TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, dostawa od 12 zł, do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 12 zł, do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Zhanglang Longzhu Shu Pu-erh 2015 (7,5g)

Zhanglang Longzhu Shu Pu-erh 2015
Zhanglang Longzhu Shu Pu-erh 2015 – wysokiej klasy dojrzała herbata pu-erh w postaci kulek o masie ok. 7,5-8g. 

Przede wszystkim jest to herbata bardzo gładka, wyważona i słodka. Napar jest gęsty i lepki. 
W smaku pojawiają się nuty owocowe, korzenne i miodowe, choć oczywiście dominuje klasyczny aromat dojrzałej herbaty pu-erh, kojarzący się z ziemią i suchą ściółką leśną. 

Brak jakichkolwiek śladów nut niepożądanych w dojrzałych herbatach pu-erh, jak na przykład akcenty rybne, zatęchłe piwniczne czy bagniste.

Do produkcji wykorzystano materiał z dużych drzew herbacianych z Zhanglang (okolice Bada Shan, Xishuangbanna), zebrany i poddany obróbce w roku 2015, sprasowany w formę kulek w roku 2019.  

Oferujemy tę herbatę w cenie jedynie nieznacznie wyższej niż cena detaliczna bezpośrednio u tajwańskiego producenta. 

Uwagi dotyczące parzenia longzhu:
Longzhu to bardzo mocno sprasowane kulki herbaty, które wymagają specjalnego traktowania przy parzeniu. Zalecamy parzenie w stylu gongfu w gaiwanie lub czajniczku o pojemności ok. 120-150 ml:
– długie „budzenie” herbaty – przed pierwszym parzeniem warto długo nawilżyć i ogrzać herbatę. Kulka powinna moczyć się przez około minutę. Tę wodę wylewamy i jej nie pijemy. Po wylaniu wody zalecamy energicznie potrząsnąć czajniczkiem/gaiwanem kilka razy, aby rozbić liście. Można zostawić herbatę pod przykryciem na kolejną minutę, aby dać jej czas na rozwinięcie
– pierwsze parzenie może być długie – około 30 sekund. Zalewając najlepiej kierować strumień wody prosto na herbatę, co przyspieszy otwieranie. Po pierwszym parzeniu, tak jak po budzeniu, można potrząsnąć czajniczkiem i zostawić herbatę pod przykryciem
– kolejne parzenia można przeprowadzać jak w typowym parzeniu w stylu gongfu. 

Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan,  Zhanglang
Zbiory: wiosna 2015
Szczep krzewu: Yunnan Daye Zhong  (云南大叶种 yunnańska odmiana wielkolistna)
Parzenie
1 szt. / 400 ml
96°C
I parzenie 3 minuty
II 6 minut
2 parzenia
Zalecamy parzenie w stylu gongfu. Szczegóły w opisie herbaty.

Zhanglang Longzhu Shu Pu-erh 2015 (7,5g)

smak
     
5.00
aromat
     
4.00
11

czekamy na dostawę

wysyłka: w ciągu 1-2 dni opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-pt 8-16:30
OPINIE
4.50 1 5 0
Norbert smak  
     
5.00     aromat  
     
4.00
Parzony przez 3 minuty wrzątkiem, ok. 4 g na 400ml Smak: trociny, nuty miodowe, posmak daktyli, posmak gorzkiej czekolady. aromat: Lekki zapach ryby, który znika po 1-2 minut po odcedzeniu suszu, mokre sianko, świeżo ścięte drzewo. Ogólnie bardzo dobry pu erh. Polecam!
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane