TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; dostawa od 10 zł, do darmowej brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 10 zł, do darmowej brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Ya Shi Xiang Dan Cong „Kacza Kupa” 2020

Ya Shi Xiang Dan Cong „Kacza Kupa” 2020
Ya Shi Xiang Dan Cong „Kacza Kupa” (鴨屎香单枞) – nazwa jest tylko sprytną zmyłką, bo w rzeczywistości to jedna z najpiękniej pachnących herbat. Herbata typu oolong (ulung, turkusowa*) z gór Fenghuang w prowincji Guangdong.
 
Smak to maślane ciasteczka w formie płynnej, ujmując rzecz krótko. Oolong ten jest niezwykle kremowy, ale – jak to Dan Cong – przy dłuższych parzeniach prezentuje wyraźną goryczkę. Dlatego też zaleca się parzyć oolongi Dan Cong w stylu gongfu cha, stosując więcej liści, ale krótkie i wielokrotne parzenia. Aromat „Kaczej Kupy” zdecydowanie nie ma nic wspólnego z odchodami, bo pachnie jak cały bukiet kwiatów i kosz tropikalnych owoców. To Dan Cong w stylu „qingxiang”, czyli lekko utleniany i lekko palony. 
 
Dlaczego „Kacza Kupa”?
Tak właśnie tłumaczy się oryginalną, chińską nazwę krzewu, z którego tworzy się tę herbatę. Dosłownie „o zapachu kaczych odchodów” (鴨屎香). Według podania, taką nazwę wymyślił rolnik, który pierwszy wyhodował tę odmianę krzewu. Poznawszy się na jej wspaniałej jakości nadał jej odstraszającą nazwę, aby zniechęcić innych rolników od kradzieży sadzonek. 
 
Oolongi Dan Cong są często, przez skrót myślowy, nazywane „Feniksami”, ponieważ wywodzą się z gór Fenghuang (凤凰), co po chińsku oznacza właśnie feniksa. 
 
Parzenie:
Zalecaną metodą parzenia Dan Congów jest styl gongfu cha - duża ilość liści (ok. 6-8g/100ml) i wielokrotne parzenia, zaczynając od bardzo krótkich (ok. 10s) i stopniowo wydłużając ich czas z każdym kolejnym parzeniem. Herbata może wytrzymać w ten sposób około 10 zalań! 
Naczyniem sugerowanym do parzenia oolongów Dan Cong jest gaiwan. Jest on zdecydowanie najczęściej stosowany do parzenia Dan Congów w prowincji Guangdong, skąd te herbaty pochodzą.
 
Decydując się na tylko jednokrotne zalanie jednej porcji liści sugerujemy użyć 2g herbaty na 200 ml wody i parzyć przez 4-5 minut. 
 
Zbiory:  marzec 2020
Kultywar: Ya Shi Xiang (鴨屎香)


*herbatę oolong można w Polsce spotkać pod błędną nazwą niebieska herbata. Prawidłowe tłumaczenie chińskiego terminu qingcha to herbata turkusowa.
Parzenie
ok. 6-7g/100ml
90-95ºC
10s+
10 parzeń
Powyższe parametry dotyczą parzenia w stylu gongfu. Decydując się na tylko jednokrotne zalanie jednej porcji liści sugerujemy użyć 2g herbaty na 200 ml wody i parzyć przez 4-5 minut.

Ya Shi Xiang Dan Cong „Kacza Kupa” 2020

smak
     
4.43
aromat
     
4.86

czekamy na dostawę

10g - 16 zł czekamy na dostawę
25g - 38 zł czekamy na dostawę
50g - 76 zł czekamy na dostawę
100g - 152 zł czekamy na dostawę
dostawa: wysyłka ekspresowa od 10 zł, darmowa dostawa w Polsce od 150 zł, EUROPA za 45 zł, USA za 85 zł, zobacz szczegóły dostawy, płatności i zwrotu >>
opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-pt 8-17.00
OPINIE
4.65 7 5 0
Ryszard smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
"Herbata pachnie jak cały bukiet kwiatów i tropikalnych owoców". Można jeszcze dodać aromat maślanych bułeczek. Rewelacja!
Tomasz smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Zrobiłem prawie jak w przepisie ;) 2g/250ml 90C i wyszło bardzo pysznie ;) delikatna, kwiatowa... bardzo smaczna... same liście takie "inne"... długaśne, podoba mnie się! ;) polecam
Maciej smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Cóż za herbata. Nie jestem może wielkim fanem jaśniejszych oolongów, ale nie mogę jej nie docenić. Aromat suszu przyjemny, choć nie powala. Cała zabawa zaczyna się po zaparzeniu:) po zlaniu herbaty z gaiwana mokre liście zaczynają wydzielać intensywny aromat owoców tropikalnych. Zapach samego naparu jest za to mocno kwiatowy. Smak z początku maślano - kremowo - ciasteczkowy, za to po kilku minutach od wypicia w ustach pojawia się mocny posmak owoców, głównie tropikalnych. Zupełnie jakbym 5 min wcześniej objadał się ananasem, mango itp. a nie popijał herbatę:) Taki posmak utrzymuje się w ustach dobre kilkanaście minut. Nie wiem czy dłużej, bo po tym czasie ponownie napełniam czarkę:) 5/5
Jarek smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Pięknie pachnie i tak samo smakuje. Podpisuje się pod komentarzem Ryszarda. Zdecydowanie polecam.
Łukasz smak  
     
4.00     aromat  
     
5.00
Bardzo dobra, mleczny posmak utrzymuje się bardzo długo w ustach. Pięknie pachnie. Jedna porcja liści wystarcza na wiele parzeń.
Gosia smak  
     
4.00     aromat  
     
5.00
W smaku delikatna, niezbyt intensywna, nie wyczułam nic konkretnego. Za to aromat jak łąka obsiana kwiatami, zaskakujący i przyjemny. Chętnie od czasu do czasu będę ją pić.
Krzysztof smak  
     
3.00     aromat  
     
4.00
Dostałem małą próbkę w gratisie, dziękuję za możliwość zapoznania się ze słynną Kaczą Kupą. Na pewno ciekawa herbata, szczególnie jej zapach. Suche liście pachną maślanie i kwiatowo, typowo dla jaśniejszych oolongów. Po zaparzeniu zapach całkowicie się zmienia i ciąży ku aromatom warzywnym i tropikalnych owoców. W smaku czuję mineralność, delikatną słodycz i kwasowość, w tle pozostaje aroniowa cierpkość. Napar gęsty i maślany. Ciekawe odczucia na zębach, ciężko je opisać. Aromat dosyć mocny, pozostaje wyczuwalny w nosie przez co najmniej parę minut: głównie warzywność i słodkie owoce (może mango?). Mnie osobiście nie zachwyciła, czegoś jej brakuje. Niemniej jednak, na pewno jest to ciekawa herbata.
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane