TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Yongde Shu Pu-erh 2022

dojrzały pu-erh z dużych drzew herbacianych – polecamy

Yongde Shu Pu-erh 2022
Yongde Shu Pu-erh 2022 – dojrzały pu-erh wykonany z liści wysokich, swobodnie rosnących drzew herbacianych. Gładki, słodki i klasyczny. 

Przy dłuższym parzeniu w dużym dzbanku otrzymamy herbatę pełną, gęstą i ciemną, z nutami likierowymi i czekoladowymi. Przy parzeniu w gaiwanie lub małym czajniczku w stylu gongfu cha, herbata jest słodka, z nutami dojrzałych owoców (może kojarzyć się z suszonymi daktylami), napar ma barwę ciemnoczerwoną. Liście są duże, dobrze zachowane. 

Wyśmienitą jakość tej herbaty zawdzięczamy na równi perfekcyjnej obróbce i zastosowaniu wyjątkowo dobrego materiału bazowego. Mimo tego, że proces dojrzewania (wodui) tej herbaty zakończył się pod koniec roku 2022, to w suchych liściach aromaty świadczące o jej młodym wieku są jedynie lekko wyczuwalne, a w liściach zaparzonych i w samym naparze nie znajdziemy ich w ogóle. 

Do produkcji tej herbaty wykorzystano liście dużych, swobodnie rosnących drzew herbacianych, wśród których wiele zalicza się do drzew starych (laoshu), a nawet prastarych (gushu), w wieku ponad 100 lat, a niekiedy nawet 150 lat. Do wykonania dojrzałej herbaty Pu-erh potrzebna jest jednorazowo duża ilość herbaty, w związku z czym zmieszano herbatę ze zbiorów z całego roku, od wiosny do jesieni, dzięki czemu udało się zachować przystępną cenę tej herbaty. Wszystkie drzewa herbaciane użyte do produkcji znajdują się w Mingfeng Shan i okolicznych górach na południu powiatu Yongde. Po zakończeniu produkcji przeprowadzono gradację: gongting (pąki i młode listki), lao cha tou („herbaciane główki” – liście naturalnie sklejone przez działalność mikrobów), oraz duże, starsze liście. Prezentowana tu herbata to właśnie trzeci typ. Możecie także spróbować surowej herbaty pu-erh, która była bazowym materiałem wykorzystanym do produkcji prezentowanej herbaty – Yongde Maocha 2022

Zbiory: 2022
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Lincang, Yongde, Mingfeng Shan/ Wujiazhai
Odmiana: Yunnan Da Ye Zhong (yunnańska odmiana wielkolistna)
Parzenie
4-5g / 250 ml
96°C (wrzątek)
I parzenie 2-3 minuty
II 4-5 min
2-3 parzenia
W stylu gongfu cha:
6-7g / 100 ml, wrzątek, krótkie płukanie liści, seria krótkich, stopniowo wydłużanych parzeń
przeglądane