6FTM Bangwei 2006

6FTM Bangwei 2006 – surowy pu-erh z fabryki Liu Da Cha Shan (六大茶山), szerzej znanej zachodnim odbiorcom jako Six Famous Tea Mountain lub w skrócie 6FTM. Liście pochodzą z rejonu góry Bangwei.
Aromat suchych liści drzewny, lekko dymny, raczej delikatny w porównaniu z innymi produkcjami tej fabryki. Herbata ta przejawia już wyraźne oznaki dojrzewania – do tego starzeje się bardzo elegancko! Nuty charakterystyczne dla młodych pu-erhów ustępują miejsca aromatom miodowym i żywicznym. W posmaku pojawia się już przyjemne uczucie chłodu, charakterystyczne dla średnio dojrzałych pu-erhów. Nadal trzeba na nią jednak uważać – nieuważnie zaparzona może w dalszym ciągu pokazać pazur w postaci mocnej goryczki.
Bangwei, skąd pochodzą liście tej herbaty, jest znanym i cenionym rejonem produkcji pu-erhów, chociaż nie jest wymieniany jako jedna ze „słynnych gór herbacianych” prowincji Yunnan.
Fabryka Six Famous Tea Mountain została założona w roku 2002 i zgodnie ze swoją nazwą specjalizuje się w produkcji herbat pu-erh z „sześciu słynnych gór herbacianych”, ale nie tylko.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Bangwei
Rok produkcji: 2006
Parzenie:
Zalecamy parzenie w stylu gongfu cha, w gaiwanie lub małym glinianym czajniczku:
5-6g liści / 100ml wody, 96℃ (wrzątek)
Przed pierwszym parzeniem zalecamy krótkie przepłukanie liści, aby je obudzić, ogrzać i oczyścić.
Kilka pierwszych parzeń powinno trwać mniej niż 10 sekund.
przeglądane



