeprowadza ręcznie, a herbata produkowana jest w małych partiach. Pole pana Ramiza znajduje się we wsi Chakvi – to właśnie tam na początku XX wieku Chińczycy wprowadzili pierwsze plantacje herbaty w Gruzji! Jednym z sekretów jakości herbat pana Ramiza jest to, że krzewy mają bardzo długi czas na regenerację. Zbiór na przełomie maja i czerwca jest pierwszym zbiorem roku! Z jednego krzewu liście zrywa się 3 razy do roku, kolejne zbiory mają miejsce w sierpniu i październiku.
 
Proces produkcji:
- zbiór ręczny
- więdnięcie (wyjątkowo długie, od 12 do 14 godzin)
- ręczne rolowanie liści (40 minut, w jednej turze produkuje się ok. 400-500g gotowej herbaty)
- zostawienie do utlenienia (na całą noc, pod przykryciem) 
- suszenie (1-3 dni, w zależności od pogody)
 
Zbiory: maj 2020
Kultywar: krzyżówka Kolchida 42 i Yunnan Da Ye Zhong (yunnańska odmiana wielkolistna)
 
Parzenie:
Polecamy wykonać jedno dłuższe parzenie (4-5 minut), aby uzyskać pełnię smaku tej herbaty. 
Przy krótszym pierwszym parzeniu (2-3 minuty), liście można zalać jeszcze raz na 6-8 minut.
Temperatura wody: 96℃
Ilość herbaty: 5 gramy / 250ml wody

Uwaga! Ponieważ pan Ramiz jest już w dosyć podeszłym wieku, z roku na rok wytwarza coraz mniej herbaty. W tym roku udało się nam zdobyć tylko 2 kg z wiosennego zbioru. Ta herbata nie będzie dostępna zbyt długo. Kto pierwszy, ten lepszy.
 
 
Parzenie
4g/250ml wody
96°C
I parzenie 4-5 minut
II parzenie 10 minut
2 parzenia
Zachęcamy też do spróbowania parzenia tej herbaty w stylu gongfu, używając ok. 6g liści na 100 ml wody.

Gruzińska „Ramiz” 2020

smak
     
4.00
aromat
     
4.00

wyprzedany

25g - 20 zł wyprzedany
50g - 39 zł wyprzedany
100g - 78 zł wyprzedany
wysyłka: w ciągu 2-3 dni opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-pt 8-16:30
OPINIE
4.00 1 5 0
Jacek smak  
     
4.00     aromat  
     
4.00
polecam uzyc wiekszej ilosci suszu, przy dluzszym parzeniu nabiera mocy i wyraznego kakaowego posmaku
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane