eherbata.pl - sklep z herbatą liściastą
(7 produktów)
czekamy na dostawę
Sencha Saemidori Organic 2023
jedna z naszych ulubionych herbat japońskich – polecamy!
smak
5.00
aromat
5.00
czekamy na dostawę
Sencha Fukamushi Asanoka Organic 2023
intensywnie zielona, pełna i słodka
smak
5.00
aromat
5.00
powrót do listy artykułów
Shincha, dosłownie „nowa herbata” to sezonowa nazwa herbat japońskich używana krótko po zbiorach, aby odróżnić ją od herbaty z poprzedniego roku. Zawsze jest to herbata z pierwszego zbioru wiosennego, czyli ichibancha. Chociaż słowo shincha może się odnosić do wszystkich gatunków herbaty i japońscy wielbiciele herbat indyjskich określają tym mianem nawet darjeeling first flush, to zazwyczaj słysząc shincha mamy do czynienia z herbatą gatunku sencha. W tym kontekście nazwa shincha używana jest w Japonii przez kilka tygodni po nowych zbiorach, najczęściej w kwietniu, maju i czerwcu. W Polsce, ponieważ shincha dociera do nas z pewnym opóźnieniem, naturalnym jest używanie tego terminu przez nieco dłuższy czas, ale nie powinien być on używany cały rok, bo nie jest nazwą gatunku herbaty, a jedynie sezonową nazwą handlową.
Czym różnią się od siebie poszczególne herbaty shincha?
Shincha – sezonowa świeża herbata japońska
Shincha, dosłownie „nowa herbata” to sezonowa nazwa herbat japońskich używana krótko po zbiorach, aby odróżnić ją od herbaty z poprzedniego roku. Zawsze jest to herbata z pierwszego zbioru wiosennego, czyli ichibancha. Chociaż słowo shincha może się odnosić do wszystkich gatunków herbaty i japońscy wielbiciele herbat indyjskich określają tym mianem nawet darjeeling first flush, to zazwyczaj słysząc shincha mamy do czynienia z herbatą gatunku sencha. W tym kontekście nazwa shincha używana jest w Japonii przez kilka tygodni po nowych zbiorach, najczęściej w kwietniu, maju i czerwcu. W Polsce, ponieważ shincha dociera do nas z pewnym opóźnieniem, naturalnym jest używanie tego terminu przez nieco dłuższy czas, ale nie powinien być on używany cały rok, bo nie jest nazwą gatunku herbaty, a jedynie sezonową nazwą handlową.
Jak smakuje shincha?
Shincha ma w sobie przede wszystkim niezrównaną świeżość, głównie dzięki substancji o nazwie cis-3-Heksen-1-ol, potocznie nazywanej „alkoholem liściowym”. Niestety alkohol liściowy szybko ulega degradacji – shincha, chociaż nie jest osobnym gatunkiem, ma więc swój unikalny smak, którego nie znajdziemy na przykład w herbacie sencha zakupionej we wrześniu. Poza tym shincha oferuje wszystkie smaki, jakie znane nam są z herbat sencha – morskie, umami, owocowe, ziołowe, kukurydziane i wiele, wiele innych, w zależności od regionu pochodzenia, kultywaru i sposobu obróbki.