KLASYCZNA PREMIUM BIAŁA ŻÓŁTA ZIELONA OOLONG ZIELONA Z DOD. CZARNA CZARNA Z DOD. PU ERH ZIOŁA ROOIBOS OWOCOWA YERBA MATE AKCESORIA
Shan Lin Xi 2018

Shan Lin Xi 2018

Aromat:
     
(ocena: 0/5)
Smak:
     
(ocena: 0/5)
Asortyment:
Gramatura i cena:
Opis produktu
Shan Lin Xi 2018 (杉林溪烏龍) – tajwański oolong świetnie prezentujący klasyczne cechy dobrej herbaty wysokogórskiej. 
 
Zapach suchych liści jest subtelny i cały swój bukiet prezentuje dopiero po kontakcie z gorącą wodą. Wyczuwalne wtedy aromaty mogą kojarzyć się z niedojrzałymi owocami, owocami tropikalnymi i łąką. Pojawia się też nieco nut śmietankowych i mlecznych. 
Smak interesująco rozwija się między parzeniami. Początkowo można zauważyć więcej kremowych i trawiastych nut, potem owoce (białe winogrona, brzoskwinie, melon), a w późniejszych parzeniach pojawia się ziołowy posmak, który przypomina chmiele.
 
Przez wielu wytęskniona wiosenna herbata z Shanlinxi wraca do nas po długiej nieobecności. Liście pochodzą z uprawy ekologicznej, co w przypadku herbaty wysokogórskiej zasługuje na szczególną uwagę, bo wymaga od rolników znacznie większego nakładu pracy i środków. 
 
Pochodzenie: Tajwan, Shanlinxi (wysokość ok. 1200 m n.p.m.) 
Zbiory: maj 2018
Kultywar: Qingxin (青芯)

Herbata pakowana na Tajwanie w torebki próżniowe o masie netto 100g.


Parzenie:
A) w stylu gongfu (zalecane)
96°C / 6g /100 ml wody
Przed pierwszym parzeniem zalecamy zrobić krótkie przepłukanie liści, aby je ogrzać i otworzyć.
I parzenie 30 s; II 20 s; III 30 s; IV 45 s; V 1:15 min; VI 2 min; VII 3 min; VIII 5 min

B) w większym czajniczku
96°C / 5g /250 ml wody 
I parzenie 1 min; II 40 s; III 1,5 min; IV 3 min
Sposoby parzenia
5-6g / 250 ml
96°C
I parzenie 1 min; II 40s; III 1,5 min; IV 3 min
Zalecamy parzenie w stylu gongfu, stosując ok. 6g liści na 100 ml wody. Pierwsze parzenie powinno trwać ok. 20-30 sekund.
Oceny i opinie
Nikt jeszcze nie komentował tego produktu
Rekomendacje
Kraków, Floriańska 13, tel: 604 133 733,
Website Security Test