TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Bingdao Shu Pu-erh 2011

Bingdao Shu Pu-erh 2011
Bingdao Shu Pu-erh 2011 – leżakowany pu-erh* typu shu (dojrzały) prasowany w formę „cegiełki” o nominalnej masie 250 g. 

Wszystko co najlepsze w dojrzałej herbacie pu-erh: aromaty drzewne, żywiczne, orzechowe i grzybowe. Jest też oczywiście nieco charakterystycznego aromatu ściółki leśnej, ale bez śladu aromatów bagnistych. Imponuje czystość tej herbaty: klarowny napar, który w pierwszych parzeniach jest jasnoczerwony i przejrzysty, a w kolejnych nabiera ciemniejszej barwy i lepkiej struktury.  

Dojrzała herbata pu-erh, która z założenia jest raczej masowo produkowaną herbatą codzienną, rzadko wywiera na nas aż takie wrażenie. Wierzymy, że to dobry następca wyprzedanych już „cegiełek” pu-erh (Xiao Hu Sai 2012 i Cegiełka Rewolucyjna 1999), które tak bardzo się Wam podobały. 

Cegiełki mają nominalną masę 250 g, ale pod wpływem długiego leżakowania wysuszyły się dodatkowo, więc większości z nich bliżej raczej do 240 g. Wybierając opcję 50 g otrzymacie część cegiełki zapakowaną w nasze torebki. Opcja 240 g to pełna cegiełka.

Na etykiecie czytamy: 冰岛古树茶 (Bingdao gu shu cha, czyli herbata ze starych drzew z Bingdao)
Znawcy herbaty pu-erh na pewno czytając to uśmiechają się pod nosem i puszczają oczko. 
Nie możemy poświadczyć, że na etykiecie napisano prawdę. Pu-erh z Bingdao, do tego ze starych drzew, kosztowałby zapewne znacznie więcej. Poza tym, taki materiał bazowy wykorzystywany jest raczej do produkcji herbat pu-erh typu sheng (surowych). 
Możemy natomiast poświadczyć, że jest to wyśmienity pu-erh.

Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, prawdopodobnie obszar Lincang
Kultywar / odmiana krzewów: yunnańska odmiana wielkolistna Camellia sinensis var. assamica (云南大叶种)  
Data produkcji: wrzesień 2011

 
*Herbata pu-erh jest też spotykana w Polsce pod błędną nazwą „czerwona herbata”.
Zachęcamy do lektury naszego wprowadzenia do herbat pu-erh.
Parzenie
7-8 g / 100 ml (gongfu cha)
96℃ (wrzątek)
I parzenie 20 s; II 10 s; III 15 s; IV 25 s; V 40 s... i tak dalej
ok. 8-10 parzeń
Parząc tę herbatę w stylu europejskim zalecamy użycie 5 g na 250 ml wody. I parzenie powinno trwać około 2 minuty. Jedną porcję liści można zaparzyć 3 razy

Bingdao Shu Pu-erh 2011

smak
     
5.00
aromat
     
5.00
50g - 55 zł
240g - 225 zł czekamy na dostawę
wysyłka: w ciągu 2-3 dni opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-pt 8-16:30
OPINIE
5.00 4 5 0
Łukasz smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Bardzo dobry pu-erh. Z jednej strony wygładzony przez leżakowanie, ale z drugiej wciąż wyraźnie czuć, że to charakterny pu-erh: ziemisty, drzewny. Uważam to za zaletę, ponieważ zbyt długo leżakowane herbaty tego typu wytracają swoje właściwości aromatyczne i smakowe, które mi akurat leżą. Grzybowa nuta jest tylko lekko wyczuwalna, co mnie też cieszy, ponieważ nie jest to moja ulubiona cecha herbat tego typu. Parzona w proporcjach ok. 5 g na 200-250 ml wody.
Oliwier smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Najlepsza darmowa próbka jaką dostałem, na pewno zakupię!
smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Maciej
Dawid smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Bardzo dobry pu erh, wyraźnie kontrastuje z herbatami czerwonymi, które są postarzane w sposób sztuczny, dobrze się prezentuje również w porównaniu z innymi herbatami leżakowanymi. Pełny ziołowo-ziemisty smak połączony z przyjemnym aromatem.
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane