TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 pln ; ; dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
do zapłaty 0 pln
kod promocyjny
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
Shan Lin Xi 2018
Shan Lin Xi 2018 (杉林溪烏龍) – tajwański oolong* świetnie prezentujący klasyczne cechy dobrej herbaty wysokogórskiej. 
 
Zapach suchych liści jest subtelny i cały swój bukiet prezentuje dopiero po kontakcie z gorącą wodą. Wyczuwalne wtedy aromaty mogą kojarzyć się z niedojrzałymi owocami, owocami tropikalnymi i łąką. Pojawia się też nieco nut śmietankowych i mlecznych. 
Smak interesująco rozwija się między parzeniami. Początkowo można zauważyć więcej kremowych i trawiastych nut, potem owoce (białe winogrona, brzoskwinie, melon), a w późniejszych parzeniach pojawia się ziołowy posmak, który przypomina chmiele.
 
Przez wielu wytęskniona wiosenna herbata z Shanlinxi wraca do nas po długiej nieobecności. Liście pochodzą z uprawy ekologicznej, co w przypadku herbaty wysokogórskiej zasługuje na szczególną uwagę, bo wymaga od rolników znacznie większego nakładu pracy i środków. 
 
Pochodzenie: Tajwan, Shanlinxi (wysokość ok. 1200 m n.p.m.) 
Zbiory: maj 2018
Kultywar: Qingxin (青芯)

Herbata pakowana na Tajwanie w torebki próżniowe o masie netto 100g.


Parzenie:
A) w stylu gongfu (zalecane)
96°C / 6g /100 ml wody
Przed pierwszym parzeniem zalecamy zrobić krótkie przepłukanie liści, aby je ogrzać i otworzyć.
I parzenie 30 s; II 20 s; III 30 s; IV 45 s; V 1:15 min; VI 2 min; VII 3 min; VIII 5 min

B) w większym czajniczku
96°C / 5g /250 ml wody 
I parzenie 1 min; II 40 s; III 1,5 min; IV 3 min

*herbatę oolong można w Polsce spotkać pod błędną nazwą niebieska herbata. Prawidłowe tłumaczenie chińskiego terminu qingcha to herbata turkusowa.

Shan Lin Xi 2018

dostawa: od 7 PLN, darmowa dostawa od 100 PLN, wysyłki ZAGRANICZNE za 45 PLN (stały koszt)
wysyłka ekspresowa w ciągu 24h
opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-sb 10-20.00 KOSZT DOSTAWY - PŁATNOŚĆ - ZWROT
typ:
oolong, klasyczna
region:
Tajwan
zbiory:
wiosenne/first flush, 2018
Parzenie
5-6g / 250 ml
96°C
I parzenie 1 min; II 40s; III 1,5 min; IV 3 min
Zalecamy parzenie w stylu gongfu, stosując ok. 6g liści na 100 ml wody. Pierwsze parzenie powinno trwać ok. 20-30 sekund.
OCEŃ PRODUKT
     
     

trwa wysyłanie opinii...

ostatnio przeglądane