TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 pln ; ; dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
do zapłaty 0 pln
kod promocyjny
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
Gyokuro Kyoto 2018
Gyokuro Kyoto 2018 – wysokiej klasy z gyokuro, pochodzące z jednego z najbardziej cenionych regionów upraw. Ciemnozielony, pierwszorzędny liść zwinięty w połyskujące igiełki.
 
To klasyczne gyokuro z intensywnym umami i słodkim posmakiem. W aromacie obecne są nuty morskie, kwiatowe i łąkowe. Napar ma piękny, intensywnie zielony kolor. Przyjemna, oleista struktura naparu. 
 
Gyokuro zawdzięcza swój unikalnych charakter temu, że na około 3 tygodnie przed zbiorami krzewy herbaciane zostają przykryte i aż do zbiorów rosną w cieniu. Historia gyokuro sięga roku 1835, kiedy Yamamoto Kahei zastosował tę technikę, wcześniej stosowaną już przy uprawie krzewów na herbatę matcha, przy uprawie krzewów przeznaczonych na herbatę liściastą. 
 
Gyokuro jest herbatą ekskluzywną i na specjalne okazje. Na co dzień w Japonii pije się takie herbaty jak sencha, bancha, kukicha, genmaicha czy hojicha. 
Ze względu na wyższą niż w większości herbat zawartość L-teaniny, gyokuro nie tylko dobrze pobudza, ale też wspomaga koncentrację i pracę mózgu.
 
Pochodzenie: Japonia, prefektura Kioto, Ujitawara (kliknij w link, aby przejść do mapy)
Kultywary: yabukita i okumidori
Zbiory: maj 2018

Sposób pakowania: Opakowanie – płaska torebka 50g, pakowana w Japonii. W przypadku zamówienia 25 gramów, herbata jest zapakowana w nasze standardowe opakowanie – szczelnie zamkniętą torebkę ze strunowym zamknięciem, doskonale zabezpieczającą herbatę.

 
Parzenie:
Dla gyokuro wysokiej jakości zalecamy tradycyjne parzenie:
 
I parzenie 1,5 minuty; temp. wody 40-50℃, 5g liści na 50-70 ml wody (!)
II parzenie 20 sekund; 50℃, ilość wody zwiększamy do 100 ml
III parzenie 1 minuta; 60℃
IV parzenie 1,5 minuty; 70℃
V parzenie 5 minut; 80℃
 
Można też parzyć ją podobnie jak herbatę sencha, ale z zachowaniem niższej temperatury (do 60℃).
 
 
Jak dokładnie przebiega produkcja gyokuro?
 
Na około 3-4 tygodnie przed zbiorami (w momencie zawiązywania pąków liściowych), cała plantacja zostaje przykryta płachtami materiału, lub w przypadku bardziej tradycyjnej produkcji herbat najwyższej jakości – bambusowymi i trzcinowymi matami. W początkowych dniach dopływ światła jest blokowany w około 60%, a następnie gęstość pokrycia jest zwiększana i światło odcinane jest w 90%. Sprawia to, że młode listki zmuszone są do produkcji większej ilości chlorofilu, kofeiny i aminokwasów. Zawierają natomiast mniej tanin, co skutkuje słodszym i subtelniejszym smakiem. Obecnie zbiory gyokuro przeprowadza się głównie maszynowo, ale nadal zdarza się herbata zbierana ręcznie. 
 
Zebrane liście transportowane są jak najszybciej do fabryki. Tam poddaje się je działaniu pary wodnej przez około 20-30 sekund. Następnie liście są suszone powietrzem, sortowane, a ostatecznie formowane i ostatecznie suszone na podgrzewanych blatach, aż do otrzymania poziomu wilgoci w liściach w granicach 3%. 

Gyokuro Kyoto 2018

smak
     
4.67
aromat
     
4.33
dostawa: od 7 PLN, darmowa dostawa od 100 PLN, wysyłki ZAGRANICZNE za 45 PLN (stały koszt)
wysyłka ekspresowa w ciągu 24h
opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-sb 10-20.00 KOSZT DOSTAWY - PŁATNOŚĆ - ZWROT
typ:
zielone, klasyczne
region:
Uji, Kioto, Japonia
funkcjonalność:
wychładzające
zbiory:
2018, wiosenne/first flush
Parzenie
5 g / 150 ml
60°C
I parzenie 1 min; II 20s; III 45s
Dokładniejsze wskazówki dotyczące parzenia w opisie herbaty.
OCEŃ PRODUKT
4.50 3 5 0
     
     

trwa wysyłanie opinii...

Andrzej smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Cieszy mnie, że u Państwa mogłem zakupić tą herbatę. Mój lekarz własnie polecał mi picie tej herbaty, ale nigdzie nie mogłem dostać dokładnie tej Giokuro z Kioto, o której mówił. Teraz wiem że to niezwykła herbata zielona.
Łukasz smak  
     
5.00     aromat  
     
4.00
Mi bardzo smakuje ta herbata o poranku, kiedy się przyroda budzi do życia oraz wieczorem. Polecam pić na łonie przyrody, gdzie jej niepowtarzalny kolor i zapach nabiera prawdziwej mocy.
marcin smak  
     
4.00     aromat  
     
4.00
dzisiaj ją pije pierwszy raz smak okej:) bardzo szybka obsługa polecam ten sklep.
ostatnio przeglądane