TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 pln ; dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 150 pln
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 150 pln
do zapłaty 0 pln
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Bingdao Shu Pu-erh 2011

Bingdao Shu Pu-erh 2011
herbata:
region:
chiny, yunnan
zbiory:
2011
Bingdao Shu Pu-erh 2011 – leżakowany pu-erh* typu shu (dojrzały) prasowany w formę „cegiełki” o nominalnej masie 250 g. 

Wszystko co najlepsze w dojrzałej herbacie pu-erh: aromaty drzewne, żywiczne, orzechowe i grzybowe. Jest też oczywiście nieco charakterystycznego aromatu ściółki leśnej, ale bez śladu aromatów bagnistych. Imponuje czystość tej herbaty: klarowny napar, który w pierwszych parzeniach jest jasnoczerwony i przejrzysty, a w kolejnych nabiera ciemniejszej barwy i lepkiej struktury.  

Dojrzała herbata pu-erh, która z założenia jest raczej masowo produkowaną herbatą codzienną, rzadko wywiera na nas aż takie wrażenie. Wierzymy, że to dobry następca wyprzedanych już „cegiełek” pu-erh (Xiao Hu Sai 2012 i Cegiełka Rewolucyjna 1999), które tak bardzo się Wam podobały. 

Cegiełki mają nominalną masę 250 g, ale pod wpływem długiego leżakowania wysuszyły się dodatkowo, więc większości z nich bliżej raczej do 240 g. Wybierając opcję 50 g otrzymacie część cegiełki zapakowaną w nasze torebki. Opcja 240 g to pełna cegiełka.

Na etykiecie czytamy: 冰岛古树茶 (Bingdao gu shu cha, czyli herbata ze starych drzew z Bingdao)
Znawcy herbaty pu-erh na pewno czytając to uśmiechają się pod nosem i puszczają oczko. 
Nie możemy poświadczyć, że na etykiecie napisano prawdę. Pu-erh z Bingdao, do tego ze starych drzew, kosztowałby zapewne znacznie więcej. Poza tym, taki materiał bazowy wykorzystywany jest raczej do produkcji herbat pu-erh typu sheng (surowych). 
Możemy natomiast poświadczyć, że jest to wyśmienity pu-erh.

Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan
Kultywar / odmiana krzewów: yunnańska odmiana wielkolistna Camellia sinensis var. assamica (云南大叶种)  
Data produkcji: wrzesień 2011
 
*Herbata pu-erh jest też spotykana w Polsce pod błędną nazwą „czerwona herbata”.
Zachęcamy do lektury naszego wprowadzenia do herbat pu-erh.
Parzenie
7-8 g / 100 ml (gongfu cha)
96℃ (wrzątek)
I parzenie 20 s; II 10 s; III 15 s; IV 25 s; V 40 s... i tak dalej
ok. 8-10 parzeń
Parząc tę herbatę w stylu europejskim zalecamy użycie 5 g na 250 ml wody. I parzenie powinno trwać około 2 minuty. Jedną porcję liści można zaparzyć 3 razy

Bingdao Shu Pu-erh 2011

smak
     
5.00
aromat
     
5.00
50g - 55 pln
240g - 225 pln
dostawa: wysyłka ekspresowa od 10 pln, darmowa dostawa w Polsce od 150 pln, EUROPA za 45 pln, USA za 85 pln
KOSZT DOSTAWY - PŁATNOŚĆ - ZWROT opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-pt 8-17.00
OPINIE
5.00 2 5 0
Łukasz smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Bardzo dobry pu-erh. Z jednej strony wygładzony przez leżakowanie, ale z drugiej wciąż wyraźnie czuć, że to charakterny pu-erh: ziemisty, drzewny. Uważam to za zaletę, ponieważ zbyt długo leżakowane herbaty tego typu wytracają swoje właściwości aromatyczne i smakowe, które mi akurat leżą. Grzybowa nuta jest tylko lekko wyczuwalna, co mnie też cieszy, ponieważ nie jest to moja ulubiona cecha herbat tego typu. Parzona w proporcjach ok. 5 g na 200-250 ml wody.
smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Maciej
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane