KLASYCZNA PREMIUM BIAŁA ŻÓŁTA ZIELONA ZIELONA Z DOD. OOLONG CZARNA CZARNA Z DOD. PU ERH ZIOŁA ROOIBOS OWOCOWA YERBA MATE AKCESORIA
Shui Xian

Shui Xian

Aromat:
     
(ocena: 4.13/5)
Smak:
     
(ocena: 4.25/5)
Asortyment:
Gramatura i cena:
Opis produktu

Shui Xian (水仙) - popularna chińska herbata częściowo utleniana typu oolong. 

To jedna z najbardziej reprezentatywnych „herbat skalnych” (yan cha 岩茶) z prowincji Fujian, znana z menu wielu chińskich restauracji. Liście poddawane są paleniu, co tworzy przyjemne nuty zapachowe, kojarzące się np. ze skórką świeżego chleba. Napar jest dosyć lekki, koloru pomarańczowo-brązowego. Dobra herbata codzienna lub dla tych, którzy dopiero zaczynają poznawać oolongi.

Sposób przygotowania: 3g/150ml zalać wodą o temp. 90 st. C, parzyć 2-3 min. 

Zobacz na filmik z wyprawy do Chin!

 

Sposoby parzenia
3 g / 150 ml
90°C
2-3 min
Jedna porcja liści nadaje się do wielokrotnego parzenia.
Oceny i opinie
Bardzo ciekawy oolong. Z jednej strony dzięki paleniu zyskuje posmak, który faktycznie może przypominać pieczony chleb albo orzechy. Z drugiej strony chyba nie jest zbyt mocno utleniany, co dodaje bardziej delikatnego smaku i zapachu... trochę czuć kwiaty, a nawet jakby miętę? W efekcie mamy fajne połączenie smaków, do tego w niezłej cenie. PS Nie miałem jeszcze okazji wypowiedzieć się na temat samego sklepu, który zasługuje na pochwałę. Szybka obsługa i dobry kontakt, tak trzymać :)
Maciej Tomczyk | 14:30 | 29.09
aromat:
     
(4/5)
smak:
     
(4/5)
Partia, którą otrzymałem zawierała pewną ilość gałązek, patyczków, i proszku w formie pyłu. Sama herbata to odmiana nisko fermentowana, prawie zielona, dlatego parzy się niezbyt mocno, ma delikatniejszy smak i generalnie nie jest to ten świetny Shui Xian, który można kupić w innych miejscach, np. w czajowni. Chyba tej herbaty tu więcej nie zamówię.
Piotr Arłukowicz | 11:34 | 05.09
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Niestety muszę przyznać, że ta herbata mnie rozczarowała. Próbowałem ją parzyć na wszelkie możliwe sposoby ale nic interesującego nie udało mi się z niej wyciągnąć. Parząc 3 gramy w 70 ml gaiwanie wodą 90 stopniową, napar był praktycznie bez smaku i aromatu. Natomiast proponowane parzenie 3g w 150 ml wody przez 5 minut, wydobyło z herbaty lekki kwiatowy smak ale napar stał się lekko cierpki wręcz wpadający w gorycz. Możliwe, że ja się nie potrafię do niej zabrać ale na tą chwilę ta herbata jest kompletnie nie dla mnie. Daleko jej do słodkich i aromatycznych ciemnych oolongów, które lubię ale polecam spróbować i ocenić samemu :)
Łukasz Wiśniewski | 13:52 | 26.03
aromat:
     
(2/5)
smak:
     
(2/5)
Bardzo smaczna! Choć mam wrażenie że tylko na pierwsze parzenie (europejskie). Drugie już nie jest tak smaczne jak pierwsze ale dla tego pierwszego WARTO! ;)
Tomasz Kuciński | 19:41 | 02.01
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Bardzo przystępny, mocniej fermentowany oolong, ale nie należy do moich ulubionych. Pasuje bardziej do wieczoru z książką, niż do celebracji.
Aleksander Krzyżanek | 07.05.2014
aromat:
     
(4/5)
smak:
     
(4/5)
Jest świetna. Zrobiła ze mnie miłośnika oolongów. Świetny, mocny smak, z nutą orzechów i wspaniałą goryczką. Nadaje się i do parzenia gong fu, ale i do długiego, jednorazowego parzenia które wydobywa z niej wszystkie sekrety i robi wspaniałą \\\"kochankę\\\" w czarce, co łyk odkrywającą kolejne sekrety.
Jerzy Jabłoński | 27.11.2012
aromat:
     
(4/5)
smak:
     
(5/5)
Kolejne zamówienie tej jakże przepięknej herbaty. Uwielbiam ją parzyć Gong Fu. Ogólnie lubię wszystkie Yan Cha, czy jak kto woli herbaty z gór Wu-Yi. Mają w sobie tę moc długiego prażenia. Mocne nuty kwiatowo(jak na ciemnego oolong)- orzechowe. Ulubiona. Pozdrawiam.
Paweł Osiecki | 14.09.2011
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Dobry, ale \\\"inny niz wszystkie\\\". To jest, oczekiwalem tonacji kwiatowych a zaskoczyl mnie smak \\\"ciezki\\\" bardziej orzechowy. Nauka - czytac dokladnie opisy, bo tak jest rowniez tutaj opisany. Gdy juz wiem, czego sie spodziewac po tej odmianie, zaczalem ja sobie czasem parzyc z gory nastawiony na inne niz przy poznanych dotychczas oolongach doznania. Mocniejsze, orzechowe...chyba nawet daloby sie poslodzic ta herbate jak herbate czarna. Przypomina mi (po skosztowaniu sparzylem sobie jaka nastepna wlasnie ta herbate, zeby sprawdzic, czy sie nie myle) zielona herbate Hojicha - terz taka orzechowa, inna niz standardowe. Ogolnie smaczne, ale nie tego szukam na biezacym etapie poznawania herbat - co nie znaczy, ze za jakis czas nie ponowie zakupu, gdy znudza mi sie typowe smaki. moze byc rowniez ciekawe jako dodatek do czarnej hrbaty - ale juz nie probowalem tego w praktyce, bo wole jednak pic oolonga.
Krzysztof Chendoszko | 15.10.2010
aromat:
     
(4/5)
smak:
     
(4/5)
Rekomendacje
Tagi: yan cha, wuyi
Kraków, Floriańska 13, tel: 604 133 733,
Website Security Test