TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; dostawa od 10 zł, do darmowej brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 10 zł, do darmowej brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Akcesoria do herbaty matcha


Tutaj znajdziecie wszystkie najważniejsze przyrządy i naczynia potrzebne do tradycyjnego przygotowania sproszkowanej japońskiej herbaty matcha. Nasz sklep skupia się przede wszystkim na oferowaniu oryginalnej, dobrej jakości herbaty matcha, ale do przygotowania tej herbaty bardzo przydatne są odpowiednie akcesoria. 
 

Chasen – trzepaczka do herbaty matcha


Podstawowym, najważniejszym narzędziem koniecznym do perfekcyjnego przygotowania matcha jest chasen (茶筅), czyli bambusowa miotełka lub trzepaczka do ubijania herbaty matcha. Chasen może mieć różne kształty i różną liczbę bambusowych pręcików, najczęściej między 60 a 80. Większa liczba pręcików ułatwia przygotowanie herbaty z kremową pianką, ale chasen z cieńszymi pręcikami jest mniej trwały. Co prawda chasen można zastąpić innymi narzędziami domowego użytku, na przykład spieniaczem do mleka, ale nie bez powodu chasen nadal uważany jest za najlepsze narzędzie do przygotowania matcha. 
 

Chawan – czarka do herbaty matcha


Miseczka, w której przygotowuje się sproszkowaną herbatę japońską, spotykana jest pod nazwą chawan lub matchawan. Czarka do herbaty matcha musi być dosyć duża i wysoka, żeby zapewnić swobodę ruchów chasenem i nie dopuścić do rozchlapywania herbaty. Gotowa matcha jest pita bezpośrednio z chawanu, wypijana w całości tuż po przygotowaniu. Nie jest jednak powiedziane, że matcha koniecznie musi być przygotowana i pita w specjalnej czarce. Wiele osób, także w Japonii, pije ją ze zwykłych kubków. Z myślą o tych osobach powstał nawet specjalny chasen z długą rączką i małą główką. 
 

Chashaku, kusenaoshi i inne przydatne akcesoria


Do pełnego kompletu akcesoriów warto zaopatrzyć się także w chashaku – specjalną wygiętą bambusową łyżeczkę do herbaty matcha. Za jej pomocą odmierzana jest odpowiednia ilość proszku – tradycyjnie 2 chashaku na 60 ml wody. 

Jeśli chcecie zadbać o żywotność swojego chasena, to rozważcie zakup kusenaoshi – specjalnego stojaka do chasena, który zapobiega odkształcaniu się jego pręcików. 

Do odpowiedniego przygotowania herbaty matcha bardzo przydatne jest także sitko, przez które przesiewamy proszek, aby rozbić grudki. Po kontakcie z wodą takie grudki będą już trudne do rozbicia chasenem i nasza matcha będzie przez nie miała nieprzyjemną strukturę. Dlatego sitko jest niezwykle ważnym elementem wyposażenia zestawu do herbaty matcha. W naszym sklepie sitka znajdziecie w dziale z zaparzaczami

Jeżeli jesteście zainteresowani praktykowaniem ceremonii herbacianej cha no yu, to będziecie potrzebować też kociołek chagama – do gotowania wody. Wodę z chagamy czerpie się za pomocą hishaku, czyli bambusowej chochli. W domowych warunkach najczęściej korzysta się jednak ze standardowego czajnika do gotowania wody, a nabieranie jej hishaku jest pomijane.