TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Shiboridashi 110 ml – Inge Nielsen

Shiboridashi 110 ml – Inge Nielsen
Shiboridashi 110 ml – Inge Nielsen – ręcznie wykonane, artystyczne shiboridashi szkliwione w środku. Piękne i funkcjonalne. 

Shiboridashi to naczynie o japońskim rodowodzie, gdzie służy głównie do parzenia wysokiej klasy herbat zielonych jak gyokuro czy najlepsze herbaty sencha. Zachodni wielbiciele herbaty docenili to naczynie, w Japonii dosyć niszowe, adaptując do parzenia herbat każdego typu. To bardzo uniwersalne naczynie, które świetnie zastępuje również gaiwan, a według wielu osób jest łatwiejsze w użytkowaniu. 

Prezentowane shiboridashi jest dziełem Inge Nielsen, duńskiej artystki mieszkającej w Brukseli. Inge Nielsen poznawała technikę tworzenia herbacianej ceramiki na Tajwanie.
Do wykonania tego shiboridashi użyła belgijskiej gliny o wysokiej zawartości żelaza, z domieszką szkockiej porcelany. Na wieczko i denko dodatkowo naniesiona została porcelanowa angoba, na której odbity został ze specjalnej ceramicznej kalki kwiatowy wzór, nawiązujący do chińskiej ceramiki malowanej podszkliwnie. Wnętrze nie jest szkliwione, więc najlepiej przeznaczyć to naczynie do jednego typu herbaty, ale wykorzystany typ gliny również nie  powinien chłonąć zapachów w dużym stopniu. Wypał w piecu gazowym w temperaturze 1260°C.

Pojemność: ok. 110 ml
Wysokość z pokrywką: 6 cm
Średnica: 10 cm
Masa: 130 g
Czas wylewania naparu: 5 sekund


 
przeglądane