TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; dostawa od 10 zł, do darmowej brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 10 zł, do darmowej brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Zhanglang Longzhu Shu Pu-erh 2015

Zhanglang Longzhu Shu Pu-erh 2015
NOWOŚĆ
herbata:
region:
aromat:
Zhanglang Longzhu Shu Pu-erh 2015 – wysokiej klasy dojrzała herbata pu-erh w postaci kulek o masie ok. 7,5g. 

Przede wszystkim jest to herbata bardzo gładka, wyważona i słodka. Napar jest gęsty i lepki. 
W smaku pojawiają się nuty kakaowe, owocowe i miodowe, choć oczywiście dominuje klasyczny aromat dojrzałej herbaty pu-erh, kojarzący się z ziemią i suchą ściółką leśną. 

Brak jakichkolwiek śladów nut niepożądanych w dojrzałych herbatach pu-erh, jak na przykład akcenty rybne, zatęchłe piwniczne czy bagniste.

Uwagi dotyczące parzenia longzhu:
Longzhu to bardzo mocno sprasowane kulki herbaty, które wymagają specjalnego traktowania przy parzeniu. Zalecamy parzenie w stylu gongfu w gaiwanie lub czajniczku o pojemności ok. 120-150 ml:
– długie „budzenie” herbaty – przed pierwszym parzeniem warto długo nawilżyć i ogrzać herbatę. Kulka powinna moczyć się przez około minutę. Tę wodę wylewamy i jej nie pijemy. Po wylaniu wody zalecamy energicznie potrząsnąć czajniczkiem/gaiwanem kilka razy, aby rozbić liście. Można zostawić herbatę pod przykryciem na kolejną minutę, aby dać jej czas na rozwinięcie
– pierwsze parzenie może być długie – około 30 sekund. Zalewając najlepiej kierować strumień wody prosto na herbatę, co przyspieszy otwieranie. Po pierwszym parzeniu, tak jak po budzeniu, można potrząsnąć czajniczkiem i zostawić herbatę pod przykryciem
– kolejne parzenia można przeprowadzać jak w typowym parzeniu w stylu gongfu. 

Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan,  Zhanglang
Zbiory: wiosna 2015
Szczep krzewu: Yunnan Daye Zhong  (云南大叶种 yunnańska odmiana wielkolistna)
Parzenie
1 szt. / 400 ml
96°C
I parzenie 3 minuty
II 6 minut
2 parzenia
Zalecamy parzenie w stylu gongfu. Szczegóły w opisie herbaty.
przeglądane