Bingdao Shu Pu-erh 2011

Bingdao Shu Pu-erh 2011 – leżakowany pu-erh* typu shu (dojrzały) prasowany w formę „cegiełki” o nominalnej masie 250 g.
Wszystko co najlepsze w dojrzałej herbacie pu-erh: aromaty drzewne, żywiczne, orzechowe i grzybowe. Jest też oczywiście nieco charakterystycznego aromatu ściółki leśnej, ale bez śladu aromatów bagnistych. Imponuje czystość tej herbaty: klarowny napar, który w pierwszych parzeniach jest jasnoczerwony i przejrzysty, a w kolejnych nabiera ciemniejszej barwy i lepkiej struktury.
Dojrzała herbata pu-erh, która z założenia jest raczej masowo produkowaną herbatą codzienną, rzadko wywiera na nas aż takie wrażenie. Wierzymy, że to dobry następca wyprzedanych już „cegiełek” pu-erh (Xiao Hu Sai 2012 i Cegiełka Rewolucyjna 1999), które tak bardzo się Wam podobały.
Cegiełki mają nominalną masę 250 g, ale pod wpływem długiego leżakowania wysuszyły się dodatkowo, więc większości z nich bliżej raczej do 240 g. Wybierając opcję 50 g otrzymacie część cegiełki zapakowaną w nasze torebki. Opcja 240 g to pełna cegiełka.
Na etykiecie czytamy: 冰岛古树茶 (Bingdao gu shu cha, czyli herbata ze starych drzew z Bingdao)
Znawcy herbaty pu-erh na pewno czytając to uśmiechają się pod nosem i puszczają oczko.
Nie możemy poświadczyć, że na etykiecie napisano prawdę. Pu-erh z Bingdao, do tego ze starych drzew, kosztowałby zapewne znacznie więcej. Poza tym, taki materiał bazowy wykorzystywany jest raczej do produkcji herbat pu-erh typu sheng (surowych).
Możemy natomiast poświadczyć, że jest to wyśmienity pu-erh.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, prawdopodobnie obszar Lincang
Kultywar / odmiana krzewów: yunnańska odmiana wielkolistna Camellia sinensis var. assamica (云南大叶种)
Data produkcji: wrzesień 2011
Wszystko co najlepsze w dojrzałej herbacie pu-erh: aromaty drzewne, żywiczne, orzechowe i grzybowe. Jest też oczywiście nieco charakterystycznego aromatu ściółki leśnej, ale bez śladu aromatów bagnistych. Imponuje czystość tej herbaty: klarowny napar, który w pierwszych parzeniach jest jasnoczerwony i przejrzysty, a w kolejnych nabiera ciemniejszej barwy i lepkiej struktury.
Dojrzała herbata pu-erh, która z założenia jest raczej masowo produkowaną herbatą codzienną, rzadko wywiera na nas aż takie wrażenie. Wierzymy, że to dobry następca wyprzedanych już „cegiełek” pu-erh (Xiao Hu Sai 2012 i Cegiełka Rewolucyjna 1999), które tak bardzo się Wam podobały.
Cegiełki mają nominalną masę 250 g, ale pod wpływem długiego leżakowania wysuszyły się dodatkowo, więc większości z nich bliżej raczej do 240 g. Wybierając opcję 50 g otrzymacie część cegiełki zapakowaną w nasze torebki. Opcja 240 g to pełna cegiełka.
Na etykiecie czytamy: 冰岛古树茶 (Bingdao gu shu cha, czyli herbata ze starych drzew z Bingdao)
Znawcy herbaty pu-erh na pewno czytając to uśmiechają się pod nosem i puszczają oczko.
Nie możemy poświadczyć, że na etykiecie napisano prawdę. Pu-erh z Bingdao, do tego ze starych drzew, kosztowałby zapewne znacznie więcej. Poza tym, taki materiał bazowy wykorzystywany jest raczej do produkcji herbat pu-erh typu sheng (surowych).
Możemy natomiast poświadczyć, że jest to wyśmienity pu-erh.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, prawdopodobnie obszar Lincang
Kultywar / odmiana krzewów: yunnańska odmiana wielkolistna Camellia sinensis var. assamica (云南大叶种)
Data produkcji: wrzesień 2011
*Herbata pu-erh jest też spotykana w Polsce pod błędną nazwą „czerwona herbata”.
Zachęcamy do lektury naszego wprowadzenia do herbat pu-erh.Bingdao Shu Pu-erh 2011
ocena
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
Łukasz
ocena
5.00
Bardzo dobry pu-erh. Z jednej strony wygładzony przez leżakowanie, ale z drugiej wciąż wyraźnie czuć, że to charakterny pu-erh: ziemisty, drzewny. Uważam to za zaletę, ponieważ zbyt długo leżakowane herbaty tego typu wytracają swoje właściwości aromatyczne i smakowe, które mi akurat leżą. Grzybowa nuta jest tylko lekko wyczuwalna, co mnie też cieszy, ponieważ nie jest to moja ulubiona cecha herbat tego typu. Parzona w proporcjach ok. 5 g na 200-250 ml wody.
Oliwier
ocena
5.00
Najlepsza darmowa próbka jaką dostałem, na pewno zakupię!
ocena
5.00
Maciej
Dawid
ocena
5.00
Bardzo dobry pu erh, wyraźnie kontrastuje z herbatami czerwonymi, które są postarzane w sposób sztuczny, dobrze się prezentuje również w porównaniu z innymi herbatami leżakowanymi. Pełny ziołowo-ziemisty smak połączony z przyjemnym aromatem.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



