.jpg)
Charakteryzuje się szczególną delikatnością w smaku i zapachu oraz licznymi właściwościami leczniczymi:
- nie zawiera kofeiny, stąd zaleca się ją szczególnie w przypadku rozdrażnień, zaburzeń snu, podwyższonego ciśnienia; można ja pić bez ograniczeń, zwłaszcza przed snem, bo doskonale rozluźnia i odpręża
- likwiduje problemy związane z dolegliwościami żołądka i trawieniem, np.: mdłości, zgaga, wrzody, skurcze (stosuje się ją także w przypadku kolek u dzieci)
- łagodzi objawy alergii: kataru siennego, astmy i egzemy
- stymuluje pracę gruczołów mlecznych (stąd poleca się ją karmiącym matkom)
Rooibos jest też bogatym źródłem minerałów niezbędnych w:
- przemianie materii - żelazo, potas, miedź
- wzmacnianiu zębów i kości - wapno, mangan, fluor
- prawidłowym działaniu systemu nerwowego - cynk, magnez
Ważną informacją jest to, że Rooibos nie zawiera kwasu szczawiowego, dlatego mogą go pić osoby mające kamienie nerkowe.
Rooibos można pić przez cały dzień:
* rano - wzmacnia organizm
* w ciągu dnia - gasi pragnienie
* wieczorem - odpręża i działa jako środek nasenny
Rooibos przygotowujemy tak samo, jak klasyczny napar z herbaty .





