TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Gruzińska „Guguli” 2018

Gruzińska „Guguli” 2018
Gruzińska „Guguli” 2018 – najwyższej jakości herbata z Gruzji. Produkowana w małej ilości, uprawiana i wytwarzana w całości przez jedną osobę, pana Guguli. 
 
Piękny aromat suchych liści! Dominują nuty ciemnych, dojrzałych owoców. Aronia? Wiśnia? Trudno jednoznacznie stwierdzić, ale zapach jest hipnotyzujący. Oprócz tego może się też kojarzyć ze słodkimi wypiekami.
Jeśli chodzi o smak, jest to herbata lekka, umiarkowanie słodka, raczej słodko-kwaskowata, ale zupełnie pozbawiona goryczy. Ma wiele cech wspólnych z herbatą pana Ramiza, ale nieco silniejsze body i mniej oczywistą słodycz. Powstaje też w takim samym, ręcznym procesie produkcji:
- zbiór ręczny
- więdnięcie (12 do 14 godzin)
- ręczne rolowanie liści (40 minut, w jednej turze produkuje się ok. 400-500g gotowej herbaty)
- zostawienie do utlenienia (na całą noc, pod przykryciem) 
- suszenie (1-3 dni, w zależności od pogody)
 
Zbiory: sierpień 2018 
Kultywar: Kolchida 42
 
Parzenie: 
5g/200 ml wody, 4-5 minut
Uwaga! Ponieważ liście są dobrze zachowane i bardzo duże, zalecamy ważenie liści przed każdym parzeniem. Jeśli nie dysponujecie wagą, odmierzcie więcej liści, niż używacie zazwyczaj. Użycie zbyt małej ilości liści nie pozwoli odkryć prawdziwych zalet tej herbaty.
akcesoria:
region:

Gruzińska „Guguli” 2018

ocena
     
4.00

wyprzedany

25g - 18 zł wyprzedany
50g - 34 zł wyprzedany
100g - 68 zł wyprzedany
wysyłka: w ciągu 1-2 dni roboczych zamów przez telefon   604 133 733   pn-pt 8-16:30
OPINIE
4.00 1 5 0
Krystian ocena  
     
4.00
Rzeczywiście najmocniejsze body ze wszystkich dostępnych gruzińskich w eherbata. W smaku lekko pieprzna, ziołowa, w tle kwaskowatość niedojrzałych owoców. Sugerując się wskazówkami na początku użyłem większej ilości liści - po zaparzeniu napęczniały i stanowiły pół filiżanki. Napar wyszedł gęsty, przypominający dymny yunnan. Drugie parzenie, mniej liści, ale dłużej parzona. Napar bardziej gładki przypominający wysokogórskie cejlony. Jednak wolę Likhauri.
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane