Zhanglang Longzhu Shu Pu-erh 2015 (7,5g)

Zhanglang Longzhu Shu Pu-erh 2015 – wysokiej klasy dojrzała herbata pu-erh w postaci kulek o masie ok. 7,5-8g.
Przede wszystkim jest to herbata bardzo gładka, wyważona i słodka. Napar jest gęsty i lepki.
W smaku pojawiają się nuty owocowe, korzenne i miodowe, choć oczywiście dominuje klasyczny aromat dojrzałej herbaty pu-erh, kojarzący się z ziemią i suchą ściółką leśną.
Brak jakichkolwiek śladów nut niepożądanych w dojrzałych herbatach pu-erh, jak na przykład akcenty rybne, zatęchłe piwniczne czy bagniste.
Do produkcji wykorzystano materiał z dużych drzew herbacianych z Zhanglang (okolice Bada Shan, Xishuangbanna), zebrany i poddany obróbce w roku 2015, sprasowany w formę kulek w roku 2019.
Oferujemy tę herbatę w cenie jedynie nieznacznie wyższej niż cena detaliczna bezpośrednio u tajwańskiego producenta.
Uwagi dotyczące parzenia longzhu:
Longzhu to bardzo mocno sprasowane kulki herbaty, które wymagają specjalnego traktowania przy parzeniu. Zalecamy parzenie w stylu gongfu w gaiwanie lub czajniczku o pojemności ok. 120-150 ml:
– długie „budzenie” herbaty – przed pierwszym parzeniem warto długo nawilżyć i ogrzać herbatę. Kulka powinna moczyć się przez około minutę. Tę wodę wylewamy i jej nie pijemy. Po wylaniu wody zalecamy energicznie potrząsnąć czajniczkiem/gaiwanem kilka razy, aby rozbić liście. Można zostawić herbatę pod przykryciem na kolejną minutę, aby dać jej czas na rozwinięcie
– pierwsze parzenie może być długie – około 30 sekund. Zalewając najlepiej kierować strumień wody prosto na herbatę, co przyspieszy otwieranie. Po pierwszym parzeniu, tak jak po budzeniu, można potrząsnąć czajniczkiem i zostawić herbatę pod przykryciem
– kolejne parzenia można przeprowadzać jak w typowym parzeniu w stylu gongfu.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Zhanglang
Zbiory: wiosna 2015
Szczep krzewu: Yunnan Daye Zhong (云南大叶种 yunnańska odmiana wielkolistna)
Przede wszystkim jest to herbata bardzo gładka, wyważona i słodka. Napar jest gęsty i lepki.
W smaku pojawiają się nuty owocowe, korzenne i miodowe, choć oczywiście dominuje klasyczny aromat dojrzałej herbaty pu-erh, kojarzący się z ziemią i suchą ściółką leśną.
Brak jakichkolwiek śladów nut niepożądanych w dojrzałych herbatach pu-erh, jak na przykład akcenty rybne, zatęchłe piwniczne czy bagniste.
Do produkcji wykorzystano materiał z dużych drzew herbacianych z Zhanglang (okolice Bada Shan, Xishuangbanna), zebrany i poddany obróbce w roku 2015, sprasowany w formę kulek w roku 2019.
Oferujemy tę herbatę w cenie jedynie nieznacznie wyższej niż cena detaliczna bezpośrednio u tajwańskiego producenta.
Uwagi dotyczące parzenia longzhu:
Longzhu to bardzo mocno sprasowane kulki herbaty, które wymagają specjalnego traktowania przy parzeniu. Zalecamy parzenie w stylu gongfu w gaiwanie lub czajniczku o pojemności ok. 120-150 ml:
– długie „budzenie” herbaty – przed pierwszym parzeniem warto długo nawilżyć i ogrzać herbatę. Kulka powinna moczyć się przez około minutę. Tę wodę wylewamy i jej nie pijemy. Po wylaniu wody zalecamy energicznie potrząsnąć czajniczkiem/gaiwanem kilka razy, aby rozbić liście. Można zostawić herbatę pod przykryciem na kolejną minutę, aby dać jej czas na rozwinięcie
– pierwsze parzenie może być długie – około 30 sekund. Zalewając najlepiej kierować strumień wody prosto na herbatę, co przyspieszy otwieranie. Po pierwszym parzeniu, tak jak po budzeniu, można potrząsnąć czajniczkiem i zostawić herbatę pod przykryciem
– kolejne parzenia można przeprowadzać jak w typowym parzeniu w stylu gongfu.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Zhanglang
Zbiory: wiosna 2015
Szczep krzewu: Yunnan Daye Zhong (云南大叶种 yunnańska odmiana wielkolistna)
herbata:
zbiory:
Parzenie
1 szt. / 400 ml
96°C
I parzenie 3 minuty
II 6 minut
II 6 minut
2 parzenia
Zalecamy parzenie w stylu gongfu. Szczegóły w opisie herbaty.
Zhanglang Longzhu Shu Pu-erh 2015 (7,5g)
smak
aromat
11 zł
dostawa w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
dostawa zagraniczna:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
Norbert
smak 5.00
aromat
4.00
Parzony przez 3 minuty wrzątkiem, ok. 4 g na 400ml
Smak: trociny, nuty miodowe, posmak daktyli, posmak gorzkiej czekolady.
aromat: Lekki zapach ryby, który znika po 1-2 minut po odcedzeniu suszu, mokre sianko, świeżo ścięte drzewo.
Ogólnie bardzo dobry pu erh.
Polecam!
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



