Shiboridashi 110 ml – Inge Nielsen

NOWOŚĆ
akcesoria:
Shiboridashi 110 ml – Inge Nielsen – ręcznie wykonane, artystyczne shiboridashi szkliwione w środku. Piękne i funkcjonalne.
Shiboridashi to naczynie o japońskim rodowodzie, gdzie służy głównie do parzenia wysokiej klasy herbat zielonych jak gyokuro czy najlepsze herbaty sencha. Zachodni wielbiciele herbaty docenili to naczynie, w Japonii dosyć niszowe, adaptując do parzenia herbat każdego typu. To bardzo uniwersalne naczynie, które świetnie zastępuje również gaiwan, a według wielu osób jest łatwiejsze w użytkowaniu.
Prezentowane shiboridashi jest dziełem Inge Nielsen, duńskiej artystki mieszkającej w Brukseli. Inge Nielsen poznawała technikę tworzenia herbacianej ceramiki na Tajwanie.
Do wykonania tego shiboridashi użyła belgijskiej gliny o wysokiej zawartości żelaza, z domieszką szkockiej porcelany. Na wieczko i denko dodatkowo naniesiona została porcelanowa angoba, na której odbity został ze specjalnej ceramicznej kalki kwiatowy wzór, nawiązujący do chińskiej ceramiki malowanej podszkliwnie. Wnętrze nie jest szkliwione, więc najlepiej przeznaczyć to naczynie do jednego typu herbaty, ale wykorzystany typ gliny również nie powinien chłonąć zapachów w dużym stopniu. Wypał w piecu gazowym w temperaturze 1260°C.
Pojemność: ok. 110 ml
Wysokość z pokrywką: 6 cm
Średnica: 10 cm
Masa: 130 g
Czas wylewania naparu: 5 sekund
Shiboridashi to naczynie o japońskim rodowodzie, gdzie służy głównie do parzenia wysokiej klasy herbat zielonych jak gyokuro czy najlepsze herbaty sencha. Zachodni wielbiciele herbaty docenili to naczynie, w Japonii dosyć niszowe, adaptując do parzenia herbat każdego typu. To bardzo uniwersalne naczynie, które świetnie zastępuje również gaiwan, a według wielu osób jest łatwiejsze w użytkowaniu.
Prezentowane shiboridashi jest dziełem Inge Nielsen, duńskiej artystki mieszkającej w Brukseli. Inge Nielsen poznawała technikę tworzenia herbacianej ceramiki na Tajwanie.
Do wykonania tego shiboridashi użyła belgijskiej gliny o wysokiej zawartości żelaza, z domieszką szkockiej porcelany. Na wieczko i denko dodatkowo naniesiona została porcelanowa angoba, na której odbity został ze specjalnej ceramicznej kalki kwiatowy wzór, nawiązujący do chińskiej ceramiki malowanej podszkliwnie. Wnętrze nie jest szkliwione, więc najlepiej przeznaczyć to naczynie do jednego typu herbaty, ale wykorzystany typ gliny również nie powinien chłonąć zapachów w dużym stopniu. Wypał w piecu gazowym w temperaturze 1260°C.
Pojemność: ok. 110 ml
Wysokość z pokrywką: 6 cm
Średnica: 10 cm
Masa: 130 g
Czas wylewania naparu: 5 sekund
Shiboridashi 110 ml – Inge Nielsen
540 zł
koszt wysyłki w Polsce:
DARMOWA , więcej »
stały koszt wysyłki zagranicznej:
UE 45 zł, UK 65 zł, Norwegia 100 zł, USA 85 zł, więcej »

OPINIE
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



