TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 pln ; ; dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
do zapłaty 0 pln
kod promocyjny
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
Tie Guan Yin Traditional
Tie Guan Yin Traditional – słynny oolong* w oldschoolowym wydaniu, czyli palony i mocniej utleniany. Herbata pakowana w małe saszetki zawierające 7,5 grama liści.
 
Aromat liści wyraźnie pieczony, lekko karmelowy. Po zalaniu intensyfikują się nuty karmelowe, pieczonych jabłek i miodowe. Palenie na średnim poziomie jest przyjemne, nie drapie w gardle, przy czym nie maskuje w pełni charakterystycznych dla jasnych herbat szczepu tieguanyin akcentów kwiatowych. 
 
Obecnie Tie Guan Yin kojarzy się wszystkim z jasnym, intensywnie kwiatowym oolongiem. Nie zawsze tak było. Jeszcze do ok. połowy lat 90. większość herbat Tie Guan Yin mocniej utleniano, delikatniej zwijano i poddawano paleniu. Nawiązaniem do tamtego stylu jest prezentowana tutaj herbata. 
 
Kultywar: tieguanyin
 
Parzenie:
a) Zalecamy parzenie w stylu gongfu cha. Zawartość jednej saszetki to idealna ilość liści na gaiwan o pojemności 100-120 ml.
Temperatura: 96℃ (tuż po zagotowaniu)
Przed przystąpieniem do parzenia warto „obudzić” liście, czyli szybko przelać je gorącą wodą, której następnie się pozbywamy.
I parzenie 10s; II 10s; III 15s; IV 25s; V 40s… z jednej porcji liści można uzyskać około 10 parzeń 
b) Parzenie w większej ilości wody. Jedna saszetka wystarczy na czajniczek o pojemności ok. 350 ml.
Temperatura: 96℃ (tuż po zagotowaniu)
I parzenie: 1-2 min; II 1 min; III 3 min; IV 6 min


*herbatę oolong można w Polsce spotkać pod błędną nazwą herbata niebieska. Prawidłowe tłumaczenie chińskiego terminu qingcha to herbata turkusowa.

Tie Guan Yin Traditional

dostawa: od 7 PLN, darmowa dostawa od 100 PLN, wysyłki ZAGRANICZNE za 45 PLN (stały koszt)
wysyłka ekspresowa w ciągu 24h
opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-sb 10-20.00 KOSZT DOSTAWY - PŁATNOŚĆ - ZWROT
typ:
oolong, klasyczna
region:
Chiny, fujian
Parzenie
7g / 350 ml
96°C
I 1-2 min; II 1 min; III 3 min; IV 6 min
Zalecamy parzenie w stylu gongfu cha. Zawartość jednej saszetki to idealna ilość liści na gaiwan o pojemności 100-120 ml.Temperatura: 96℃ (tuż po zagotowaniu)Przed przystąpieniem do parzenia warto „obudzić” liście, czyli szybko przelać je gorącą wodą, której następnie się pozbywamy.I parzenie 10s; II 10s; III 15s; IV 25s; V 40s… z jednej porcji liści można uzyskać około 10 parzeń
OCEŃ PRODUKT
     
     

trwa wysyłanie opinii...

ostatnio przeglądane