TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 pln ; dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 150 pln
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 150 pln
do zapłaty 0 pln
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Bao Zhong 2019

Bao Zhong 2019
herbata:
region:
tajwan, nantou
zbiory:
wiosenne/first flush, 2019
funkcjonalność:
przeciwutleniające
aromat:
kwiatowy
Bao Zhong 2019 (Pouchong) – najlżej utleniany ze wszystkich oolongów (herbat turkusowych*). Klasyka z Tajwanu w bardzo dobrej odsłonie. 
 
Bardzo świeży i aromatyczny, wyraźnie kwiatowy. Bao Zhong to najniżej utleniany ze wszystkich oolongów (najbliższy herbacie zielonej), uprawiany na niżej położonych polach uprawnych. Obok oolonga Bai Hao jest to najbardziej unikalny dla Tajwanu styl herbaty. Bao Zhong nie jest rolowany w kuleczki, w przeciwieństwie do większości jasnych oolongów tajwańskich.
 
Obecnie sprzedawany przez nas bao zhong wytwarzany jest z liści kultywaru Si Ji Chun. Nie jest to szczep tradycyjnie używany do produkcji herbat bao zhong, jednak przymknęliśmy na to oko, bo jeśli chodzi o smak i aromat, jest to herbata niezwykle przyjemna, a do tego pochodząca z czystych upraw ekologicznych. 

Uwaga! Liście tej herbaty są dobrze zachowane i bardzo duże, więc dobrą praktyką jest zważenie przed parzeniem, bo łatwo jest użyć zbyt małą ilość liści, co będzie skutkowało zbyt słabym naparem. 
 
Parzenie w większym czajniku:
5g / 250 ml; 90°C
I parzenie 1,5 min; II 1 min; III 2 min; IV 4 min; V 6+min
Parzenie w kubku:
2-3g / 250 ml; 90°C
3 minuty
 
Zalecamy parzenie w stylu gongfu cha, używając 6g liści na 100ml wody o temperaturze 96°C. Sugerowany czas pierwszego parzenia to 30 sekund, Kolejne parzenia wydłużamy o kilkanaście, a następnie kilkadziesiąt sekund.

Zbiory: kwiecień 2019
Kultywar: Si Ji Chun

Herbata pakowana na Tajwanie w torebki o masie netto 100g. 

*herbatę oolong można w Polsce spotkać pod błędną nazwą niebieska herbata. Prawidłowe tłumaczenie chińskiego terminu qingcha to herbata turkusowa.
Parzenie
5 g / 250 ml
90°C
1-3 min
Zalecamy parzenie w stylu gongfu cha, używając 6g liści na 100ml wody. Sugerowany czas pierwszego parzenia to 40 sekund, Kolejne parzenia wydłużamy o kilkanaście, a następnie kilkadziesiąt sekund.

Bao Zhong 2019

smak
     
4.67
aromat
     
4.67

czekamy na dostawę

dostawa: od 7 pln, darmowa dostawa od 150 pln, wysyłka ekspresowa do 24h,
za granicę za 36 pln (stały koszt)
KOSZT DOSTAWY - PŁATNOŚĆ - ZWROT opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-pt 8-17.00
OPINIE
4.67 6 5 0
Renata smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Dla mnie to mistrzowska herbata. Po zaparzeniu mogę ją tylko wąchać, aromat otacza czułością i rozjaśnia myśli... W miarę stygnięcia napar nabiera barwy i smaku, letni jest najsmaczniejszy :) Kiedy znowu będzie w ofercie?
Tomek smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Bardzo delikatny oolong w moim przekonaniu wymagaący ok 4 minut parzenia. Miałem okazje pic chińskiego Puchonga więc ten tajwański jest zupełnie inny ale również bardzo dobry
Marcin smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Oolongi... pisanie o nich przychodzi mi z coraz większą trudnością, bo ileż peanów można stworzyć na jeden temat? Uwielbiam je i tyle. Bao Zhong ma wszystkie zalety dobrego oolonga, a do tego własny charakter. Chyba najdelikatniejszy w smaku oolong jaki piłem, doskonały na specjalne okazje. Należy pić bez pośpiechu i, jak zwykle w przypadku oolongów, najlepiej parzyć w stylu gong fu. Długie jak na oolonga liście i miły, subtelny zapach zapewniają pełnię wrażeń podczas degustacji. Krótko mówiąc, kolejna perła w eherbacianej kolekcji.
Tomasz smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Kiedy powąchałem suche liście przestraszyłem się że to kolejna herbata o zapachu "zgniłej wody z wazonu po kwiatkach" - ale nie!! Nie eksperymentowałem z parzeniem - zrobiłem według "przepisu ze strony" 5g/100ml/I-30sec kolejne parzenia na "oko" po kilka kilkanaście sekund dłużej... Herbata godna polecenia!
Anna smak  
     
4.00     aromat  
     
5.00
Przyjemna herbata, w smaku delikatna, aromat mocno kwiatowy, jaśminowy. Piję ją w pracy, bo całkiem dobrze parzy się w kubku i trudno ją zepsuć parząc "na oko".
Maciej smak  
     
4.00     aromat  
     
3.00
Bardzo delikatny, subtelny wręcz aromat i smak. Zdecydowanie trzeba doszukiwać się smaku, który ociera się o Tie Guan Yin z własną nutą. Smaczny, choć opis sugeruje znacznie wyraźniejsze doznania...
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane