Sencha Benifuki
japońska zielona herbata „antyalergiczna”

NOWOŚĆ
Sencha Benifūki – klasyczna sencha z prefektury Kagoshima, wytwarzana ze szczepu benifūki, który w postaci herbaty zielonej ma właściwości antyalergiczne.
Kultywar benifūki znany jest z japońskich herbat czarnych i nie nadaje się zbyt dobrze do produkcji wysokiej klasy herbaty zielonej. Jest jednak chętnie wykorzystywany w tym celu ze względu na unikalne właściwości antyalergiczne.
Jest to sencha o intensywnym smaku, z nieco mocniej zaznaczoną cierpkością i goryczą, ale dobrze przetworzona, z klasycznymi morskimi i trawiastymi nutami, a także z odrobiną kwiatowego aromatu.
Dlaczego zielona herbata benifūki jest najlepsza na alergie?
Benifūki zawiera największe stężenie metylowanych katechin ze wszystkich szczepów japońskiej herbaty. Dla porównania, najpopularniejszy szczep yabukita nie ma ich wcale. Metylowane katechiny mają działanie antyhistaminowe, przez co blokują symptomy alergii. Metylowane katechiny tracą jednak swoje właściwości, kiedy liście przetworzone są jako herbata czarna. Dlatego chociaż benifūki najlepiej nadaje się na herbatę czarną, często wytwarza się z tego szczepu także herbatę zieloną. Najlepszy efekt antyalergiczny uzyskuje się przez gotowanie liści.
Pochodzenie: Japonia, prefektura Kagoshima
Zbiory: nibancha (drugi zbiór)
Kultywar: benifūki
Kultywar benifūki znany jest z japońskich herbat czarnych i nie nadaje się zbyt dobrze do produkcji wysokiej klasy herbaty zielonej. Jest jednak chętnie wykorzystywany w tym celu ze względu na unikalne właściwości antyalergiczne.
Jest to sencha o intensywnym smaku, z nieco mocniej zaznaczoną cierpkością i goryczą, ale dobrze przetworzona, z klasycznymi morskimi i trawiastymi nutami, a także z odrobiną kwiatowego aromatu.
Dlaczego zielona herbata benifūki jest najlepsza na alergie?
Benifūki zawiera największe stężenie metylowanych katechin ze wszystkich szczepów japońskiej herbaty. Dla porównania, najpopularniejszy szczep yabukita nie ma ich wcale. Metylowane katechiny mają działanie antyhistaminowe, przez co blokują symptomy alergii. Metylowane katechiny tracą jednak swoje właściwości, kiedy liście przetworzone są jako herbata czarna. Dlatego chociaż benifūki najlepiej nadaje się na herbatę czarną, często wytwarza się z tego szczepu także herbatę zieloną. Najlepszy efekt antyalergiczny uzyskuje się przez gotowanie liści.
Pochodzenie: Japonia, prefektura Kagoshima
Zbiory: nibancha (drugi zbiór)
Kultywar: benifūki
herbata:
funkcje:
zbiory:
Parzenie
6g / 250 ml
I parzenie 70-75°C
II 80°C
III 85-90°C
II 80°C
III 85-90°C
I parzenie 1 min
II 20 s
III 1-2 min
II 20 s
III 1-2 min
3 parzenia
Sencha Benifuki
japońska zielona herbata „antyalergiczna”
dostawa w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
dostawa zagraniczna:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



