TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Cuifeng Hongcha 2015

Cuifeng Hongcha
Cuifeng Hongcha - czarująca herbata czarna z Tajwanu. Plantacja z obszarze słynącym z produkcji wysokogórskich herbat - Lishan (1700-2000 m n.p.m.)
 
Smak herbaty można określić jako owoce w czekoladzie, przy czym owocowość jest tu cechą przeważającą. Z dokładnym ustaleniem jakie owoce można wyczuć w tej herbacie będzie już nieco większy problem, gdyż jest ich takie bogactwo, że każdy pijący może mieć inne skojarzenia. Liście pachną lekkimi cytrusami i kwiatami, a w czarce pozostaje zapach palonego drewna. Niebanalna herbata. 
 
Chociaż Tajwan jest znany głównie z fantastycznych oolongów, to może również pochwalić się długą historią produkcji herbat czarnych. Została ona rozpoczęta przez Japończyków w początkach XX wieku (Tajwan był okupowany przez Japonię w latach 1895-1945). W wyniku zawirowań politycznych rynek herbat tajwańskich załamał się w latach 70., a po odrodzeniu w latach 80. i 90. tajwańscy plantatorzy skupili się głównie na oolongach produkowanych dla potrzeb lokalnych. Dopiero ostatnie lata, po roku 2000, przyniosły renesans czarnych herbat - pozostają one jednak wyrobami niszowymi, produkowanymi tradycyjnymi metodami (często przy użyciu starych maszyn z czasów japońskiej okupacji). Czarne herbaty tajwańskie są coraz bardziej doceniane i z roku na rok zwiększają swój udział procentowy w tajwańskiej produkcju herbaty.
 
Pochodzenie: Cui Feng, obszar Lishan, Tajwan
Kultywar: Qing Xin (青芯)
Zbiory: lato 2015
 
Uwaga! Dostępna w bardzo ograniczonej ilości.
akcesoria:
region:
przeglądane