KLASYCZNA PREMIUM BIAŁA ŻÓŁTA ZIELONA ZIELONA Z DOD. OOLONG CZARNA CZARNA Z DOD. PU ERH ZIOŁA ROOIBOS OWOCOWA YERBA MATE AKCESORIA
Tie Guan Yin Traditional
Tie Guan Yin Traditional Tie Guan Yin Traditional

Tie Guan Yin Traditional

Aromat:
     
(ocena: 0/5)
Smak:
     
(ocena: 0/5)
Asortyment:
Gramatura i cena:
Opis produktu
Tie Guan Yin Traditional – słynny oolong w oldschoolowym wydaniu, czyli palony i mocniej utleniany. Herbata pakowana w małe saszetki zawierające 7 gramów liści.
 
Aromat liści wyraźnie pieczony, lekko karmelowy. Po zalaniu intensyfikują się nuty karmelowe, pieczonych jabłek i miodowe. Palenie na średnim poziomie jest przyjemne, nie drapie w gardle, przy czym nie maskuje w pełni charakterystycznych dla jasnych herbat szczepu tieguanyin akcentów kwiatowych. 
 
Obecnie Tie Guan Yin kojarzy się wszystkim z jasnym, intensywnie kwiatowym oolongiem. Nie zawsze tak było. Jeszcze do ok. połowy lat 90. większość herbat Tie Guan Yin mocniej utleniano, delikatniej zwijano i poddawano paleniu. Nawiązaniem do tamtego stylu jest prezentowana tutaj herbata. 
 
Pochodzenie: Chiny, prowincja Fujian, powiat Anxi
Kultywar: tieguanyin
 
Parzenie:
a) Zalecamy parzenie w stylu gongfu cha. Zawartość jednej saszetki to idealna ilość liści na gaiwan o pojemności 100-120 ml.
Temperatura: 96℃ (tuż po zagotowaniu)
Przed przystąpieniem do parzenia warto „obudzić” liście, czyli szybko przelać je gorącą wodą, której następnie się pozbywamy.
I parzenie 10s; II 10s; III 15s; IV 25s; V 40s… z jednej porcji liści można uzyskać około 10 parzeń 
b) Parzenie w większej ilości wody. Jedna saszetka wystarczy na czajniczek o pojemności ok. 350 ml.
Temperatura: 96℃ (tuż po zagotowaniu)
I parzenie: 1-2 min; II 1 min; III 3 min; IV 6 min
Sposoby parzenia
7g / 350 ml
96°C
I 1-2 min; II 1 min; III 3 min; IV 6 min
Zalecamy parzenie w stylu gongfu cha. Zawartość jednej saszetki to idealna ilość liści na gaiwan o pojemności 100-120 ml. Temperatura: 96℃ (tuż po zagotowaniu) Przed przystąpieniem do parzenia warto „obudzić” liście, czyli szybko przelać je gorącą wodą, której następnie się pozbywamy. I parzenie 10s; II 10s; III 15s; IV 25s; V 40s… z jednej porcji liści można uzyskać około 10 parzeń
Oceny i opinie
Nikt jeszcze nie komentował tego produktu
Rekomendacje
Kraków, Floriańska 13, tel: 604 133 733,
Website Security Test