TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; wysyłka od 10 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
wysyłka od 10 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Sencha Benifuki

Sencha Benifuki
NOWOŚĆ
herbata:
region:
funkcjonalność:
Sencha Benifūki – klasyczna sencha z prefektury Kagoshima, wytwarzana ze szczepu benifūki, który w postaci herbaty zielonej ma właściwości antyalergiczne.

Kultywar benifūki znany jest z japońskich herbat czarnych i nie nadaje się zbyt dobrze do produkcji wysokiej klasy herbaty zielonej. Jest jednak chętnie wykorzystywany w tym celu ze względu na unikalne właściwości antyalergiczne. 

Jest to sencha o intensywnym smaku, z nieco mocniej zaznaczoną cierpkością i goryczą, ale bardzo dobrze przetworzona, z klasycznymi morskimi i trawiastymi nutami, a także z odrobiną kwiatowego aromatu. 

Dlaczego zielona herbata benifūki jest najlepsza na alergie? 
Benifūki zawiera największe stężenie metylowanych katechin ze wszystkich szczepów japońskiej herbaty. Dla porównania, najpopularniejszy szczep yabukita nie ma ich wcale. Metylowane katechiny mają działanie antyhistaminowe, przez co blokują symptomy alergii. Metylowane katechiny tracą jednak swoje właściwości, kiedy liście przetworzone są jako herbata czarna. Dlatego chociaż benifūki najlepiej nadaje się na herbatę czarną, często wytwarza się z tego szczepu także herbatę zieloną. Najepszy efekt antyalergiczny uzyskuje się przez gotowanie liści. 

Pochodzenie: Japonia, prefektura Kagoshima
Zbiory: ichibancha (pierwszy zbiór)
Kultywar: benifūki
Parzenie
6g / 250 ml
I parzenie 70-75°C
II 80°C
III 85-90°C
I parzenie 1 min
II 20 s
III 1-2 min
3 parzenia
przeglądane