Huoshan Huang Xiao 2023
niszowa herbata żółta, pieczona, słodka i aromatyczna
Huoshan Huang Xiao 2023 – żółta herbata z Anhui. Przechodzi tradycyjne, rzadko już spotykane długie żółknięcie.
Aromat liści jest słodki i pieczony, lekko kasztanowy, dojrzały. W smaku dominują nuty pieczone i kwiatowe, przez co może kojarzyć się z wysokiej jakości zielonymi herbatami koreańskimi. Początkowa cierpkość szybko przechodzi w słodkawy, oleisty posmak. W naparze i zaparzonych liściach pojawia się też aromat, który może kojarzyć się z dojrzewającymi serami – w prawdziwej żółtej herbacie jak ta zachodzi delikatne dojrzewanie drobnoustrojowe.
Huang Xiao Cha, dosłownie „mała żółta herbata” jest jednym z tradycyjnych typów herbaty z Anhui, obok Huang Ya i Huang Da. Jest to herbata zbierana później od Huang Ya, z bardziej rozwiniętych liści, najczęściej w standardzie pąk i dwa liście. Prezentowana tu herbata przechodzi długi i wielokrotnie powtarzany proces żółknięcia, polegający na przechowywaniu ciepłych, a na początkowym etapie także wilgotnych liści pod materiałowym przykryciem. Pomiędzy kolejnymi etapami żółknięcia liście są stopniowo dosuszane i podpiekane na węglu drzewnym. Całkowity proces produkcji i wykończenia tej herbaty trwa aż miesiąc.
Nasza herbata Huoshan Huang Xiao jest dziełem tego samego producenta, co Huoshan Huang Ya i Huoshan Huang Da.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Anhui, powiat Lu’an, Huoshan
Zbiory: kwiecień 2023
Kultywar: Huoshan jinjizhong (霍山金鸡种)
Aromat liści jest słodki i pieczony, lekko kasztanowy, dojrzały. W smaku dominują nuty pieczone i kwiatowe, przez co może kojarzyć się z wysokiej jakości zielonymi herbatami koreańskimi. Początkowa cierpkość szybko przechodzi w słodkawy, oleisty posmak. W naparze i zaparzonych liściach pojawia się też aromat, który może kojarzyć się z dojrzewającymi serami – w prawdziwej żółtej herbacie jak ta zachodzi delikatne dojrzewanie drobnoustrojowe.
Huang Xiao Cha, dosłownie „mała żółta herbata” jest jednym z tradycyjnych typów herbaty z Anhui, obok Huang Ya i Huang Da. Jest to herbata zbierana później od Huang Ya, z bardziej rozwiniętych liści, najczęściej w standardzie pąk i dwa liście. Prezentowana tu herbata przechodzi długi i wielokrotnie powtarzany proces żółknięcia, polegający na przechowywaniu ciepłych, a na początkowym etapie także wilgotnych liści pod materiałowym przykryciem. Pomiędzy kolejnymi etapami żółknięcia liście są stopniowo dosuszane i podpiekane na węglu drzewnym. Całkowity proces produkcji i wykończenia tej herbaty trwa aż miesiąc.
Nasza herbata Huoshan Huang Xiao jest dziełem tego samego producenta, co Huoshan Huang Ya i Huoshan Huang Da.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Anhui, powiat Lu’an, Huoshan
Zbiory: kwiecień 2023
Kultywar: Huoshan jinjizhong (霍山金鸡种)
herbata:
zbiory:
Parzenie
4g / 250 ml
ok. 85°C
I parzenie 2,5-3 minuty
II 4-5 minut
II 4-5 minut
2-3 parzenia
Tego typu herbata żółta może być także parzona w gaiwanie, używając wody o temperaturze powyżej 90°C, 4g liści na 100ml wody. Pierwsze parzenie powinno trwać około 30 sekund.
Huoshan Huang Xiao 2023
niszowa herbata żółta, pieczona, słodka i aromatyczna
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane