Shui Xian

Shui Xian (水仙) – popularna chińska herbata częściowo utleniana typu oolong.
To jedna z najbardziej reprezentatywnych „herbat skalnych” (yancha 岩茶) z prowincji Fujian, znana z menu wielu chińskich restauracji. Liście poddawane są paleniu, co tworzy przyjemne nuty zapachowe, kojarzące się np. ze skórką świeżego chleba. Napar jest dosyć lekki, koloru pomarańczowo-brązowego. Dobra herbata codzienna lub dla tych, którzy dopiero zaczynają poznawać oolongi.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Fujian, Wuyi
Kultywar: Shui Xian
Parzenie
5g / 250ml wody
95°C
2-3 min
Jedna porcja liści nadaje się do wielokrotnego parzenia.
Shui Xian
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 9 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
stały koszt dostawy zagranicznej:
UE 45 zł, UK 65 zł, Norwegia 100 zł, więcej »

OPINIE
Paweł
smak 5.00
aromat
5.00
Kolejne zamówienie tej jakże przepięknej herbaty. Uwielbiam ją parzyć Gong Fu. Ogólnie lubię wszystkie Yan Cha, czy jak kto woli herbaty z gór Wu-Yi. Mają w sobie tę moc długiego prażenia. Mocne nuty kwiatowo(jak na ciemnego oolong)- orzechowe. Ulubiona. Pozdrawiam.
Piotr
smak 5.00
aromat
5.00
Partia, którą otrzymałem zawierała pewną ilość gałązek, patyczków, i proszku w formie pyłu. Sama herbata to odmiana nisko fermentowana, prawie zielona, dlatego parzy się niezbyt mocno, ma delikatniejszy smak i generalnie nie jest to ten świetny Shui Xian, który można kupić w innych miejscach, np. w czajowni. Chyba tej herbaty tu więcej nie zamówię.
Tomasz
smak 5.00
aromat
5.00
Bardzo smaczna! Choć mam wrażenie że tylko na pierwsze parzenie (europejskie). Drugie już nie jest tak smaczne jak pierwsze ale dla tego pierwszego WARTO! ;)
Jerzy
smak 5.00
aromat
4.00
Jest świetna. Zrobiła ze mnie miłośnika oolongów. Świetny, mocny smak, z nutą orzechów i wspaniałą goryczką. Nadaje się i do parzenia gong fu, ale i do długiego, jednorazowego parzenia które wydobywa z niej wszystkie sekrety i robi wspaniałą \\\"kochankę\\\" w czarce, co łyk odkrywającą kolejne sekrety.
Krzysztof
smak 4.00
aromat
4.00
Dobry, ale \\\"inny niz wszystkie\\\". To jest, oczekiwalem tonacji kwiatowych a zaskoczyl mnie smak \\\"ciezki\\\" bardziej orzechowy.
Nauka - czytac dokladnie opisy, bo tak jest rowniez tutaj opisany.
Gdy juz wiem, czego sie spodziewac po tej odmianie, zaczalem ja sobie czasem parzyc z gory nastawiony na inne niz przy poznanych dotychczas oolongach doznania. Mocniejsze, orzechowe...chyba nawet daloby sie poslodzic ta herbate jak herbate czarna.
Przypomina mi (po skosztowaniu sparzylem sobie jaka nastepna wlasnie ta herbate, zeby sprawdzic, czy sie nie myle) zielona herbate Hojicha - terz taka orzechowa, inna niz standardowe.
Ogolnie smaczne, ale nie tego szukam na biezacym etapie poznawania herbat - co nie znaczy, ze za jakis czas nie ponowie zakupu, gdy znudza mi sie typowe smaki.
moze byc rowniez ciekawe jako dodatek do czarnej hrbaty - ale juz nie probowalem tego w praktyce, bo wole jednak pic oolonga.
Maciej
smak 4.00
aromat
4.00
Bardzo ciekawy oolong. Z jednej strony dzięki paleniu zyskuje posmak, który faktycznie może przypominać pieczony chleb albo orzechy. Z drugiej strony chyba nie jest zbyt mocno utleniany, co dodaje bardziej delikatnego smaku i zapachu... trochę czuć kwiaty, a nawet jakby miętę? W efekcie mamy fajne połączenie smaków, do tego w niezłej cenie. PS Nie miałem jeszcze okazji wypowiedzieć się na temat samego sklepu, który zasługuje na pochwałę. Szybka obsługa i dobry kontakt, tak trzymać :)
Janusz
smak 4.00
aromat
4.00
Czuć tę skórkę chleba, grubą i wypieczoną. Nie jest to mój ulubiony Ulung. Ale barwa złota.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



